Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat úrok z prodlení?

Od: eval* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den. Prosím můžete mi někdo "školácky" poradit jak vypočítat úrok z prodlení. Vše jsem si našla - nařízení vlády, sazbu ČNB (celkem 7,75%) atd. Ale nemohu nikde zjistit jak správně sazbu použít. Jako roční úr. sazbu? Např. dluží-li mi někdo 15.000,- po dobu 40 dnů - jak vypočítám? Znám jen vzoreček "částka x úr. sazba x počet dnů / 36000". Díky předem za radu. Eva

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

radi*
hodnocení

2x

Záleží, kdy dluh vznikl... nyní od 1.7.2010 se sazba nemění a je po dobu trvání stejná... jinak se měnila každé pololetí, ve kterém dluh trval... je to 7,75% ročně = 7,75/365 = 0,02123 denně, tedy z částky 15.000 Kč je to denně 40*0,02123%, tedy 0,8492% = 127,38 Kč :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]