Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám po náročnější operaci a můj lékař mi na rekonvalescenci doporučuje lázně. Mám ale malé dítě, o které by se v té době neměl kdo starat (můj muž musí pracovat a nemůže mít tak dlouho volno), takže bych si ho potřebovala vzít s sebou do lázní. Nikdy jsem v žádných lázních nebyla, takže ani nevím, jak to tam funguje a jestli něco takového je možné. Máte s tím zkušenosti? Můžu si tam osoba, co se léčí, vzít dítě (případně obecně nějaký doprovod)?
To, že bych případně za pobyt dítěte, stravu atd. něco musela platit, je mi jasné.
Lázně nejsou nemocnice. Možná to někde dovolí, teď je lázeňství v dost velkých problémech, ale jejich povinnost to určitě není. Na pokoji budete vy na pokladnu a doprovod za peníze, ale je to organizačně dost problém (kvůli vašemu kojení, nejspíš dost nepředvídatelném na vás nikdo s procedurami čekat nebude, rozbilo by jim to celý program). Do lázní jezdit nyní nemusíte a je možné je buď odmítnout nebo odložit. Dokonce si myslím, že za dítě byste platit navíc nemusela, koneckonců jídlo mu zajišťujete vy, ale za doprovod plnou částku a to není málo, na měsíc počítejte s několika desítkami tisíc. A pokud si budou stěžovat ostatní pacienti okolo vás, že je dítě ruší pláčem, bude to další problém. Takže spíš než vyhrožováním policií bych doporučila zvážit, zda není lepší lázně odložit. Koneckonců pro rekonvalescenci je to dobré, ale ne nezbytné, zejména když nejste starší osoba.
Já tedy kdysi po velké operaci do lázní nejela, poslali by mě do Františkových, ale já bydlela šest kilometrů od nich, připadalo mi to pitomé a před třemi roky po operaci páteře jsem také nejela, protože šéf v práci brblal, že jsem měsíc doma...a mou rekonvalescenci to nijak nepoškodilo.
Ale je to samozřejmě jen na vás, do jakých komplikací a sporů se vám chce jít. Kojení je pro miminko důležité, tak je jen na vás, co si vyberete.
Přála bych Vám, aby se Vám pobyt v lázních s dítětem podařilo vyjednat, ale připravujte se na horší varianty. V úvodním dotazu nezmiňujete kojení, ale pracovně vytíženého manžela. Pak je jistě reálné, aby získal na první týden paragraf a na poslední týden dovolenou. Mezitím dovolená babiček a dědečků. S kojením je to horší, ale díte ve věku rok a půl už jistě nekojíte mnohokrát denně, už přijímá i dětská jídla. Pak je možné si pro doprovázející osobu a dítě v lázních najmout pokoj - privát. Nebo to řešit odsávačkou, mrazničkou v lázních a víkendovými návštěvami a přenosným mrazicím boxem na převoz mléka domů.
Jako s ním ubytovaná a s ním chodit na procedury, snídaně, cvičení, koupele, ultrazvuk, obědy, elektroléčbu, masáže, bazén, večeře? Ptejte se na pojišťovně. Myslím, že je pobavíte. Lázně jsou taky proto, aby Vás vytrhly z každodenního kolotoče s děckem a domácností. Jediné řešení je, aby si babička vzala v onom lázeňském místě ubytování v penzionu s Vaším děckem a vy byste ho mohla vídat někde venku na vycházkách, v cukrárně či po večerech, kdy budete utahaná z procedur.. Drahé to bude a Vy si neodpočinete. To už u té tety, babičky může být doma...Kolik mu je?
Je mu rok a půl a pořád kojený. Mám v plánu kojit i nadále, takže i proto musí být se mnou, navíc je na mě dost fixovaný, takže nechat ho u babičky a odjet na měsíc na druhou stranu republiky do lázní nepřipadá do úvahy. Samozřejmě, že na procedury bych si ho nebrala.
Mimochodem když je nějaká žena svobodná matka, musí jít do nemocnice na nevyhnutnou operaci a skutečně nemá nikoho, kdo by jí dítě pohlídal (otec se k dítěti nehlásí a nejsou žádné babičky ani tetičky, případně jsou, ale o hlídání dítěte nestojí či z nějakých důvodů nemohou hlídat...) a ta matka třeba ještě i kojí, tak se to řeší jak? Dítě dostane Sunar a jde někam do kojeňáku nebo kam?
Já jsem před mnoha léty odmítla lázně ze stejného důvodu. Dcerka byla malá a měla by z toho trauma. Primář kroutil hlavou, že se s tím ještě nesetkal, že by někdo odmítnul lázně. Pro mne bylo přednější štěstí vymodleného dítěte, než doplňková lázeňská péče, která není podle mne nezbytná. Takové lázně by navíc pro mne měly opačný efekt.
@id: Můžete mi prosím uvést nějaký zdroj, odkud tuto informaci máte, že to tak bude? Když to tvrdíte, uveďte na jakém právním podkladu.
Schválně jsem si to teď ty informace hledala a podle jakési charty o právech dítěte má kojící matka právo mít dítě v nemocnici s sebou. Takže bych jim tu chartu otřískala o hlavu a dítě bych si vzala s sebou a kdyby mi to přesto nechtěli umožnit, nejspíš by bylo na místě zavolat policii. Ideální bude se v mém případě asi obrátit na nějakého právníka, aby mi řekl, na co přesně bych v těch lázních měla právo. Nějak si totiž přestávám být jistá tím, že mě mohou jen tak snadno odbýt tím, že dítě s sebou prostě mít nemůžu a tečka.
Vy nerozlišujete nemocnici a lázně. Lázně nejsou nezbytné a neúčast v lázních vás neohrožuje na životě. V nemocnici je dětské oddělení, kde by vaše dítě bylo umístěno. Lázně takové vymoženosti nemají.
Vždy kolem lázní jsou penziony, hotely. Tam si můžete zamluvit pobyt doprovázející osoby s dítětem. navštěvovat je budete pouze v době vycházek, v době kdy nemáte žádné procedury.
Myslím si, že to nelze. V lázních byste měla znovu získat a upevnit ztracené zdraví. Takže nejrůznější procedury, cvičení, plavání, zábaly, střiky - a co myslíte, že bude zatím miminko dělat? Že někde v klidu počká, až budete hotova? A těch procedúr je docela dost.
Zajistěte si hlídání dítěte doma - třeba Vaše či manželovy rodiče, pokud již nepracují. Nebo si manžel vezme OČR. Poslední možností je lázně odložit, až děcko povyroste. Ale to z různých důvodů asi nebude možné. Mohla byste se také uzdravit bez lázní - a co potom? Pokud máte na mysli nějakou chůvu, nechte ji s mimčem doma, na co je tahat do lázní? Ale navíc, když kojíte a hodláte v tom pokračovat, je jakákoliv úvaha o lázních naprosto zbytečná.
V lázních je navíc i určitý společenský život - přednášky, koncerty, divadla, taneční večery...Z toho byste s děckem neměla nic. Nehledě k tomu, že ten Váš drobeček by byl mnoha hostům trnem v oku, především jeho/nejen/ noční pláč.
V tomhle věku děťátka je nejlepším řešením zůstat s ním doma. Tam má veškeré pohodlí, péči a plný prs. Jaga.
No já se divím, že se tady vůbec ptáte, když jste tak rázná osoba, a dokážete si vyhledat jak to je s kojícími matkami a dětmi, tak jak je možné, že si nedokážete vyhledat, jak by to bylo v případě lázní. Váš včerejší příspěvek ve 20.08 h. si teda znova přečtěte a jednejte podle toho, co v něm píšete. Ale neměla byste zaměňovat lázně s nemocnicí, to byste si měla trošku v hlavě přerovnat. Nejsou to stejné instituce a neplatí v nich teda stejná pravidla.
Je to vůbec možné a účelné z hygienického hlediska, abyste kojící absolvovala nějaké procedury?
Nevím, co by se u Vás indikovalo, že - bahenní koupele, masáže na břiše, prohřívání organismu, my jsme lezli i do takových pytlů, které se nafukovaly nějakým plynem, tak jestli by to nemělo vliv na Vaše prsní a mléčné žlázy.
Lázně jsou na doléčení, máte podivný nick, jestli se jedná o život ohrožující nemoc a její doléčení musí posoudit ošetřující lékař. Vaše zdraví je přednější, abyste tu byla pro svoje děcko, než vyroste. Jeďte klidně do lázní, pokud to pomůže, ale stavět se na zadní, že musí i děcko s Vámi, že kojíte, stačí kojit rok. Ale vidím to z perspektivy starších.
Lázně jsou na upevnění zdraví a ticho léčí. Malé dítě naruší klid spolupacientů. Jsou tam lidé staří, nemocní, méně pohybliví /v závislosti na typu/, myslím, že děcko by rušilo léčebné režimy i ten Váš.
Oslovila bych s tímto specifickým dotazem přímo některé lázně, které by přicházely v úvahu /podle indikace/.
V dnešní době e-mailové komunikace věřím, že byste měla odpověď velice rychle, jaké jsou možnosti, jaký by byl nejlepší postup.
Do lázní? Kontrolu? No nevím
ps. V lázních jsem taky nebyl,ale vím jen z vyprávění kolegyň z práce.
Tak tohle je tak specifická otázka, že já bych ji teda položila svému lékaři, který mi lázně doporučuje a vysvětlila situaci jemu. On asi bude o praktikách takových zařízení mnohem víc a může Vás někam i nasměrovat, nebo poradit. V této době ještě asi nevíte které konkrétní lázně by to měly být, tak až to budete vědět, položila bych otázku také přímo jim. Na tohle Vám nikdo jiný nemůže odpovědět, protože i kdyby někdo takovou zkušenost měl, nemuselo by se jednat o stejné lázně a stejný případ. Ale co já vím, tak doprovod si sebou vzít můžete. Ale ta osoba většinou bydlí někde samostatně a na své náklady. Tak jestli si to můžete dovolit, tak si sebou vezmete nějakého dospělého, který se bude starat o Vaše dítě. Ale zdá se mi to teda hodně krkolomné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.