Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se poradit, v zaměstnání jsem podal výpověď a jsem dohodnutý se zaměstnavatelem, že mě pustí za jeden měsíc tj. od1.7.2010 Kdybych byl nemocen a nevybral si dovolenou co mi zůstala cca. 3-4dny co se s dovolenou stane? Musí mi ji zaměstnavatel ze zákona proplatit? Nebo mi propadne?
Díky všem co se v tom vyznají
Jenom dodávám, že dovolená se proplácí pouze v tomto případě. Jinak, pokud si ji zaměstnanec nevyčerpá, propadne (pomíjím ty konstrukce, že zam-nec při nevyčerpané dovolené za minulý rok nastoupí na tuto dovolenou 1.11., to se snad ani v praxi nemůže dít...). V praxi se to spíš nějak ušolichá a domluví - ono asi těch nenahraditelných zam-ců, kteří si nemohou vzít NIKDY dovolenou, nebude tolik.
Když sem končil u posledního zaměstnavatele, tak sem si zbývající dovču prostě vybral. Bohužel mi ten tejden sice zaúčtoval ale strhnul mi potom bezdůvodně 2,600Kč takže sem vlastně dovču zaplacenou nedostal.
Prosím nevíte kde tento zákon najdu, že bude proplacena dovolená pokud budu nemocen a nevyberu si ji? Děkuji
Dobrý den,
zaměstnavatel se mnou na dohodu rozvázal ze dne na den pracovní poměr z důvodu nadbytečnosti. Letos jsem ještě nečerpala dovolenou. Mám na ní nárok? Měl by mi jí zaměstnavatel doplatit? Jakou sazbou se bude počítat jeden den dovolené?
Děkuji Ela
Dobrý den,
především upozorňuji na zaměňování dvou způsobů rozvázání pracovního poměru, a to dohoudou zaměstnance a zaměstnavatele jako dvoustranného právního úkonu, se kterým musíte tedy souhlasit a výpovědi jako jednostranného právního úkonu, s kterým nemusíte souhlasit, zaměstnavatel ji může dát rovněž z důvodu nadbytečnosti, ale nikoliv ze dne na den, ale při dodržení výpovědní doby. K Vašemu dotazu - nárok na dovolenou Vám jistě vznikl, a to v souladu s ust. § 212 odst. 1 zákoníku práce za předpokladu, že jste za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konala práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce. Přísluší Vám tedy poměrná část dovolené, a to za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání pracovního poměru jedna dvanáctina dovolené. Tedy vezmu-li základní výměru dovolené 20 dnů a že jste odpracovala 4 měsíce v tomto roce, přísluší Vám 6,5 dne dovolené. Při skončení pracovního poměru Vám musí být nevyčerpaná dovolená proplacena, a to ve výši náhrady mzdy ve výši Vašeho průměrného výdělku.
Dovolenou řeší paragrafy Zákoníku práce, což je zákon č. 262/2006 Sb.
Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. To říká § 217. Odstavec 4 tohoto § říká, že zam-tel nemůže určit dovolenou na dny, kdy jste práce neschopný z důvodu nemoci. Čili když onemocníte před ukončením pracovního poměru, tak si nemůžete vzít dovolenou, protože zaměstnavatel Vám ji nesmí podle zákona dát.
Zákoník práce stanoví pro běžné profese (kromě např. učitelů) základní výměru dovolené 4 týdny (§ 213), někteří zam-telé dávají nad rámec ZP 1 týden navíc. V § 222 najdete ustanovení, že zaměstnanci přísluší náhrada mzdy (tedy proplacení dovolené) v případě skončení pracovního poměru a nevyčerpání té základní výměry (4 týdnů, ve Vašem případě poměrné části). Ten pátý týden, co je navíc, se může proplatit i za trvání pracovního poměru, když si ho zam-nec nevybere ani v roce, kdy vznikl nárok, ani v následujícím roce. To se Vás netýká, jenom pro úplnost vysvětluji, kdybyste si ten § přečetl, abyste věděl, o čem to je.
Jednoduše: Pokud jste u tohoto zaměstnavatele odpracoval aspoň 60 dnů, vznikl Vám nárok na dovolenou v poměrné výši 1/12 za každý kalendářní měsíc, který jste letos u něho pracoval. Co jste si z tohoto nároku nevyčerpal, to Vám po skončení pracovního poměru proplatí - dostanete to ve výplatě za poslední odpracovaný měsíc..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.