Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se připravit na případnou válku?

Od: ladav odpovědí: 63 změna:
Dobrý den,
chtěl bych se připravit na případnou válku tady u nás, nechci nic přivolávat, jen nebýt překvapený.
- pojistili by jste si byt co se týče stěn? Máme pojištění domácnosti, ale to se týká pouze pojištění vnitřního vybavení, kdyby došlo ke zbourání, nedostaneme vůbec nic.
- mít vybrané peníze v hotovosti doma a raději ve více měnách?
Je totiž možné, že se k bankomatu apod. nedostanu.
- pojistit se na případné trvalé následky a úmrtí?
- nakoupit si potraviny a vodu do zásoby?
- připravit se na útěk na západ Evropy?
Asi jsem ještě spoustu věcí zapomněl připomenout.
Děkuji za vaše názory jak to vidíte,
hezký den

63 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jm
hodnocení

12x
Pokud si nezbudujete protiatomový kryt se zásobami na 10 let, jsou takové maličkosti dost k ničemu. Pojištění má vždy výluku u válečných skutečností.
Snad jedině evakuační zavazadlo... Předchystané s aktuálními léky, oblečením, ...
ladav
hodnocení

Hmm zajímavý názor, něco pravdy na tom ale bude.
A to pojištění bytu by opravdu v této době nebylo k ničemu, kdyby se něco stalo?
Ano, bylo by k ničemu.
ho

Ne tak docela. Radeji nez tuto diskusi, promluv si s nejakym pojistovakem nebo si Precti vyluky v PP ruznych pojistoven, zalezi na tom, co se stane a z jake priciny. Pojisteni nemovitosti se hodi vzdy, stoji to par korun.

Ja mam na byt v zaplavove zone, rocni pojistku pod 700,- (kvuli bance). Jde o pojisteni nemovitosti. Takova castka asi nema ani smysl resit, 60 korun mesicne. Pritom nektere jine pojistovny chtely treba 3000,- (kvuli zone 2).

chlap
hodnocení

4x
Především psychicky. A určitě neřešit útěk ale připravit se na obranu.

tabletka*
hodnocení

2x

Jo, Putin vyhrožuje atomovými zbraněmi, tak se musíme všichni pojistit. Jen nevím, u Allianz nebo u Kooperativy?

Fakt to není sranda, ale já už se musím jen smát.

hodnocení

1x

Pojištění baráku proti válce asi neexistuje. Pojistíte si stěny a shoří střecha :-D.

Navíc bude pojišťovna schopna plnit ve a po válce? Nebude ta společnost v zániku? Pojistíte se i proti tomu a u koho? Blbost.

Pojistit se na úmrtí? Není to pak jedno?

Zjistěte si, jaké věci jsou pro Vás životně důležité a které jsou nezbytné a sestavte si to evakuační zavazadlo, jak tu padlo. Vhodné jsou i trvanlivé potraviny (těstoviny, cukr, mouka, sůl, konzervy, zavařeniny)...

Dále je vhodné mít nějaký zdroj energie. Baterie co potřebujete a do čeho (rádio, svítilny, strojek,...).

Peníze bych ve velkých bankovkách neměl. Nebude je mít kdo vrátit nazpátky za drobné zboží. Spíš bude v druhé fázi probíhat výměný obchod. Peníze nebudou mít žádnou hodnotu.

Podle mého válka je dost specifická. To není blbnutí jako při Covidu. To bylo spíš takové sranda cvičení.

hodnocení

1x

Kupte si pláštěnky. Až vypukne atomová válka, nebudou k dostání. Takto údajně nabádal před více než 50 lety jeden vyučující kluky ve své třídě. Můj exmanžel ho často citoval. Třeba když jsme na čundr přibalovali pláštěnky do batohů. Smáli jsme se tomu. Teď se mi to po letech zase vybavilo. Na případnou válku se připravovat nebudu. Snad bych něco takového ani nechtěla přežít.

joudic*
nebyly spis kvuli yperitu?

ne - bude pak jednodušší sbírat mrtvoly - nebude třeba igelitových pytlů... Pokud tedy zůstane někdo, kdo se za čas vrátí ...

liska5

To jsme měli na škole ve skladu CO: plné koše masek podle tříd, atompláště a atomkecky,...Dneska nejsou ani sklepní kryty. Ty taky měla každá škola. A uklizené, vybavené, s plánama únikových cest, ventilací, s hl. uzávěry plynu a vody, dveře s tím kolem, jak od ponorky ...

Nevím tedy jaký školy měly sklepní kryty a na dveřích kolo. Chodil jsem v sedmdesátých a osmdesátých letech do několika školních ústavů a nebylo to nikde.
Třeba na našem Místním Národním Výboru byly masky pro každého občana obce. Nejen na papíře, ale i ve skutečnosti. Když se koncem osmdesátých let dělala kontrola, zjistilo se, že jakž takž funkčních byla desetina.

Domy s krytem měli pod okny v patře bílou šipku dolů (pod parapety). Ovšem v době zateplování fasád jsou šipky zakryty a navíc lidi ani neví co to je.

28.02.22 20:44

nov
hodnocení

1x

Přečtěte si knihu Malevil. kosmas.cz/...

tabletka*
hodnocení

1x

Moc to nehrotím, změnila jsem obsah evakuačního zavazadla z modu "nemocnice covid" na "seber se a utíkej před Putinem a jeho spojenci". Víc pro to udělat nemůžu a nechci.

gotes
hodnocení

0x
Pojisteni nemovitosti (stavba) ma kazde SVJ. No chce to si zjistit vyluky.
Zkus www.rozpad.cz a jine survival zdroje, tam jsou jini profici.
Evakuacni zavazadlo a to i ve vice verzich (male, stredni, velke) mit ve skrini je zaklad. To ma doma i pan Cilek.

jiofa
hodnocení

0x

Jako muž a zcela zdráv ve věku 18-60 let by vás za válečného stavu čekala branná povinnost. Takže v tomto bodu bych (pro sebe) útěk na západ moc neřešil.

Kdysi. Dnešní děcka si ustřelí hlavu.

Vždyť se ani nerozběhnou a nebo nepřelezou plot!

minsk

Ty vole, vole, vole, to je síla. Mě je 66 let a vylezla i slezla bych tohle dodnes. Ještě na podzim jsem lezla po stromech a řezala pilkou větve.

Je fakt, že jsem 8 letému vnukovi minulý měsíc ukazovala, jak přelézt vrátka, takže, je to tak, ta mrštnost se kamsi ztratila.

Není to tak dávno, že tu kdosi brečel k čemu je v tělocviku důležité umět kotoul.

jaj*
To snad není možný, já sem normálně přelízala ostnáče ve výšce 2 metry od podlahy a svislý tyčky na plotě který už nebyly nad podlahou ale nad břehem řeky, na most s plynovodem nebo co to bylo, dnes bych to neudělala kvůli kamerám a bonzovaní, ale pár let nazpět sem se toho nebála protože jsem myslela že když tam ničemu neublížím tak mi nic nehrozí. pak jsem skocila z okna asi z 5 metrů, rozhlížela jsem se ale stejně to někdo viděl, a říkal že by tam radši přespal přes víkend než takový skok, prostě se mi za to vysmál.
sirokko

Mno, tak gumidku, to video fakt neber vážně.

Jsou i vyjímky, které se nebojí :)

sirokko, já pár takových v práci viděl. Věkový rozdíl 10 let.

sirokko

gumidku, nevěřím. My měli v práci retarda s IQ lehké mentální retardace a po naložení kamionu dokázal z něj přes bočnice slézt i bez žebříku.

Každý jsme viděli to či ono :). Já zas nedělal v práci s retardy :-D

jaj*
hodnocení

0x
Počkat na xxl týden a jít na nákup jako sem to dělala před pár měsíci já. 10kg rýže, 10kg těstovin, plnej mrazák rohlíků, kdybych to věděla tak začnu chovat morčata. Maso se dnes skoro nedá koupit, a to je jen začátek.
minsk

Kde není maso?

Praha a okolí je.

sirokko

minsk: Paní si dělá srandu...

U mě v lednici taky prázdno...

jaj*
Nedělám, jako maso je, ale poslední dobou když jdu do obchodu tak mají často nazelenalý, vždy jsem se dívala abych koupila dobrý, ale poslední dobou jsem si nevybrala, jen jednou který letělo hned do koše, zelený nebylo vidět. V peny měli vždy moc dobrý, ale teď poslední dva tydny ne.
katorka
A kdy bude xxl tyden prosim? Uz si chystame s manzelem vlek

*zed*

kde žijete, že není maso a když už je tak je zelené?

PROSÍM PŘESTAŇTE TROLIT

No, ono mi celkem stačí, že kupuje maso v penny. Já kupuji u řezníka. Pokud tu je Krtek6, znáte Ondráška z bagárně?

V Globusu jsem zelený maso nidky nekoupil. Nesmíte chodit na skládku potrvain jako Kauflan nebo Penny.

sirokko
hodnocení

0x

Já bych především nakoupil dostatek alobalu.

hodnocení

0x
Na pojišťovnu úplně zapomeňte, ve válce jsou na vše vyjímky. Jinak nějaké zásoby potravin mám ve sklepě už kvůli covidu.

hodnocení

0x

Tak jsem se dívala, co má obsahovat evakuační zavazadlo a zjistila, že mi chybí pouze malé rádio na baterie + náhradní baterie, teď zavazadlo ještě zabalit. Ale osobně si myslím, že to je zbytečné,pouze na krátkou dobu, pokud by byla opravdu válka v celém světě, tak jedině vybavený kryt na 100 roků, ale napadlo mě, kam by zemřelé v krytu pohřbívali, za 100 let by určitě někdo zemřel. Snad politici budou mít tolik soudnosti, že se nakonec v dohledné době dohodnou.

tomaso
Bys jako chtěla žít XY let v krytu? Co z toho?
To si právě říkám, že jak bylo na internetu, co lidí si hlavně v Americe buduje kryty, jak dlouho by to vydrželi. Já bych to osobně nedala.
Lenulakr
Jj v Americe, ale většinou kvůli tornádům.
" kam by zemřelé v krytu pohřbívali" - to už je vyřešeno, viz Vodní svět. Kouzlo se jmenuje "recyklace"*smich*

hodnocení

0x

Už máte auto přestavěné na dřevoplyn?

eko
Ne, na vodni pohon.

boomer
hodnocení

0x

Jako bývalý fanoušek preppingu jsem v klidu: Rozhodně přežiju dva měsíce zcela "odstřižen". To už bude dávno po válce.

tomaso
A co potom?
eko
Potom uz budou zdroje uvolneny, slabi budou ti tam.
dylin

Tak doufej, že tě nechytne slepák ... *uspech*

pb®
hodnocení

0x
Nejlíp připraven je asi ten, kdo žije v odlehlé oblasti, má pozemky a spoléhá sám na sebe. Vlastní studna, kamna na tuhá paliva a les za plotem, solární panely na trochu elektřiny a nějaká nenáročná zvířata na obživu, pozemek na pěstování, sklep na uskladnění. V paneláku si dřevem nezatopíte, vodu ze studny nedonesete, metrák brambor neuskladníte, nic nevypěstujete ani neodchováte, navíc města jsou cíl bombardování. Je dobré mít sbalené evakuační zavazadlo, které člověk vezme a jde a má v něm doklady, hotovost, léky, jídlo. Válkou by asi moc netrpěl můj tchán, který je zvyklý na špínu a nemytí se, vyspí se na zemi v bordelu, umí ulovit a zabít kde co a je takový zálesák s notnou dávkou životního štěstí, kdy jemu se nic nestane. Spadne v zimě do hluboké studny, nezraněn vyleze, převrátí se na něj traktor, nic se mu nestane, policajty vždy nějak umluví, takže když mu kobyly běhají po městě a přeběhnou dítě před školkou a je kolem toho policejní manévr, nedostane ani pokutu, i když je to opakovaně. Kdyby byla jaderná válka, přežijou švábi a můj tchán.
Když to začne být hodně vážné, tak dobře se budou mít ti, co budou ve skupině, budou ozbrojení a nebudou mít zábrany. Sám v baráku dál od lidí a se zdroji, které ta skupina bude chtít jste snadným cílem.

hodnocení

0x

To chce kvalitní útočnou pušku a dostatek střeliva. Až nastane postapo a já hladový bez potravin poputuji krajinou a potkám někoho, kdo byl zodpovědný a nabalil si léky, jídlo, vodu a nemá pušku... nebudu mít hlad...*zmateny* K tomu atletovi na korbě - není to sklopka? Nešlo ho prostě vysypat?

kantor
To je trochu fousaty video, neco jako legendarni oprava lakatose. Aneb Dnesni ucnove v praxi.

Oprava lakatoše viz odkaz na video se skutečným pánem je pravdou stejně jako ten hňup, co nesleze z korby.

sparcoo*
hodnocení

0x
Nemám to nějak promyšlené ale jsem docela připraven i když to nikdy nebyl záměr.
Máme pozemek na samotě, u toho dva nezávislé zdroje pitné vody, blízko lesa, strýc má velký statek s dobytkem. Rozhodně se vyplatí vodní filtr, střelná zbraň. Vím o skladu potravin, kteří mají Vietnamci k obchodu, nějaké trvanlivé potraviny mám v modrých uzavíratelných sudech.
Držím si drobné zlato, investiční slitky ale hlavně šperky. Teď jsem si vyměnil část hotovosti na dolary, eura.
Jo myslím, že jsem připraven. Tak rok bychom zvládli.
tomaso
První větší ozbrojena hladova skupina a je vymalováno...
sparcoo*
Jako bývalý legionář věřím, že bych přežil déle.

Sparcoo, něco mi bliklo. V nějaké diskusi tady hláška - "Mí synové se za vás půjdou bít" - byl jste to Vy?

sparcoo*
Nebyl jsem to já.

Asi tu máte kolegu, týpka se zajímavým osudem, který prošel legií. Syny má vojáky. Z té diskuze tenkrát vyplynulo, že na jejich rodinné oslavě, pokud nebudu blbec, nedostanu po tlamě...*smich* Ten člověk mě zajímal.

Našel jsem to, tady. Už tu nějakou dobu nebyl...

sparcoo*
Já jsem 10 let mimo službu, tento rok mi bude 30.
Odešel jsem kvůli zdraví, myslel jsem, že v ČR budu mít lepší zdravotní péči a myslím, že to tak i je, jen trvalo najít toho správného doktora.
Pán ehm trochu zvláštní. Já na svou službu nejsem nijak pyšný, bylo to v té době to nejednodušší, jak naložit se životem.

joudic*
hodnocení

0x
tak potraviny na mesic dobry hospodar jakztakz ma, spis kvalitni bagl na utek nebo na munici :), a nejlepe utocna puska s tlumicem, skladnejsi sniperka a granaty a jsem spokojeny solo saboter, ale tady by clovek spis dostal nejakou spuntovku a sel by na smrt pod velenim nejake gumy, pote co by nas paradoxne vyzval nas vetsinu casu prorusky prezident.. kdyz uz budu branit zemi a riskovat zivot, tak partyzansky na vlastni triko... ale to se dela blbe, kdyz se clovek driv vypari pri sbirani atomovych hribu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]