Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocenská ve zkušební době

Od: utrl odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

začal jsem provozovat restauraci a potřebuji zjistit jednu věc. 1.12.2021 jsem nabral jednoho zaměstnance normálně na HPP s tříměsíční zkušební dobou. Zaměstnance jsem propustil ke konci prosince. Zaměstnanec byl celý leden na nemocenský (v době kdy už to můj zaměstnanec nebyl), mám tedy povinnost zaplatit zaměstnanci nemocenskou? Díky, Vodenka.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

donotreply
hodnocení

2x

Ve zkušební době se nepropouští, leč pracovní poměr se ruší. Pokud zrušení jak píšete proběhlo ještě před nemocí, je to OK, nic neplatit. Pokud onemocněl ještě před zrušením, je možné zrušení až po uplynutí 14 dnů neschopnosti a je nutné zaplatit.

hodnocení

2x

S nemocenskou ve zkušební době je to tak, že nemocného zaměstnance můžete propustit až po prvních 14 dnech nemoci, kdy platíte náhradu mzdy.

Kdy onemocněl? To je podstatný údaj.

Náhradu mzdy neplatíte, když pracovní poměr skončil (mzda mu neujde, není tedy co nahrazovat) a nemocenskou od 15. kalendářního dne dostane (jste povinen odeslat na OSSZ Přílohu k žádosti o dávku a pokud zaměstnanci netrval pracovní poměr aspoň 30 kalendářních dní, použijete na Příloze pravděpodobný hrubý příjem.

Ještě chci dodat, že neznalost zákonných norem je u zaměstnavatelů naprosto tragická. Mohu 100x chápat, že podnikatel má jiné starosti než zákoník práce, zákon o nemocenském a zákon o důchodovém pojištění, zákon o dani z příjmu a zákon o veřejném zdravotním pojištění. Ale jakmile vezme zaměstnance a stane se zaměstnavatelem, musí dodržovat svoje povinnosti vyplývající z těchto zákonů. Nebo si musí zaplatit někoho, kdo to bude dělat za něho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]