Nejste přihlášen/a.
Já bych si dovolil mít na to trochu jiný názor z vlastní zkušenosti a snad mne tu za to neukamenujete. Zubní rovnátka nikomu v jakémkoliv věku nedoporučuji. Kdysi v dětství asi před 45 léty mi někdo doporučil zubní rovnátka a začal jsem s tím chodit do jedné dětské zubařky která se zaměřovala na ty rovnátka. Chodil jsem tam asi necelé 2 roky a pak jsem se na to vykašlal, protože to bylo pro mne hrozné utrpení. Při každé kontrole mi drátly na rovnátkach přitáhla tak aby více tlačily na zuby. Po chvilce nošení mne téměř všechny zuby hodně bolely a když jsem to měl celou noc tak ráno jsem se ani nemohl zakousnout do chleba a pořádně najíst. Předpokládám, že ten neustálý tlak na zuby možná působil na ně i nepříznivě a nyní za to částečně vděčím, že moje zuby nejsou v nejlepším stavu a některé už nemám. Navíc se v tom nedá najíst a ke každému třeba i drobnému zakousnutí se do něčeho to bylo třeba vyndávat z úst a neustále čistít jak ústa tak i ty rovnátka což je dost obtěžující. Pokud si někdo nechcete způsobít zbytečné utrpení tak zubní rovnátka která v současné době už asi nebudou zdarma nikomu nedoporučuji. Nechci nikoho od zubních rovnátek odrazovat, protože to je každého věc. Popsal jsem pouze moje vlastní nemilé zkušenosti s tím.
Co je lepší, mít sice rovné zuby, ale vytrpět při jejích rovnání a navíc předčasně ty zuby už kvůli tomu nemít? Já dávám na první místo zdraví zubů než jejích krásu.
Dalo se čekat, že mne tu budetete za ty moje vlastní nemilé zkušenosti s rovnáním zubů kamenovat.
Nemůžete srovnávat materiály a postupy staré 45 let a dnes. Ano, zcela jistě po utažení není pár dní komfortních, ale existují léky na bolest, existují gely s lidokainem. Určitě máte pravdu v tom, že je lepší mít zuby zdravé, než krásné, proto nechápu třeba bělení zubů, při kterém se naleptá sklovina kyselinou fosforečnou a vybělí peroxidem, obě chemikálie jsou koncentrované a následek jsou citlivé zuby. Každopádně u křivých zubů může docházet k nadměrnému opotřebení a to životnost zubů zkracuje. Dříve taky neexistovaly pomůcky k čištění, nebyl jednosvazkový a mezizubní kartáček, nitě, remineralizační gely měl možná tak doktor, nebyla dentální hygiena. Dnes se hodně dávají fixní rovnátka, která zkracují délku nošení a kvůli možné zvýšené kazivosti při nošení rovnátek se chodí na dentální hygienu třeba co dva měsíce.
Indu, napsal jste jen své zkušenosti. Myslím, že někomu rovnátka prostě nepasují jako jinému třeba zase zubní protéza. Někdo jí má perfektní, dobře padnoucí a jiný má potíže při jejím nošení. Nedávno mi na zubním dělali otisky na korunku. A ta byla pomalu jednou tak velká než měla být. Ani po zbroušení to nepasovalo, asi odfláknutá práce v laboratoři, nebo špatné otisky.
Ano v současné době už zubní rovnátka budou trochu jiné než před nějakými 45 léty, ale stále budou asi pracovat na principu působení tlaku na zuby a především o to jde. Ten neustálý tlak na zuby sice může ty zuby rovnat, ale kromě toho zároveň ty zuby i částečně kazit a to ani nepíšu o tom, že je to bolestivé. Navíc mít něco a neustále cítit na zubech asi také nebude nic co by člověkovi způsobovalo nějakou příjemnost. Používat celé 2 roky nebo jak dlouho se to rovná léky na bolest tak to děkují abych pak zjistil, že mám z těch léků nemocný žaludek, játra atp. a že jsem na ně závislý a potřebuji je už i bez bolesti a navíc si za to ještě zaplatít nemalé peníze.
Jsou to moje názory na rovnání zubů a rovnátka a vlastní zkušenosti s tím. Nikomu to nevnucuji a nikoho nehodlám od rovnátek odrazovat. Je to každého věc. Krása není mojí prioritou což neznamená, že bych se krásou vůbec nezajímal, ale rozhodně ne za každou cenu.
Nakonec tu dospějeme k tomu, že bolest je něčím příjemným a proto je dobré si ji nechat dobrovolně způsobovat.
"Navíc má z toho peníze." A právě o to většině zubařům asi především jde a to jestli bude mít někdo rovné zuby nebo jestli je riovnat potřebuje už pro ně není až tak důležité.
Ať neváhá a jde do nich - ověřte si na Vaší pojišťovně, zda nabízí nějaké příspěvky na ně, jinak to je drahá sranda. Ale rozhodně to stojí za to, také jsem je mél v pozdějším věku (30 let), a zmizel mi problém s mezizubními kazy a zápachem z mezizubních prostor. Mnohem lépe se zuby teď čistí. Plus co si budeme, krásný rovný úsměv je žádaný ) a ano, úplně bezbolestné to nebude, ale žádná muka to také nejsou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.