Nejste přihlášen/a.
Milí rádcové, prosím o vaši zkušenost. Jsem 5 let štastně vdaná. S manželem máme byt v SJM. Nyní dostanu od rodičů dům po babičce - je k demolici a počítáme s postavením nového. Darovací smlouva bude jen na mě, darovací smlouva prý může být jen na rodinného příslušníka, aby se nemusela platit daň. OK. Počítala jsem s tím, že dům pak převedu do SJM, aby byl v katastru uvedený i můj muž. Včera se muž nechal slyšet, že dům může zůstat jen na mě, že mu nevadí když nebude jeho jméno v katastru. Asi by to ušetřilo další papírování. ALE! Pokud by se mi něco stalo, co to bude znamenat pro mého muže, když bude v katastru jen moje jméno? Já myslím, že skoro nic, že skrze to, že jsem dům dostala v době trvání manželství, tak má tak jako tak ze zákona právo na polovinu domu a druhou polovinu náš syn. K čemu je vlastně to SJM dobré? děkuji vám za odpověď.
Pokud budete v katastru jen Vy a umřete...dostane 50% manžel a 50% syn...když budete v katastru oba tak hned budete mít SJM tedy 50% Vy a 50% manžel...a potom v případě Vaší smrti... to bude 75% manžel a 25% syn (bude se totiž dělit jen Vašich 50% mezi manžela a syna)...za předpkladu, že nebudete mít závěť ani v jednom z případů
SJM je především vzájemná ochrana manželů v tradiční rodině. Důležité je hlavně v rodině s dětmi, kdy oba mají právem zajištěnou stejnou úroveň. Dary jsou obecně mimo SJM. Pokud byste se rozvedli, manžel by neměl nárok na dům, což je spravedlivé. Když vložíte dům do SJM, bude mít nárok na polovinu. Stejně tak jiné podíly budou v případě dědictví. Ve vaší úvaze by měla rozhodovat stabilita manželství a další investiční záměry. Poplatek 2 tisíce za vklad do KN je naprosto bezvýznamný.
Co dostanete darem je jen vaše, i když to dostanete v době trvání manželství. Nyní jste sice šťastně vdaná, ale,... nemůžete vědět co bude za 5 - 10 - 15 let. A z toho důvodu není rozumné majetek přepisovat na manžela. Pokud časem na pozemku postavíte společnýma silama dům, tak tak i ten by měl být napsaný na vás (není možné stavět na cizím pozemku), ale v případě rozvodu bude dům spadat do SJM a bude se dělit. Pozemek však bude pouze váš.
Pokud budete za trvání manželství investovat do domu nějaké společné prostředky, bylo by dobré vést si o tom evidenci. V případě konce manželství (z jakéhokoli důvodu) je pak možné dělit majetek spravedlivě s přihlédnutím k k těmto investicím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.