Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soused chce střešní okno

Od: macina odpovědí: 21 změna:
Prosím o radu. Nesouhlasím s umístěním střešního okna, které chce soused dát do střechy na stranu, kde mám zahradu a domek. Můj domek je od jeho chalupy 10 m, pak je 1 m soudka bez oplocení a pak zeď jeho chalupy, dříve to byly chlévy, takže bez oken, jen pár větracích průduchů. Na této zdi je umístěno i jeho tepelné čerpadlo. Ale s tím už jsme domek koupili. Soused mi to jen suše oznámil. Vím že nás sledovat nebude, ale pro mne je to ztráta soukromí. Mohu se nějak bránit jak oknu tak jeho tepelném čerpadlu? Děkuji.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

17x

Známí mají střešní okna, ale ven se jimi nepodívaj. Potřebují je kvůli světlu do místnosti pod střechou. To by si museli stoupnout na stůl a s bradou na rámu Vás sledovat. Na tohle myslíte Vy. Oni řeší světlo a větrání v místnosti a zřejmě jiné řešení dispozic nepřipadá v úvahu.

Sousedi směrem na nás měli několik oken i posezení pár metrů od našeho plotu. Naopak ještě jsme si mezi sebou udělali vrátka, když jsme k sobě vzájemně chodili na kafe nebo se nám starali o slepice, když jsme byli pryč. Není nad dobré sousedy!

hodnocení

15x

S odpověďmi co zde zazněly se dá jen souhlasit.

Pokud ti vadí budované střešní okno a tepelko, které tam bylo již v době koupě, tak máš několik možností. Třeba si na to zvyknout, také by třeba nebylo od věci vzít lahvinku dobrého pití a jít k sousedovi na návštěvu a hezky v klidu si pohovořit.

Pokud ti bude stále vše vadit, tak jedině barák prodat a koupit něco na úplný samotě. Samozřejmě je potřeba na tý samotě zakoupit všechny pozemky okolo, kam až oko dohlédne, neboť by časem tam někdo mohl něco v blízkosti postavit.

jm
hodnocení

10x
Bohužel, budete si muset najít jinou poradnu. Každý svéprávný člověk tady na poradně se bude pouze divit vaší potřebě zhoršovat si vzájemné sousedské vztahy. Mohl bych vám napsat desítky situací, které se řeší soudně. Kdy jeden soused omezuje druhého, ubližuje a ničí majetek. Vy řešíte hloupost.
Dokud válka nebude i u nás, budou tací.
K dotazu konkrétně: stěžujte si na stavební úřad. Musíte prokázat omezení a škodlivost, aby stavební úřad práce zakázal.
Zastavit se vám to nepodaří, nemáte právní nárok.

hodnocení

9x

S tím už jste domek koupili...

Teď budete bojovat proti jeho zdroji tepla..., proč?

Střešní okno..Co tak zvláštního na vaší zahradě uvidí? Máte tam vrtulníkovou základnu, nebo protiatomový kryt?

Drtivá většina domů má okna na něčí zahradu, respektive tak, že je z nich sousedova zahrada vidět.

Dnes je divná doba..

macina
hodnocení

Nevím proč reagujete, když neumíte podat adekvátní odpověď na můj dotaz. Někteří lidé na tomto webu jsou divní. Zamyslete se nad sebou.
Já osobně na Martinově odpovědi nic negativniho nevidím. TČ bylo jiz při vaší koupi.Zrejme máte pocit, ze jste stredem vesmíru a vsichni ostatní vas obtěžují. Já mám ze sveho domu okna k soudedum a naopak oni mají okna ke mně na zahradu. Takto je to vice jak 170 roků. Na oknech k sousedovi mám "rozbité- nepruhledne" sklo a prostě je to tak. Jsme prostě SOUSEDI.
Budte rad, ze nemáte za sousedy rusy.
To martincakl®: Zjevně takovou zahradu, nebo dvůr s klidem a soukromím vůbec nemáte, tak nevíte, co znamená tam soukromí ztratit.
Krom zahrady máme takto zcela soukromý velký dvůr, ze všech stran krytý, a díky tomu je to pro nás oáza klidu.
Ano, jistě, většina lidí takové štěstí nemá, ale to neznamená, že ten, kdo má, se o to chce nechat připravit.
Co se týče výměníku tepelného čerpadla, to, že už tam bylo, ještě nutně neznamená, že je umístěno v souladu se zákonem a může zde být tedy možnost docílit jeho přemístění.
Další, neméně důležitou věcí jsou samozřejmě bezproblénové sousedské vztahy. To vše se v podobných situacích může zvažovat.

tomkk: Máme zahradu...s plotem (drátěným) z obou stran a sousedy. RD od sebe vzdáleny štítovou stranou cca 6-7m.

Naštěstí máme normální sousedy a vycházíme spolu v pohodě.

Ne každý potřebuje plot do výšky 4m.

marincakl@: Přesně jsem odhadoval, soukromí nemáte, takže nevíte, co to je ho ztratit. Někdo si rád přes plot povídá se sousedy, někdo ne.
pepanek*

Pokud je TČ hodně hlučné, pak chápu snahu tazatelky o jeho řešení. Na druhou stranu, vy jste se někam přestěhovala, tohle už tam bylo před vámi a tak není v rámci sousedských vztahů dobré si začít určovat, co soused smí či nesmí. (Samozřejmě pokud ono čerpadlo je umístěno dle zákona a splňuje hlukové limity)

sirokko
hodnocení

7x
Když chceš soukromí tak si kup desetihektarovy pozemek a uprostřed postav barák. To je myslím dobrá rada.

jardaaa
hodnocení

4x

Tak bránit se jistě můžete, ale nic s tím neuděláte, pouze vyhrotíte.

Ale já osobně bych mu řekl: "v rámci zachování dobrých vztahů si dejte do střešního okna neprůhledné sklo (břízu), já neuvidím do vašeho bytu a vy neuvidíte do mojí zahrady, co na to říkáte?"

jste schopen se s ním domluvit?

No tak záleží jaký spolu máte vztahy. Podle mě je to tak trošku o psychologii

hodnocení

4x

Vím že nás sledovat nebude, ale pro mne je to ztráta soukromí

Kde se bere tolika zloby mezi lidmi?

hodnocení

3x

Myslím si, že se budete bránit těžko. Opravdu je to běžné, že většinou každý majitel domku vidí na zahradu někoho jiného. V našem okolo je několik balkonu a každý vidí ke každému na zahradu. My se nahatí v bazénu nekoupeme, tak nám to nevadí, navíc nikdy na nás nikdo nečučel a kdyby, tak je nám to jedno. Také pro vás nemám žádnou radu, jakým způsobem se ubránit. Na zahradách si lidé vytvářejí pomocí rostlin, pergol a paravanů tzv. besídky, kde můžete posedět nepozorován.

macina
hodnocení

Děkuji všem za slušné odpovědi. Samozřejmě to nechci hrotit a narušit vztah se sousedem. Na jeho přání jsme už pokáceli i pár stromů, aby mu listí neletalo na zahradu. Bývalý majitel domek prodal, protože mu ten "zasraný Pražák co si myslí že může všechno" vadil. Chtěla jsem vědět zda existuje právní cesta, kdyby to bylo neúnosné. Navíc okno si může dát do svého dvora a tepelko si taky mohl dát na druhou stranu. Ale proč by poslouchal jeho hluk, když může soused.

Důvody proč to není vlevo ale vpravo můžete prodiskutovat se sousedem. Může se jednat o nejkratší cestu k systému v domě, potřebu dát to na skutečně nosnou zeď, ... o hluku se přemýšlí až na posledním místě. Hluk to až tak strašný není - neříkejte mi, že to slyšíte přes zavřená okna. A když máte okna otevřená, slyšíte jenom vzduchotechniku, ale projíždějící auto, štěkající pes ani místní rozhlas vám nevadí...

Samozřejmě, je to nějaká změna, na kterou si musíte zvyknout - je to něco nového. A časem třeba zjistíte, že to je dobrý nápad a evidentně odzkoušený sousedem, takže ho využijete i pro svou domácnost - zřídíte si tepelné čerpadlo, půdní vestavbu s okny,...

jardaaaa

Soused si může postavit zeď.

Šmankote ale to tepelko tam bylo před váma ne? To se primárně staví tam, kde je potřeba a kde jdou nejkratší trubky, a typicky za barák kde nebude vadit.

Z vašeho výroku o sousedovi, no tak evidentně si to dovolit může, on si to jenom nemyslí na rozdíl od vás :) to vy si podle všeho myslíte, že ho můžete omezovat a regulovat. A kdyby bylo neúnosně co, že na vás koukal že střešního okna? No tak v tu chvíli už s tím neuděláte vůbec nic! Námitky můžete uplatnit při anebo nejlépe před stavbou.

nikolaji

To macina: ohledně Čerpadla si zavolejte nebo napiště na místní stavební úřad a na orgán KHS, tam vám poví, zda je umístěný jak být má. Popř. si s KHS domluvte měření hluku, to bývá zdarma. Ale připravte se, že jde již o konfliktní řešení, tak první zkuste souseda přesvědčit, než na něj posílat úřady. Třeba se s ním domluvit na tom přemístění a udělat ústupek v jiné věci.

To jmlc: ono pokud to čerpadlo je nekvalitni, špatně namontované nebo rozbité, tak poslouchat to 24/7 je o zdraví. Plus u starších domů rezonance z něj hrozně dobře proniká dovnitř. Setkal jsem se s tím jak majitel tvrdil, že jeho čerpadlo není hlučné, ale nechápal, že u souseda to slyšet je. Skončilo to úředním nařízením o odstranění čerpadla a pokud vím, tak tito sousedé se od té doby udávají za každý prd.

jardaaa

Tento soused má tč namontované na svém baráku, tedy vibrace těžko budou přecházet do nejméně 7 m vzdáleného jiného baráku... I když tedy závada ve Větráku může způsobovat dobrý hluk, ale to jistě není tento případ :)

nikolaji

Kdybych se s takovými případy nesetkal, nevěřil bych tomu. Ale vždy to bylo nějakou závadou na čerpadle, to ano :)

id

@nikolaji - měření hluku KHS není zdarma. Poslední informace z 11/2021 je od 10 tisíc nahoru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]