Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhodili mne z úřadu práce

Od: venca72® odpovědí: 8 změna:

Na úřadu práce jsem od listopadu. Od prosince jsem si našel brigádu. (na prosinec) Ta birigáda byla u nás, ale sídlo firmy je daleko. Na ÚP mi dali papír na potvrzení kolik jsem si vydělal. Než parták ten papír předal a než došel zase k němu z centrály to trvalo do předešlého týdne. Papír jsem hodil do schránky na ÚP. Dnes jsem byl na termínu a bylo mi zděleno že jsem z úřadu práce vyloučen, v prosinci jsem si vidělal víc než je dovoleno. Vyhodili mne nikoli ode dneška ale zpětně. Paní mi ale doporučula že se hned dnes mohu znova zaregistrovat. Tak jsme se zaregistroval. Podporu jsem nepobíral, protože jsem před byl v zaměstnání jen 3 měsíce a před těmito 3 měsíci jsme taky byl na ÚP Jak mám postupovat? Budu muset doplati nějaké zdravotní a sociální?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud jste evidován na ÚP, nepobíráte podporu a naskytne se Vám možnost pracovat (brigádně, tedy nepravidelně, na malý úvazek) na pracovní poměr nebo na dohodu o provedení práce, a pokud si nevyděláte měsíčně víc než polovinu minimální mzdy (letos tedy 8.100 Kč) hrubého v měsíci, jde o tzv. nekolidující zaměstnání, můžete zůstat v evidenci ÚP a zdravotní pojištění za Vás hradí stát. Zaměstnavatel obvykle hlídá výši výdělku, nedá Vám víc hodin apod. Pokud jste "přešvihl" (v prosinci byl limit 7.600 Kč), oprávněně Vás vyřadili z ÚP. Je zvláštní, že si tohle neumí zaměstnavatel pohlídat. Možná je mu to taky jedno. Výše výdělku se v tomto případě každý měsíc dokládá Úřadu práce.

Zajděte si na svoji zdravotní pojišťovnu, zeptejte se, kolik dlužíte, a doplaťte to.

OPRAVA - ne na dohodu o provedení práce, to je v souběhu s evidencí na ÚP zakázáno, ale na dohodu o pracovní činnosti.

id
hodnocení

1x

Předpokládám, že jste vyřazen k 31.12. 2021. Za leden si doplatíte, teď už s úroky z prodlení zdr. pojištění. Soc. pojištění je dobrovolné a to za vás nikdo neplatí ani když jste hlášen na ÚP. Michochodem, nebudou vám chybět odpracované roky pro nárok starobního důchodu?

Jak pokračovat? Najít si konečně pořádnou práci a neflákat se na pracáku. Pak byste takové problémy neřešil.

Zajděte osobně do ZP, sankce vám mohou odpustit, často to dělají.

hodnocení

Nevyznám se v zákonech tak se ptám. Takže je tedy možné aby jeden úřad mne zpětně vyloučil a na tom základě mne druhý úřad penalizoval? Kde jsem právně udělal chybu? Kolik tak dávají penále?

Ano, je to možné. Neznalost zákona neomlouvá, to je klíčová věta ve Vašem případě. Nevěděl jste, že jste-li v evidenci ÚP, můžete si vydělat pouze polovinu minimální mzdy. Neznal jste zákon o zaměstnanosti. Správně Vás tedy ÚP zpětně vyloučil. Nedošlo by k tomu, kdybyste neudělal výše zmíněnou chybu. A následně zdravotní pojišťovna správně vyžaduje pojistné za leden 2022 a nejspíš zpětně i za prosinec 2021, pokud nebylo tehdy pojistné odvedeno alespoň z 15.200 Kč. A to penále není svévole zdravotní pojišťovny, to se načítá automaticky.

Teoreticky snad můžete zdravotní pojišťovnu požádat o prominutí penále, ale musíte mít napřed zaplacené pojistné.

Penále činí 0,05% za den z dlužné částky, v zásadě to bude v řádu desetikorun.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]