Nejste přihlášen/a.
Ahoj, ráda bych si nechala poradit, co se týče změny banky. Mám účet u České spořitelny a chtěla bych výhodnější banku. Mám stavebko, které končí cca za 2 roky, nějaké to inkaso, trvalé příkazy a penzijní připojištění. Využívám internetové bankovnictví, zdarma výběry z bankomatu pro mě nejsou až tak důležité-vyberu max. 3x do měs. Mám teď Osobní účet u ČS a nejsem celkově spokojená, chci menší poplatky a tak vůbec mě ČS štve. Prošla jsem různé diskuze i stránky bank, ale moc se v tom nevyznám a ráda si nechám poradit, co by pro mě mohlo být nejpříznivější. VŠEM DĚKUJI!
Co se týče poplatků za vedení účtu, jsou nulové. U mBanky dostanete k mKontu (základní typ) embosovanou Visa kartu, se kterou můžete platit i v zahraničí a po internetu. U FIA dostanete pouze obyčejnou platební kartu pro místní platby. Tohle je jeden z nejzásadnějších rozdílů mezi účty.
Základní informace o účtech jsou na jejich stránkách velmi přehledně popsány. Základní operace (včetně těch Vámi požadovaných jsou myslím zdarma u obou). Jinak rozdílné je samozřejmě internetové bankovnictví, tj. hlavně desing (mBanka má střídmější).
Obecně doporučuju mBanku, pokud ale někdy posíláte peníze do zahraničí, zvolte určitě FIO (minimální poplatky v EU, oproti jiným bankám).
Pokud je vyber mezi fio a mBank tak pote urcite mBank
doplněno 17.07.10 22:35:mBanka lze stale predelat tak aby clovek neplatil ani halir, pouze musi minimalne 25 kc zustat ja manipulkak na ucte...
Všem děkuju
mBank a FIO jsem předběžně zvolila kvůli bezplat. inter. bankovnictví, které docela často pužívám (i když mBank už taky zdražuje)..
Jinak do zahraničí zrovna (bohužel) nejezdím, spíš mi šlo o to, jestli u těchto bank lze dospořit do stavebko, než mi skončí a já se pak rozhodnu, co s ním dál. O tomto jsem se nikde totiž nedočetla, ale možná je to taky tím, že tomu prd rozumím
Treba z duvodu ze mezi temito dvema stranami existuje neco jako platna smlouva. Zmena by byla mozna jen vypovedi s patricnymi sankcemi a zalozenim noveho stavebka jinde.
Myslim ale ze si nerozumime, tazatelkce jde jiste jen o to, zda jde z noveho uctu zadat trvaly prikaz ci inkaso a platit nadale svoje stavajici stavebni sporeni. Mam pravdu?
No chtěla jsem přejít k nové bance se vším všudy..Takže musí zůstat stavebko, životní pojistka i penzijní?
Co se týká stavebka - dle právní úpravy platné před pár lety nešlo přejít k jiné stavební spořitelně, aniž byste zcela přišli o státní podporu, kterou už jste mezitím dostali. Nevím, jestli v této věci nenastala změna v zákoně. Prostě se to posuzovalo tak, že původní spoření zcela zrušíte a založíte zcela nové. Mimo to může původní banka požadovat smluvní sankce za předčasné ukončení spoření.
Co se týká penzijního - tam lze za určitých okolností přejít a o státní příspěvek nepřijdete. Nová smlouva se bere jako pokračování původní u jiného ústavu.
U životního pojištění - to je klasické pojištění - tam bývá smlouva na rok s automatickým prodlužováním. Tu normálně před ročním výročím vypovíte a mezitím si sjednáte pojištění jinde platné od prvního dne, kdy už ta původní pojistka nebude platit. Pozor na to, že výpověd je potřeba poslat s patřičným předstihem.
doplněno 18.07.10 13:01:Ale jak už tady zaznělo - toto nesouvisí s běžným účtem. A přecházet k jedné bance se všemi finančními produkty také není příliš rozumné a už vůbec ne nutné. Mít všechy produkty od jediné banku tu agendu kolem stejně příliš neulehčí.
Děkuji za vyčerpávající odpověď.
Takže bude nejrozumnější, nechat stavebko atd. a zrušit pouze účet.. A za vedení těchto věcí (stavebko, penzijní, životní) se chtějí poplatky, nebo budu jen posílat trvalé příkazy tak, jak jsem zvyklá?
Co má společného stavební spoření, životní pojištění a penzijní připojištění s běžným účtem? Předpokládám, že máte zřízený trvalý příkaz k úhradě těchto závazků. Když zrušíte běžný účet u ČS, tak zrušíte i trvalé příkazy. V nové bance nastavíte nové trvalé příkazy a vše pokračuje dále. Banka nabízí mnoho produktů a ukončením smlouvy o jednom produktu zůstávají všechny ostatní v platnosti - to snad je logické.
Kdybych v tom měla jasno, tak se tu neptám..to je snad logické, ne? Dokud jsem studovala, tak jsem tyto věci neřešila. Nyní jsem čerstvě pracující, s ne skvělým platem, tak se zajímám, která banka pro mě bude vhodná-a že se v tom zrovna nevyznám-ano, moc ne.. Ale dík za reakci.
Ve vašem případě bych zvolil mBank. Kdybyste měla zůstatek na účtě někde kolem 1 200 000 Kč, pak bych vám doporučil raději FIO. FIO je totiž český subjekt a tedy i pojištění vkladů a jejich přípádná výplata z Fondu pojištění vkladů by probíhal v ČR. mBank je polský subjekt, který se řídí polským právem (pojištění je ve stejné výši). V případě problémů však budete muset pobíhat někde po Varšavě - proč si zbytečně komplikovat život. mBank mám pro platební transakce a jsem zcela spokojen.
A jen taková malá poznámka. Pokud jste tak mladá jak předpokládám, tak životní pojistka mi pro vás připadá zcela zbytečná. Možná byste měla promyslet, jestli jen nevyhazujete penízky do odpadkového koše. Koneckonců i to penzijko je silně předčasné. Je to ale jenom můj názor a třeba k tomu máte vážný důvod.
Takový zůstatek opravdu nehrozí Životní pojistku platí rodiče, stejně tak stavebko, na které si teď přispívám a na penzijní posílám pouze 100,- a taky jsem si říkala, že je to možná zbytečné, když se důchodu stejně nedožiju.
Tak to jo. Zřejmě nejde o klasické životní pojištění do 60-ti let věku, ale o nějaké "dětské". To platím dětem také a končí ve 26 letech věku "dítěte". Jinak gratuluji k "výběru" rodičů , jak je vidět, tak jste jako jablko nepadla daleko od stromu a od první výplaty se snažíte spořit také. To je skvělé. Mějte se krásně.
Děkuji. Ono to jinak ani nejde, když nemám zrovna movitého přítele a chceme taky jednou bydlet a ne věčně cpát jiným za podnájem. Jinak penzijní mám klasické, paní u přepážky mě ujišťovala, že to stejně bude povinné a že na ty peníze můžu kdykoliv sáhnout, tak nevím no..
No pokud dostatečně zaplatím kartou u obchodníků, ne? Na to si třeba zvyknout, potože jsem doteď platila spíše hotově. A hlídat si, kolik ještě třeba utratit kvůli bezplatnému bankomatu..? Vždy mě štvali lidé, kteří zdržují placením kartou, když mají nákup za pár korun. Přesto je ale asi mBank tou nejlevnější, i když těžko říct, co si do budoucna bude vymýšlet dál..
Ještě bych se chtěla zeptat, jakým způsobem budu moct mít přístup ke stavebku atd, když se mi zrušením účtu nejspíš zruší i Servis 24 a bude pro mě asi zbytečné a složité, platit tuto službu pouze pro zmíněné účely? Díky
Ke stavebku v podstatě žádný přítup nepotřebujete. Platíte stálým příkazem a když jednou budete chtít smlouvu ukončit, tak stejně budete muset jít na pobočku nebo vyhledat nějakého toho jejich pouličního prodavače. JInak informaci o zůstatku na účtu budete dostávat jednou ročně formou papírového výpisu. V tom vůbec žádný problém nevidím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.