Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spočítat bonitu pro hypotéku

Od: luda8 odpovědí: 18 změna:
Dobrý den,
chtěl bych si vzít od banky hypotéku.
Chtěl bych se zeptat, zda jde nějak online vypočítat moje bonita?
Chci vědět na jak maximální vysokou hypotéku dosáhnu s našimi rodinnými příjmy.
Děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lee*
hodnocení

2x
Hrubý odhad najdete na stránkách banky nebo ve svém internetovém bankovnictví. Nicméně bonita má dalších mnoho faktorů, které se posuzují až při žádosti. Nejde jen o množství příjmů vs. výška splátky. Do bonity patří vaše úvěrová historie, nějaké negativní záznamy, třeba i druh kupované nemovitosti. Pokud berete u banky kde máte účet tak posuzují i třeba množství odchozích peněz každý měsíc...

hodnocení

0x
Tyhle věci bývají běžně přímo na stránkách bank i v různých srovnávačích. Nebo máme vše udělat za vás?

luda8
hodnocení

Dobrý den,
jsem u banky Moneta, nikde to tam nevidím.
Jde mi o to si to alespoň předběžně spočítat, když zadám celkové rodinné příjmy, počet osob v domácnosti včetně eetit, kolik mi banka půjčí nebo jakou max. výši splátky můžu dostat?
Děkuji vám
luda8
hodnocení

Dobrý den,
prosím neznáte nějakou stránku kde bych zadal naše rodinné příjmy, počet dětí a vyjelaibta bonita kolik nám banka půjčí maximálně?
Příjem se zadává za jak dlouhé období, za 12 měsíců?
Všude nacházím pouze kalkulačky hypoték, ale nechtějí tam uvádět ani počet dětí ani jiné úvěry a proto to nejde určit.
Děkuji vám

To je tak složité zeptat se přímo ve vaší bance? Znají Váš příjem, uvedete počet dětí a je to. Od dubna 2022 má platit tohle:

cnb.cz/...

idnes.cz/...

hyponamiru.cz/...

Takže pro žadatele do 36 let mírnější pravidla (stačí jeden z žadatelů věk do 36 let). Nad 36 let přísnější.

Takže budu brát mírnější pravidla:

1.: Max 90% z odhadní ceny Vám banka půjčí. Např. odhad nemovitosti 5000000 Kč. Max hypo: 4500000 Kč.

2.: Max. 9,5 násobek ročního čistého příjmu. Např. s manželkou vyděláte 50000Kč čistého měsíčně, tak max. Vám banka půjčí 5700000 Kč.

3. maximální splátka bude max. 50% čistého měsíčního příjmu. Pro náš případ to bude max. splátka 25000Kč.

To budou podmínky dané ČNB. Každá banka si může přidat další podmínky. Takže se zeptáte v bance (klidně online, nemusíte na pobočku) a bude to.

jirib
Ano,běžte do hypotéky.Je to nejrozumnější řešení vlastního bydlení.
Snad oba pracujete a máte každý aspoň 25.tis...
Ušetříte měsíčně aspoň 5.-10.tis?
Pokuď ne,běžte dělat lépe placenou práci.

hodnocení

0x

Obraťte se na finančního poradce. Ten ví co a jak počítat a už má zkušenosti kde to pro vás bude nejlepší

luda8
hodnocení

Dobrý den,
ano ušetříme okolo 5-7000Kc měsíčně.
Nikde v kalkulačce nevidím, kde zadávat i počet dětí.
Píšete, že vše najdu na internetu,pokud je to pro vás tak jednoduché, můžete mi poslat odkaz kde to spočítám?
Zajímalo by mě jak máme vysokou bonitu.
Děkuji

Už jste se ptal ve Vaší bance? Jako první nástřel je to dostačující. V dalších bankách to bude +/- stejné.

Máte naspořeno minimálně 10% z odhadní ceny nemovitosti? (reálně doporučuji 20% z kupní ceny nemovitosti - odhad bude pravděpodobně nižší než kupní cena + další náklady s převodem nemovitosti). Splňujete limity, které jsem popsal nahoře? Jestli ano, tak bych se hypotéky nebál, ale úroky jsou teď celkem vysoké.

luda8
@gazda Dobrý den,
ano vše jsem si přečetl.
Celkem máme s manželkou příjem 31000Kč což není moc, ale i tak ušetříme.
Máme 2děti, do banky jsem volal a tam nám bylo řečeno, že nám půjčí maximálně okolo 900000Kč.
Podle vašich ukazatelů to tak ale není.
Na byt potřebujeme půjčit ale více.
Děkuji za pomoc
jirib
A kolik potřebujete na byt?
Dvě mega vám nikdo s potvrzeným celkovým příjmem čtyřčlenné domácnosti 31.tis. nedá.
Jinak potřebujete 10% hotovost...zatím.
Máte minimálně 10% z předpokládané odhadní ceny nemovitosti? Nebo máte čím ručit?
Doufám, že to nebude reklama, ale na stránkách České spořitelny je i výpočet maximální hypo, kde zadáte příjem, počet žadatelů, věk, počet dětí.
Jinak bonitu ovlivní i kreditní kartu, kontokorent, jiné splátky... Už nahoře jsem psal, že ty podmínky od ČNB jsou jedna věc a pak má každá banka svoje. Můžete vyzkoušet i jinou banku.
csas.cz/...
luda8
hodnocení

@gazda ano máme těch 20% hodnoty bytu.
U tohoto výpočtu mi to vyšlo, že tato banka nám může půjčit až 1.7mil , má banka mi půjčí jen 900 tis.
Je to opravdu možné, že jsou takové rozdíly?
Některé čtvrtletí máme v práci prémie, zajímá mě také za jaké období chce banka příjem? V některých měsících by to mohlo být i více.
A prosím vás počítá se do příjmu i vrácená daň za manželku a úlevy daní na děti?
Děkuji
Ta kalkulačka je jenom orientační. Banka posuzuje mnohem více věcí, proto vám říkám, že se musíte zeptat konkrétní banky. Čistý příjem banky většinou berou jako údaj za celý rok. Potvrzení by Vám dala účetní v práci. To stejné u manželky.
Banka prověřuje registry dlužníků, historii splácení úvěrů, jiné půjčky, kreditní karty, kontokorent. Dále platby, které musíte měsíčně platit, atd... Každá banka to může mít trochu jinak.
Počítejte raději s tím, že odhad ceny nemovitosti bude o cca 5 až 10 procent nižší než prodejní cena. Jedině že byste měl nějakou dobrou cenu (lepší než je běžné).

luda8
hodnocení

Čistý příjem za celý rok se myslí když bych žádal teď v březnu tak bude chtít příjmy za 12měsíců od 3/ 2021 do 3/ 2022 nebo příjmy za 12 měsíců v roce 2021?
U manželky která je nyní na rodičáku budou chtít příjmy z ÚP?
Co se týče odhadu nemovitosti, když byl nižší jak píšete, co by to znamenalo? Půjčila by nám z odhadu těch 80% a zbytek bychom si museli doplatit?
Když by stál byt 2 mil. a odhad by byl 1.8 mil.
Děkuji
jirib
Příjem za poslední kvartál(tři měsíce zpět).
S manželkou na rodičáku...?Tak s tou hypotékou budeš muset počkat.
Na 1.mil.a 800.tis...cca 12-15tis.měsíčně na 15let...
80% bude z odhadní ceny. Zbytek musíte zaplatit vy. Zatím lze žádat i o 90% hypotéku. Jenom bude vyšší úrok. Potvrzení o příjmech bude chtít banka minimálně za poslední 3 měsíce. Budou vyžadovat pravděpodobně smlouvu na dobu neurčitou.
S manželkou na rodičovské dovolené bude asi trochu problém. To už se bude skutečně lišit banka od banky. Některá nemusí vůbec příjem z rodičáku brát v potaz. Jiná ano. Musíte se ptát přímo v bankách.
luda8
Dobrý den,
jdeme zkusit podat žádost a uvidíme.
Chci vám moc poděkovat za veškeré informace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]