Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mazová zátka v uchu, prevence

Od: byvvalapacientka® odpovědí: 16 změna:
Pěkný den,trpím na častou tvorbu mazové zátky v uchu. Je to velmi nepříjemné. Jako první pomoc používám audispray,při mytí hlavy nechávám zatéct trochu vody do ucha,aby se vymylo. Používala jsem na čištění vatove tyčinky,čistila jsem každý týden,teď už tyčinky ne,protože jsem se dočetla,že to problémy s uchem spíš zhoršuje. Dnes jsem opět čistila Audi sprayem v uchu to bublalo,praskalo a pak se vyčistilo,ale nevím,jestli dostatečně. Slyším normálně. Někdy stejně skončím na ORL. Mam kvůli tomu strach chodit plavat,uši mě často svědí,dokud je nevycistim. Dá se tomuto problému nějak předcházet? Pravidelně stříkat audispray nebo mě napadlo pořídit si ušní sprchu,ale zase se bojím,abych si tím nepoškodila třeba bubínek. Co pomáhá vám,aby Vaše uši zůstaly čisté? Ptám se zejména těm, kterým se maz tvoří nadměrně. Děkuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Způsobyla jste si to vatovými tyčinkami, kterými ucho zacpete mazem, postrkujete špunt hlouběji do ucha. Máme koupený specielní sprey z lékárny na ucpané ucho, občas použijeme a máme klid. Sprey je možno používat preventivně.

hodnocení

Dobře, díky. Kdybych věděla,že ty tyčinky jsou škodlivé,tak jsem je nepoužívala. Nám takto čistili uši jako dětem, tyčinkami. Teď už budu používat jen ten sprej.

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Mně na ušním naučili kápnout 2-3 kapky peroxidu vodíku a nechat vyšumět. Ono to změkne a pak se to "vyšťourne" tou lopatičkou. Pokud by vám zvukovod kysličník vysušoval, nakapat borovou vodu (nenechat se zmýlit, fakt borovou vodu na oči) a nechat chvíli zapůsobit + lopatičku. Obojí je vlastně zároveň desinfekce, ale ta bor. voda je mastná a nevyušuje. Hlavně si do uší nedávat (obyčejnou) vodu, ta v uchu může způsobit zánět zvukovodu až středního ucha. Ida

hodnocení

Děkuji za radu

Taktéž doporučuji kysličník. Tímto mi už v dětství "čistili" uši rodiče.

liska5
hodnocení

2x

I tu tvorbu ušního mazu máme v genech. Někdo minimální, jiný silnou. Asi bych se poradila na ORL, kde by mohli jednou za čas uši odborně vypláchnout, aby se problém nekomplikoval. Tam Vám i doporučí metodu. Pořád se objevují nové přípravky.

Psychosomatici říkají, že zvýšená tvorba ušního mazu souvisí s tím, jak dokážete vyslyšet a přijmout odlišný názor.. A také spojují ušní problémy s problémy v pánvi.

hodnocení

2x

Natahnout do velké injekční stříkačky vlažnou vodu, nahnout se nad umyvadlo a vypláchnout. Alespoň mě to vždy pomohlo hlavně o dost víc než nějaké zázračné spreje z lékarny na rozpouštění, ty to naopak spíše zhoršily jelikož jsou založené na olejové bázi a spíše to ještě víc zalepí.

hodnocení

No,já používám aurecorn,to je mořská voda. Díky za tip

hodnocení

1x

Taky roky jsem čistil uši čím to šlo až jsem se dostal na ORL se zvukovodem.

Až jsem "potkal" takovou malou "lopatičku" z manikůry. Tu jsem zabavil a mám klid a pohodu.

Chce to jemně a případně mažu infadolanem.

doplněno 05.03.22 15:13:

Tuto jsem myslel.

Mazová zátka v uchu, prevence
hodnocení

A nemůžu se tím poranit? Jinak to asi může být lepší,než tyčinky.

Samozřejmě musíte dávat pozor, abyste si neprotrhla bubínek. Proto kolega píše zacházet s ní "jemně". To je opatrně, s citem a nejít do bolesti.

pb®
hodnocení

1x
Podobné se rozpouští v podobném, tedy mazová zátka se rozpustí v oleji. Vatovou tyčinkou si čistím uši celý život a nikdy se mi nestalo, že bych měla mazovou zátku. Ovšem já si nečistím uši jednou týdně, ale denně či obden a stejně tak často si myju vlasy, takže se uši vypláchnou a mám je čisté. Děti si tak často vlasy nemyjí, takže mají uši podstatně špinavější, obzvláště mladší syn má někdy v uších skoro vosk. Stačí uši vykapat olejem a vytřít.
hodnocení

Já si myju vlasy každý druhý den a jak už jsem psala, nechávám si zatéct trochu vody do zvukovodu. Stejně to nepomůže. O těch tyčinkách jsem si právě přečetla,že jsou nevhodné,že zatlačí maz hlouběji do ucha a jejich časté používání může právě cerumen vytvořit. Tak jsem přešla na sprej. Ale nevím,jestli to pomůže.
hodnocení

Jinak díky za radu s olejem. Můžu vyzkoušet

hodnocení

0x

"Lopatičku" jako @stefran mám také - výborná pomůcka. Dříve jsem používal dopisní spony. Stačí ji trochu narovnat a použít menší kulatý konec.

Mazová zátka v uchu, prevence #2

Mockrát jsem slyšela, že do ucha se může šťourat jedině loktem. Tak tím se řídím.:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]