Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odesílání starobního důchodu na účet u banky

Od: milada® odpovědí: 48 změna:

Dobrý den,

známý je čerstvý důchodce a chtěl by si nechat důchod posílat na svůj účet. Tiskopis k žádosti vyplnil, ale zarazilo ho to, že musí mít potvrzení od své banky. Má účet u M- Bank a ta má pobočku až v Hradci Králové. Musí to skutečně bý potvrzené?

Děkuji za odpověd, zdravím Mileda

48 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

futra
hodnocení

4x

Sice to byl jiný druh důchodu ,ale také jsem to musela nechat potvrdit v bance.

minsk
hodnocení

4x

Na všechny tyto případy existují tiskopisy a informace na stránkách ČSSZ. Viz odkazy.

JAK POŽÁDAT ČSSZ O ZMĚNU
ZPŮSOBU V ÝPLAT Y DŮCHODU?

cssz.cz/...

Již při žádosti o důchod se přikládá povolení. Zde jsou uvedeny všechny doklady, které jsou potřeba a potvrzení od banky je též uvedeno.

cssz.cz/...

Myslím, že není dobré se vzpírat, a snažit se splnit podmínky, které jsou nastaveny.

-----------------

Nemohu na správu ztěžovat, všechny důchody mě byly vyřízeny před termínem 90 dnů. Záleží, v jakém pořádku mají od lidí podklady. Nemusí být chyba jenom na státní správě.

hodnocení

1x

V červenci 2021, jsem to musel mít také potvrzené od banky, nic s tím nenaděláte.

tabletka*
hodnocení

1x

Ano, musí.

hodnocení

1x

Důchoďák to sice vyžaduje, ale nemá to v ničem oporu, nemají na to právo. Je čas hodit jim to na hlavu.

hodnocení

Děkuji za odpověď

tabletka*

Tak nám pak, paní Milado napište, jak jste jim to hodila na hlavu, to bych vskutku chtěla vědět.

Je vidět, že to nezažil...až se toho dožije, tak to splní, bez námitek, aby něco dostával...ono čekat půlroku na vdovský důchod se zablokovaným účtem kvůli dědickému řízení, není žádný med v dnešní době...ale tyto silácké řeči, to se hodí jinam...

hodnocení

Naprosto souhlasím, když není zbytí tak se každý podrobí

@dvd99 Nevím, jestli to bylo na mě, ale já to zažil, a posílat mi ho museli i bez potvrzení bankou - i když pravda, trvalo to tři měsíce, než jsem to tomu právníkovi vysvětlil, že nemá cenu chodit k soudu. Člověk si nesmí nechat srát na hlavu.

@genehawkins Pletete se, oporu má tento požadavek v zákoně č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. referentky důchodových oddělení to nevymyslely, jsou povinny zákonná ustanovení dodržovat, byť by byla sebestupidnější.

§ 64

(1) Důchody se vyplácejí v hotovosti; na základě žádosti příjemce důchodu se důchod poukazuje na účet příjemce u banky v České republice.

Nevím, jak jinak by ČSSZ mohla zasílat důchod na účet příjemce a ne třeba na účet jeho souseda, když banka nepotvrdí, že jde o účet příjemce.

Jinak si samozřejmě užijte své vítězství nad úředním šimlem. Ty tři měsíce Vám za to asi stály. Moc užitečný přístup, aspoň je na úřadech veselo...

@inzinyrka: Kde se tam píše o potvrzení bankou? Proč ne potvrzení notářem? Proč ne potvrzení farářem?To, že je účet můj, potvrzuji svým sdělením a podpisem na formuláři, na razítko banky nemají nárok. Nemají žádné zmocnění po mně ho požadovat. A taky to museli uznat.

§64 (8) Žádosti o poukazování důchodu na účet podle odstavce 2 nebo 3 se podávají plátci důchodu na tiskopise předepsaném plátcem důchodu. A tam je pochopitelně doplněno to, na co se pořád ptáte, protože plátce důchodu má také svá práva a nejenom své povinnosti, a tak má právo požadovat, za jakých podmínek bude peníze ze státní kasy vyplácet. A nejenom právo, ale hlavně povinnnosti vůči celé populaci, která do té státní kasy přispívá a musí kapitál, který je jí svěřen, chránit před zneužitím.

1. Poučení o vyplňování, potvrzování a podávání žádosti (oddíly A. – D.)
Oddíl A. musí být vyplněn vždy, a to údaji o majiteli účtu.
Oddíl B. musí být ověřen a potvrzen bankou, nebo spořitelním a úvěrním družstvem. Bez tohoto ověření, nelze žádosti VYHOVĚT.
Celé to je tady, když jste si to teda nedokázal najít sám a pořád se ptáte na evidentní, až to vypadá, jakoby jste snad měl nějaké zpomalené chápání. A jestli si myslíte, že když tohle odmítnete splnit, a budete někde na úřadě dupat nožičkama a budete se dožadovat nesmyslu, že něčeho dosáhnete, tak jste opravdu už jenom k politování, nebo k smíchu, a asi na Vás zavolají ochranku, aby Vás vyvedli na vzduch.

Jo a ta otázka, proč to nemá potvrzovat farář, nebo notář, tak ta oznamuje, že už jste v koncích. Protože na tohle snad odpověď znáte sám. Proč ne farář a notář . To už jste se totiž mohl zeptat, proč ne pan výpravčí vlaku. Tak je ta otázka dětinská...

jardaaa

Ale IMHO nějaké poučení nemá účinky zákona. Domnívám se, že doložit fakt, že nakládám s účtem, lze zasláním i 0,01 Kč na účet České správy sociálního zabezpečení s patřičným komentářem.

ostatně, bankovní účet (třeba u Komerční banky) lze založit i bez osobní návštěvy a ověření lze provést např. zasláním 1 Kč z účtu vedeného na vaše jméno.

Ověření IMHO nemusí proběhnout osobně a v bance. Dále bych toto sdělení, že účet je můj, vedle zaslání jedné Kč na účet České správy sociálního zabezpečení, komunikoval s Českou správu sociálního zabezpečení pomocí datové schránky.

tedy děkuji za Vaši právní analýzu, ale výklad zákona mám jiný než vy. Samozřejmě chápu, že se Česká správa sociálního zabezpečení kraje, aby neposílala důchod někomu jinému, je to čistě proto, aby byla z obliga, což lze pochopit.

pokud jí tedy dostatečně věrohodně přesvědčíte, tak jak tu uvádí jeden důchodce, nebude trvat na razítkování od banky.

anebo ještě jiná možnost, požádat banku, aby sama napsala datovou schránku ho na Českou správu sociálního zab. vaše číslo účtu, datová zpráva na státní úřady je zdarma a bylo by vyřešeno.

Víte co, mně je to přece úplně jedno. Tak až si půjdete vyřizovat svůj důchod, dělejte si to podle svého. Já jsem zde pouze doložila platné dokumenty a tím to pro mne hasne. Já jsem měla například změnu banky a platbu důchodu vyřízenou za pár minut, protože mi banka nabídla, že za mne změnu bankovního účtu vyřídí sama. Převáděla jsem si výplatu důchodu z banky Fio, do České spořitelny. Takže mně stačila pouze jedna cesta do banky, tam úřednice vyplnila jejich formulář, já to podepsala a bylo to vyřízené bez čekání, bez problémů, bez dohadování a bez lítání sem a tam a bez dohadování se s úřednicema, na co bych podle mého mínění měla, nebo neměla právo. Ale když si to někteří lidé chtějí mermomocí komplikovat, tak ať si to komplikují. *jasne*

jardaaa

Ano, ale chápete že různí lidé jsou v různých situacích? Také jsem se setkal s problémem M bankou, to za tebe asi nebude komunikovat ze sockou.

mimochodem, prozradíte mi, proč preferujete zahraniční spořku před (jedinou) čistě českou bankou?

No nejsem si jistá na co se to ptáte, protože já měla za to, že Česká spořitelna je teda česká banka. Ale nebudu tady slovíčkařit a klidně Vám to vysvětlím. V České spořitelně mám dva účty, protože pobírám dva důchody, a ten hlavní je z Francie, tak musím také devizový účet. V mém městě je pouze jeden bankovní ústav, kde si mohu vybírat cizoměnovou hotovost v bankovkách. A tou jedinou bankou je právě Česká spořitelna. Všechny jiné banky které v mém městě jsou, mají možnost výběru pouze přes bankomat a to pouze v českých korunách, protože to jsou jenom pobočky a kdybych si chtěla vybrat hotovost v eurech, musela bych do jiného města, kde mají možnost výběru hotovosti i v jiných měnách. A to bych se ulítala. :-D

A proč jsem měla účet u Fio banky je ten, že jsem se s Č.Spoř. před časem začala dohadovat kvůli zpoplatněnému vedení účtu, tak jsem u nich chtěla zrušit svůj běžný účet, a nechat si pouze ten devizový. A proto jsem si oevřela jiný účet u Fio banky, protože mi ji tady na poradně lidé doporučovali jako nejlepší. Tato banka však v mém městě nemá ani tu pobočku a musela jsem kvůli tomu do jiného města. Přesto jsem tam jela a běžný účet otevřela a převedla si tam výplatu českého důchodu. A jelikož ke spravování běžného účtu používám internetové bankovnictví, tak mi bylo fuk, jestli je pobočka banky v jiném městě. Jenomže pak mi zase Česká spořitelna dala na vědomí, že když si k nim nechám zasílat důchod, tak nebudu platit za vedení běžného účtu vůbec nic, a nabídli mi, že to za mne všechno zařídí, abych s tím neměla žádné běhání. No a na to jsem přistoupila a tak se stalo.

Tak doufám, že jsem plně uspokojila Vaši zvědavost.

jardaaa

Spořka nabízí bezplatné vedení už pár let. Dřív to bylo na retenci. Spořitelna a většina ostatních nejsou české banky, mají matky jinde:(

Když pořádně nevysvětlíte, oč vám jde, tak pak můžete dostat nepříliš přiléhavé rady (tím myslím tu českou fio banku jak jste jela na okres zakládat).

Takže jste mi to vysvětlila, to co píšete dává smysl, ale moje zvědavost spočívá v tom, na co potřebujete pravidelně vybírat cizí měnu euro a ještě ve vašem městě.

pokud je důvodem toho, že ty peníze nosíte do směnárny, tak se obávám, že neděláte moc dobře. Ale možná se mi vyplácí the své vnoučata kdoví. Že zkušenosti vím, že lidi dělají iracionální věci.

No já moc iracionální nejsem. Jednoduše mám svého kupce, který je ode mne kupuje už dlouhá léta a ten bydlí ve stejném městě jako já. On je potřebuje 4x do roka a já vybírám teda 4x do roka větší částku najednou, jemu předám bankovky, a on mi na můj běžný účet pošle české koruny. Já mám bezplatný výběr a za vedení účtu neplatím nic, akorát platím za minimální cenu za každou příchozí platbu. Nepotřebuji vybírat z účtu každý měsíc, jelikož nežiji od důchodu k důchodu, mám své rezervy. A do směnáren nemusím, protože si v případě nutnosti mohu z eurového účtu udělat devizový převod na běžný účet, čímž mám samozřejmě lepší kurz. Ale to jsem za 12 let potřebovala udělat pouze jednou. A kdyby Vás náhodou napadlo se tázat, co by mi teda vadilo 4x do roka dojet do jiného města, tak Vám odpovídám rovnou, že nejsem blázen, abych si to komplikovala, když nemusím. A navíc, já šíleně nerada cestuji a je mi přes sedmdesát let, tak proč bych se štrachala někam do jiného města, když nemusím, to teda nevím. Asi to bude právě kvůli tomu, že já iracionální opravdu nejsem. ;)

jardaaa

" protože si v případě nutnosti mohu z eurového účtu udělat devizový převod na běžný účet, čímž mám samozřejmě lepší kurz"

To si děláte legraci? Lepší kurz než vaše směnárna jo? :)) Takže vy vlastně vexlujete :)

Já vám dám zdarma takový tip: mrkněte se na kurzák exchange.cz/... a pak to porovnejte, ano? Spread 15 haleru na bezhotovostni

Daleko lepší jak vaše bankajo a na každé pumpě tank ono, dostanete pravděpodobně daleko lepší kurz než ve vaší bance a než od vašeho odběratele ;)) m.tank-ono.cz/...

Ale ono vám jde asi spíš o ten sociální kontakt s tím odběratelem že jo, tak pak to chápu. Já jenom, že by mohl někomu pomoci, že na takové obyčejné pumpě mají daleko lepší kurzy než v kdejaké směnárně, zdůrazňuji, že rozdíl nákupu a prodeje pouhých 0,30 Kč na euru! dobré vědět.

Tak až se budete pokoušet dělat vexl, tak tam mrkněte a ať nejste škodná

Můj milý, jste vedle jak ta jedle. Žádný sociální kontakt nepotřebuji, nebuďte směšný a nesuďte podle sebe, nebo podle těch, které znáte Vy. To, že mi je přes sedmdesát, ještě neznamená, že už mi rozum ochabl, asi byste se hodně divil. A tu směnárnu, kterou mi doporučejete znám jako své boty a jsem tam VIP klientem už asi tak 20 let. Posílám Vám foto své členské karty, abyste mi věřil. Jenomže není v mém městě, a jak už jsem řekla,nechce se mi cestovat. A ten člověk, který to ode mne kupuje mi platí velmi dobře, jinak bych to nedělala, nejsem pitomá. A důvody, proč mi platí dobře, Vám sdělovat s prominutím nebudu. ;) To je moje věc. Druhou stranu karty snad nemusím vkládat, to byste měl znát, když tak radíte. :)

Odesílání starobního důchodu na účet u banky
jardaaa

Tak pokud jsem to explicitně neuvedl, tak tu exchange jsem myslel pro devizy, v tomto případě se tam opravdu nechodí osobně. Devizy jsou bezhotovostní a odkázal jsem vás tudíž na devizový ceník. Před 20 lety to vlastnil ještě hejtmánek pamatujete ho?

Valuty jsem vás odkázal na ceník na pumpě ONO. Kteří jsou po Čechách desítky.

A ještě vysvětlím proč: protože jste myslím uvedla, že vaše banka má dobrý kurz. A já vím že to je blbost, že většina bank má velice nevýhodný kurz. A pochybuji, že si telefonujete s dealingem České spořitelny a dealujete ve statisísících, aby vám nabídli použitelný kurz.

A nenamáhejte se, vím, že bych tam osobně samozřejmě už nemusela, a mohla bych využít interbankingu, ale já to nepotřebuji. Pro mne je výhodnější ten můj odběratel.

jardaaa

Někdo, kdo nevhce ukazovat občanku co? :)

prostě BONY A KLID (ten film miluju)

Klidně ukazuji občanku, mám dokonce dvě a každou na jiné jméno a jinou státní příslušnost :-D, ale tomu už asi neuvěříte. Ale je to pravda. Já nemám ve zvyku kecat, kdybyste mne znal, věděl byste to. A tenkrát, když jsem si převáděla ta eura přes interbanking, mi ten kurz připadl docela dobrý. Ale už je to opravdu dávno a bylo to pouze jednou. Vlastně jsem to ani nepotřebovala, jen jsem si to chtěla vyzkoušet. ;)

jardaaa
hodnocení

1x

Většina lidí nechápe, že musí jenom umřít. Všechno ostatní může.

A občas úřední všiml požaduje něco, co nemá oporu v zákoně, a na to mám metodu: podle jakého zákona, paragrafu a odstavce po mě požadujete XY?

Buď mi předloží paragraf aneb to vzdají.

Ps: Že to důchoďák požaduje je mi známo, a že důchodci kvůli tomu lítají do banky jak debilové taky.

petrm

Přečtěte si § 64 zákona č. 155/1995 Sb.

Přešti si ho sám. Nic o potvrzení od banky tam není.

petrm

Chápu, že není jednoduché vždy pochopit, co tím zákonodárce chce říct, sám s tím mám často problém. Je tam napsáno, že žadatel musí doložit, že má právo disponovat s prostředky na účtu. Tuto informaci zná pouze banka.

Dále je uvedeno, že :"Žádosti o poukazování důchodu na účet podle odstavce 2 nebo 3 se podávají plátci důchodu na tiskopise předepsaném plátcem důchodu."

Není na tom nic složitého, to jenom někteří lidé dokáží udělat z obyčejného složité a dokáží polemizovat a tvrdit hlouposti. Jednoduše dostanete od ČSSZ formulář, nebo si ho dokonce můžete najít, a vytisknout sám doma a s tím zajdete do banky. Ta ho vyplní a potvrdí a Vy ho donesete zpátky na úřad, nebo ho zašlete poštou. To všechno zařídíte za hodinu, maximálně za dvě hodiny. Dělalo se to tak vždycky a nikdo se nad tím nepozastavoval. A funguje to tak i v jiných zemích. Není to tak pouze u nás. To mohu z praxe stoprocentně potvrdit. A nikdo se nikde nebouří, jenom u nás se najde vždycky nějaký ten "chytrák", který začne hledat "vši" tam, kde vůbec nejsou. A jestli to chcete vidět na vlastní oči a nechce se Vám to hledat, tak jsem to pro Vás našla a vložila ten dokument s vysvětlením sem. Jen je to o trochu výš, a stačí si odkaz rozkliknout, a budete v tom mít jasno za dvě minuty.

lola
hodnocení

1x

Air Bank potvrdila tiskopis pro ČSSZ i na dálku, bez návštěvy pobočky.

Ano, i tak to jde. Záleží asi také na bance. Ale potvrzené bankou to být musí. A tahle šílená debata se rozvinula jenom proto, že jeden člověk tady začal tvrdit a radit, že na to nemá ČSSZ právo, a že to má tazatelka hodit někomu na hlavu. *ee*Jinak všichni radili dobře a správně. Každý podle svých reálných zkušeností, ne, že si něco vycucal z prstu.

jardaaa

Nicméně ten zákon neukládá tu povinnost. Že to lze doložit jinými způsoby jsem tu napsal a že jiný napsal, že mu to i tak sociálka uznala dokazuje, že to v zákonu není.

hodnocení

0x
Bohuzel musi, resim to same, protoze jeden ucet rusim

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud si necháte posílat starobní důchod na bankovní účet,pak je tento osvobozen od poplatků.

JB

co prosím?

nov

Důchod zaslaný na účet je bez poplatků, kdežto výplata důchodu v hotovosti na poště je zpoplatněna (29,- Kč).

hodnocení

0x

Ano musí a to nejenom u nás. V pobírání důchodu jde totiž o to, že banka musí na základě Vašeho občanského průkazu ověřit a potvrdit, že se jedná skutečně o Váš účet, a že nejde třeba o jinou osobu, která by neoprávněně pobírala Váš důchod. Takže je naprosto logické, že se musíte osobně dostavit a nechat si dokument potvrdit. V případě, že se někdo nemůže dostavit osobně z důvodu nemohoucnosti-nemoci, musí mít zplnomocnění jiná osoba, která má k tomu ověřené oprávnění. Ono to není tak jednoduché, jak by se to na první pohled jevilo. A toto opatření je pro Vaši ochranu. A samozřejmě, že na to mají právo. nechápu, jak může někdo napsat, že je třeba jim to hodit na hlavu. K takovým podvodům by pak mohlo lehce docházet a toto je opatření, aby k tomu docházet nemohlo.

Píšeš nesmysly. Jednak v bance občanku majitele účtu mají, tak nemusí nic na místě ověřovat, jednak stát může požadovat jenom to, k čemu je oprávněn zákonem. K požadavku potvrzení bankou zmocněn není. Žádost podepisuju, čímž skutečnost, že je účet můj, potvrzuju já, nepotřebuju poručníka.

Zaměstnanec si posílání výplaty taky bude muset nechat potvrdit bankou?

A co finančák, když mi bude vracet? Taky bude chtít potvrzení banky?

Neplácej nesmysly a nemotej ostatním hlavu svými bludy! A není to poprvé...

Ono tohle potvrzení je hlavně kvůli tomu aby sociálka věděla že je účet opravdu veden na vaše jméno a po vaší smrti si bude moci již vyplacený důchod který je vyplacen před výplatním termínem ale již po smrti stáhnout zpět. Z cizího účtu by to banka nedovolila.

No já píšu nesmysly, ale Vy jste chytrý. Tak si myslete co chcete. Já to znám totiž z praxe a vím, že to tak je. Ale ať se každý chová podle svého a sám uvidí na co narazí. Některým lidem se prostě poradit nedá. Tady to máte černé na bílém, vy chytráku. Dojděte si pro formulář, nechte ho potvrdit v bance a pak zase přijďte. Tak to zjednodušeně vypadá, když chce důchodce peníze na účet. Ministerstvo práce vysvětluje, že tím důchodce chrání před zneužitím, a změny nechystá.

A tady si to můžete přečíst celé. A jestli se chcete vzpírat, je to Vaše věc, ale netvrďte, že druhý píše nesmysly, když to děláte Vy. A docela bych chtěla vědět o kterých bludech, které jsem tvrdila, tady hovoříte.

A já, naopak od Vás, považuji toto opatření za naprosto logické. Proč, to už se mi nechce vysvětlovat, protože mám obavy, že ve Vašem případě je to zbytečné. Akorát bych si vyprosila, abyste se navážel do někoho jiného a hlavně byl slušný. A to zvláště Vy, se svými "neomylnými znalostmi" všeho.

A jestli Vás paní Milada poslechne, tak si jenom přidělá starosti a stejně se bude muset zařídit podle zákona. A pokud vím, tak ty zákony neděláte Vy, i když se tak chováte.

A co je tohle za hloupost? Tohle jste napsal: Jednak v bance občanku majitele účtu mají, tak nemusí nic na místě ověřovat...", jak jste tohle myslel? *ee*

Pokud jdu do banky něco vyřizovat ohledně svých účtů, nebo si vybírat peníze, tak teda VŽDY chtějí OP. A to mne za ta dlouhá léta ten úředník na pokladně zná jako své boty, a přesto chce OP a v tomto období musím dokonce sundat roušku. Nedávno jsem se tomu divila, a na to on mi jen odpověděl, že to mají přikázáno a že tam jsou kamery, které "vidí", jestli to on dodržuje. Takže to vaše tvrzení, že OP v bance není potřeba, protože ho tam mají, je doslova směšné. :-D Asi moc do banky nechodíte, ale pak tady nehnojte rozumem.

Jo, a přečtěte si také příspěvek od rádkyně "inženýrka", máte to tam i s odkazem na paragraf zákona. A já moc nevěřím tomu, že Vy jste si něco vydupal ani za ty 3 měsíce. Bůhví o jakém případě to zase píšete, a co motáte dohromady a kterého právníka jste 3 měsíce přesvědčoval a o čem.

Tady se tazatelka ptala, jestli je k zasílání důchodu nutné, mít ověřené potvrzení účtu od banky, a na to je jediná odpověď. Ano, je to NUTNÉ. Tak tady neblábolte, a neraďte nikomu, aby takový požadavek házel ČSSZ na hlavu.

minsk
hodnocení

0x

Nechci snižovat inteligenci žadatelů o důchod, ale vezme někdo v potaz, že i ten, kdo žádá a napíše na kus papíru číslo účtu banky/kód banky, že se může splést? O jedno číslo navíc, nebo naopak, může nějaké vynechat?

Oiciálním potvrzením, že dané číslo účtu je ve správném formátu a patří dotyčné osobě, si ČSSZ zajistí, že důchod bude vyplacen řádně a včas a nenastanou žádná pochybení. Zjišťování poté, komu přistály na účet něčí cizí peníze, případně, že se výplata vrátila na účet důchoďáku, nebude nic dobrého. A dotyčný důchodce bude volat a reklamovat - kde mám důchod!

Byť by chyba nastala primárně u důchodce, tak špatná bude státní správa.

Eliminace byť máločetných chyb. Ale prostě stává se to.

Nikdo se nikdy nespletl při zadávání účtu třeba v internetovém bankovnictví? Já tedy ano.

Neměl bych si nechat u banky potvrdit každou vystavenou fakturu, ty "minsku"?

minsk

Beru to z pozice staršího občana. Někdy už člověk nemá ty správné reakce. A myslím, že každý jsme na tom nějak jinak, s jiným náhledem.

Dejme každému možnost, ať jedná tak, aby byl v pohodě.

Když jeden nechce a brání se, druhý to nemusí vnímat negativně.

@genehawkins jo, Vy byste to klidně udělal, podle Vašich příspěvků na to vypadáte. Čistě abyste vykolejil úředníka v bance.

hodnocení

Děkuji všem, kteří mi věnovali svůj čas a odpověděli na mou otázku. Přeji všem hodně zdraví, ať se vám daří..

Zdraví Milada

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma státní příslušnost

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]