Nejste přihlášen/a.
Snad většinou se během sledování událsotí můžete všimnout různých výzkumů založené na dotaznících dle různých agentur. Co mě ale vrtá hlavou jakých lidí se ale vůbec ptají? Nikdy se mi nestalo že by mi někdo ohledně takového všeobecneho výzkumu kontaktoval a i kdyby jak můžou vůbec zjistit takové informace? Další věc je ta, že se nemohou ptát dokola těch samých lidí to by ten výzkum určitě znehodnotilo jelikož každý člověk se drží nějakého přesvědčení a pravděpodobně jen tak nezmění názor (například u volebních výzkumů - ty pak také mohou ovlivnit skutečné volební výsedky)
Občas si výzkumy přivydělávám. Chodí mi různé dotazníky. Pokud mne některý zaujme, tak na něj kliknu. Zadám gender, věk a popř. kde žiji. Buď mne to pustí dál a nebo mi napíšou, že cílová skupina je naplněná. Někdy, i když mne to pustí dál, po první otázce na kterou odpovím napíšou, že nejsem opět cílový zákazník. Uvedu příklad.
Jsem muž, je mi 20 let a bydlím v Horní Dolní. Oni, ale chtějí jen muže 30-35 let žijící ve velkém městě + jednoho o kterém jsem psala, ale dotazník už někdo vyplnil, takže cílová skupina naplněna.
Další dotazník na který hledají ženu mého věku atd... Dám se do vyplňování první otázky kde se třeba ptají jaký piju alkohol. Odpovím, že abc, ale oni chtějí bcd, takže nejsem cílový zákazník.
Mají několik tisíc uživatelů. Občas se i stane, že mi za pár dní přijde ten samý dotazník s jinak položenými otázkami pro kontrolu zda budu odpovídat stejně. Ceny za dotázníky jsou pevně dané, takže si můžete vybírat zda vám to stojí za to jej vyplnit.
Ohledně politických průzkumů se obecně ví, které agentury "kopou"za které strany. Je to dobře vidět zde: en.wikipedia.org/...
Moje starší mailová výměna s jednou z těchto agentur (doufám, že nyní už takto náhodně vybrané lidi neobtěžují):
To: <info@stemmark.cz>
Date: Sat, 17 Nov 2012 10:55 +0100
Subject: =?US-ASCII?Q?v=FDzkum_O2_nebo_podvod=3F?=
Dobrý den,
provádíte v současnosti výzkum ohledně společnosti O2? Pokud ne, přečtěte si prosím mou zkušenost:
15.11. 2012 po 12 hodině mi zavolala žena, která se představila jako pracovnice Vaší firmy, že provádí výzkum vnímání firmy O2 a kvality jejích služeb. Uvolil jsem se odpovědět na otázky poté, co mi na můj dotaz sdělila, že to zabere 10-15 minut. Byla to má chyba. Strávil jsem 25 minut odpovídáním na často redundantní otázky z dotazníku, který byl spíše skrytou reklamou na služby O2. Mé hodnocení této firmy bylo jasně negativní.
Na závěr se mě pracovnice zeptala, jestli chci, aby byly výsledky předány O2, což jsem odmítl jako zbytečné.
Přesto mi hned druhý den, 16.11. 2012 ve 12:22, zavolala pracovnice O2 s nabídkou výhodnějšího tarifu, při němž se dopustila omylu.
Co z toho plyne?
1. Buď Vaše pracovnice nedodržela úmluvu o nepředání mého čísla O2.
2. Nebo se pracovnice O2 podvodně vydávala za Vaši pracovnici. To považuji za pravděpodobnější, protože takovou shodu okolností považuji za velmi nepravděpodobnou, jelikož mi z O2 dlouho nikdo nevolal.
3. Pracovnice O2 se pokusila o mou manipulaci kvůli získání vyšších plateb.
4. Mé hodnocení O2 se tímto snížilo na minimum.
Date: Mon, 19 Nov 2012 13:23:14 +0100
Subject: RE: vyzkum O2 nebo podvod?
Message-ID: <e7aee7cd-a7b8-451e-bd51-eea71aefe984@stemmark.cz>
X-Mailer: Kerio Outlook Connector (Offline Edition) (7.4.3.7813 T0)
From: Petr Zvara <zvara@stemmark.cz>
Sender: Petr Zvara <zvara@stemmark.cz>
To:
Dobrý den,
Nase spolecnost skutecne provádí telefonicky pruzkum, ve kterem zjišťujeme spokojenost zakazniku jednotlivých mobilních operatoru, nejen O2. Obdobne se zakazniku T-Mobile nebo Vodafone ptame na sluzby T-Mobile nebo Vodafone.
Je mi lito, ze dotaznik trval dele, nez jste cekal, delky rozhovoru jsou rozmanite a mohlo se to stat, coz mne mrzi.
Kazdopadne dekujeme za vasi trpelivost, ze jste dotaznik vyplnil do konce, jsme radi, ze muzeme zastihnout nejruznejsi názory i nespokojenych zakazniku.
S pozdravem,
Petr Zvára
STEM/MARK, a. s.
Marketingový výzkum je dialog
Chlumčanského 497/5, 180 00, Praha 8
email: zvara@stemmark.cz
stemmark.cz/...
Několikrát jsem se takového průzkumu zúčastnila. Vyjde to tak 1x za rok od stejné firmy, ale má spousu dotazů a je práce víc jak na půl hodiny s paní, která každé slovo uloží do pc. Je to soubor několika firem. Posledně se mě ptala na reklamy a já nevěděla, na co jsou ty, které se mi nejvíce líbí a ve kterých vystupuje nějaká postava nebo zboží. Fakt jsem nevěděla.
Povětšinou se musíte do databáze agentury zaregistrovat a vyplnit potřebné údaje. Vy jdete naproti firmám, že máte zájem se účastnit.
Jinak samozřejmě funguje ochrana soukromých údajů, takže jsou agentury opatrné a i na ulici se vyžaduje Váš souhlas.
Že by Vám jen tak náhodou přistál v e-mailu dotazník k šetření je velice málopravděpodobné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.