Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je výhodné mít rovnátka ve věku 40 let?

Od: terooous odpovědí: 26 změna:
Dobrý den mé mamince je 39 let a přemýšlí o tom jestli si má nechat dát rovnátka protože lituje toho že to neudělala když byla mladá ale zároveň se bojí jestli to neni zbytečné k jejimu věku. Máte nějaké zkušenosti?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Dobrý den, vůbec to není zbytečné, ať jde do toho*palec*Je mi o dost víc a kdybych to potřebovala, určitě bych neváhala.

terooous
hodnocení

dobre dekuju

tabletka*
hodnocení

5x

Není to zbytečné a naopak, křivé zuby ve druhé polovině života nadělají víc paseky než v první. Jdou špatně čistit mezizubní prostory, dělá se kámen, paradentoza, zuby z huby ven. Tak ať jde do rovnátek.

terooous
hodnocení

dekuju za nazor :)

indu
hodnocení

2x

Já bych si dovolil mít na to trochu jiný názor z vlastní zkušenosti a snad mne tu za to neukamenujete. Zubní rovnátka nikomu v jakémkoliv věku nedoporučuji. Kdysi v dětství asi před 45 léty mi někdo doporučil zubní rovnátka a začal jsem s tím chodit do jedné dětské zubařky která se zaměřovala na ty rovnátka. Chodil jsem tam asi necelé 2 roky a pak jsem se na to vykašlal, protože to bylo pro mne hrozné utrpení. Při každé kontrole mi drátly na rovnátkach přitáhla tak aby více tlačily na zuby. Po chvilce nošení mne téměř všechny zuby hodně bolely a když jsem to měl celou noc tak ráno jsem se ani nemohl zakousnout do chleba a pořádně najíst. Předpokládám, že ten neustálý tlak na zuby možná působil na ně i nepříznivě a nyní za to částečně vděčím, že moje zuby nejsou v nejlepším stavu a některé už nemám. Navíc se v tom nedá najíst a ke každému třeba i drobnému zakousnutí se do něčeho to bylo třeba vyndávat z úst a neustále čistít jak ústa tak i ty rovnátka což je dost obtěžující. Pokud si někdo nechcete způsobít zbytečné utrpení tak zubní rovnátka která v současné době už asi nebudou zdarma nikomu nedoporučuji. Nechci nikoho od zubních rovnátek odrazovat, protože to je každého věc. Popsal jsem pouze moje vlastní nemilé zkušenosti s tím.

Co je lepší? Mít křivé zuby nebo pro krásu trpět? Já pro krásně rovné zuby trpěla a nelituji toho. Sice už to není tak rovné jako po sundání rovnátek, ale nelituji. I 100 tisíc stojí rovnátka. Což někteří, co na to mají, za to i dají. Dávala jsem si ve třiceti nechat dělat rovnátka. Předtím v deseti.

Kamarád je měl v 60ti.:)

indu

Co je lepší, mít sice rovné zuby, ale vytrpět při jejích rovnání a navíc předčasně ty zuby už kvůli tomu nemít? Já dávám na první místo zdraví zubů než jejích krásu.
Dalo se čekat, že mne tu budetete za ty moje vlastní nemilé zkušenosti s rovnáním zubů kamenovat. :(

pb®

Nemůžete srovnávat materiály a postupy staré 45 let a dnes. Ano, zcela jistě po utažení není pár dní komfortních, ale existují léky na bolest, existují gely s lidokainem. Určitě máte pravdu v tom, že je lepší mít zuby zdravé, než krásné, proto nechápu třeba bělení zubů, při kterém se naleptá sklovina kyselinou fosforečnou a vybělí peroxidem, obě chemikálie jsou koncentrované a následek jsou citlivé zuby. Každopádně u křivých zubů může docházet k nadměrnému opotřebení a to životnost zubů zkracuje. Dříve taky neexistovaly pomůcky k čištění, nebyl jednosvazkový a mezizubní kartáček, nitě, remineralizační gely měl možná tak doktor, nebyla dentální hygiena. Dnes se hodně dávají fixní rovnátka, která zkracují délku nošení a kvůli možné zvýšené kazivosti při nošení rovnátek se chodí na dentální hygienu třeba co dva měsíce.

tak

Indu, napsal jste jen své zkušenosti. Myslím, že někomu rovnátka prostě nepasují jako jinému třeba zase zubní protéza. Někdo jí má perfektní, dobře padnoucí a jiný má potíže při jejím nošení. Nedávno mi na zubním dělali otisky na korunku. A ta byla pomalu jednou tak velká než měla být. Ani po zbroušení to nepasovalo, asi odfláknutá práce v laboratoři, nebo špatné otisky.

Dnes jsou úplně jiné rovnátka než před 45lety. Ty vytahovaci byly fakt na houby, protože při tom utahnuti fakt tlačily. Dnes máte rovnátka napevno, třeba dva roky a nic se nevytahuje.
indu

Ano v současné době už zubní rovnátka budou trochu jiné než před nějakými 45 léty, ale stále budou asi pracovat na principu působení tlaku na zuby a především o to jde. Ten neustálý tlak na zuby sice může ty zuby rovnat, ale kromě toho zároveň ty zuby i částečně kazit a to ani nepíšu o tom, že je to bolestivé. Navíc mít něco a neustále cítit na zubech asi také nebude nic co by člověkovi způsobovalo nějakou příjemnost. Používat celé 2 roky nebo jak dlouho se to rovná léky na bolest tak to děkují abych pak zjistil, že mám z těch léků nemocný žaludek, játra atp. a že jsem na ně závislý a potřebuji je už i bez bolesti a navíc si za to ještě zaplatít nemalé peníze.
Jsou to moje názory na rovnání zubů a rovnátka a vlastní zkušenosti s tím. Nikomu to nevnucuji a nikoho nehodlám od rovnátek odrazovat. Je to každého věc. Krása není mojí prioritou což neznamená, že bych se krásou vůbec nezajímal, ale rozhodně ne za každou cenu.

joudic*
ale houby, a za mesic jsem o nich uz ani nevedel a bylo mi vicemene jedno, kdy mi je sundaji, jedina otrava bylo jist venku a to si clovek odpustil nebo si vybral vhodnejsi jidlo.. utahovani respektive vymena vyztuzneho dratu zadny problem
kgfh
No, jasně, právě jste popsal princip fungování rovnatek. Když vám toto vadí, tak jste do toho nikdy neměl jít. To je jako jet na hory lyžovat a stěžovat si, že tam bylo pod nulou, foukal vítr a všude byl sníh.
Indu, každý snáší bolest jinak. Někomu to vadí víc, jinému míň. Holt snášíte špatně bolest. Ale to se vlastně netýká jen zubů. Mě ta bolest zase tak moc nevadila. Jsou i horší bolesti.
indu

Nakonec tu dospějeme k tomu, že bolest je něčím příjemným a proto je dobré si ji nechat dobrovolně způsobovat. *ee*

Manželka je měla, dcera taky, víc než dva roky a rozhodně si na bolest nestěžovaly. Jak říkám, je to úplně jiné než co jsme nosili jako děti.

joudic*
hodnocení

0x
ja mel a pohoda
Mně občas padaly gumičky nebo mi trčel v puse drát, že jsem čekala, kdy mi propíchne tvář během mluvení nebo jídle. Jela jsem na ortodoncii na Velikonoční pondělí.
joudic*
na drat jsem se parkrat napich a mimo cr hned po sundani se mi vystipl vyztuzny drat co mi pak nalepili zezadu pres zuby, tak jsem to vystipaval pomalu pacenim a kroucenim opatrne az jsem to vytahl a koupil jsem si pilnicek na nehty na aspon zbrouseni ostre rozlamane pryskyrice, to byla radost
pepanek*

Po jaké době se vám ten výstužný drát vzadu na zubech vyštípnul? Mám ho 6 rok a zatím stále drží, jenom jsem ho kleštičkami jemně přihnul na konci

janno
hodnocení

0x

A jaká chce rovnátka?

Klasická snímací rovnátka - známe z minulosti- levná
Neviditelná rovnátka - známe z usa, cena i 80 000 Kč
Fixní rovnátka - zámky s gumičkami
Fixní rovnátka - DAMON zámky
Lingvální rovnátka - cena i stopadesát tisíc Kč

hodnocení

0x
Zřejmě jí je zubař doporučil a něco jí k tomu určitě říkal. Co ty nevíš. Třeba, že i v osmdesáti může mít člověk rovnátka. Nebo že je potřeba ty zuby srovnat, protože v padesáti by přišla o přední tuby... apod. To říkala tehdy zubařka mě. A ortodontista jí to doporučí asi taky. Navíc má z toho peníze.
doplněno 24.02.22 19:39: Pepanek v 19:11, reaguji na Vás. Tam už nemůžu psát. Zapomněla mi ten drát doktorka uštípnout a já to nezjistila hned, ale až když jsem byla pryč od ní. Moc jsme se ani nebavili. Spíše ona mluvila. Pak večer jsem jí napsala o tom drátku, co je třeba uštípnout. Mně to vůbec nešlo. Kleštičky jsem měla. Jinak ve třiceti jsem si ty rovnátka nechala udělat. Je mi přes čtyřicet a ještě tam jednou za půl roku chodím na kontrolu.
doplněno 24.02.22 19:46: Pepanku, v pátek jsem to zjistila a do Velikonočního pondělí to vydržela. Už je to deset let a tehdy se pátek před Velikonocemi neslavil jako dnes. Nebyl to svátek. To je má poslední odpověď na této stránce. Tak se mě na nic už neptejte.
indu

"Navíc má z toho peníze." A právě o to většině zubařům asi především jde a to jestli bude mít někdo rovné zuby nebo jestli je riovnat potřebuje už pro ně není až tak důležité.

pepanek*

Nikc: také chodím na kontroly, jednou ročně s tím, že ten drátek tam budu mít prý dokud mi nezačnou zuby trhat ven :))

akorát když jsem byl v cizině, tak Se konec drátku odchlípnul, byla to piplačka, ale po hodině to už nepíchalo.

pepanek*
hodnocení

0x

Ať neváhá a jde do nich - ověřte si na Vaší pojišťovně, zda nabízí nějaké příspěvky na ně, jinak to je drahá sranda. Ale rozhodně to stojí za to, také jsem je mél v pozdějším věku (30 let), a zmizel mi problém s mezizubními kazy a zápachem z mezizubních prostor. Mnohem lépe se zuby teď čistí. Plus co si budeme, krásný rovný úsměv je žádaný :)) a ano, úplně bezbolestné to nebude, ale žádná muka to také nejsou

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]