Nejste přihlášen/a.
Veškeré příručky toliko pro h... dobré jsou. Stačí si na nic nehrát, být rovný a poslouchat hlas lidu.
Poslouchat hlas lidu budete určitě a obzvláště až budete muset vysvětlovat proč Franta dostal na odměnách, prémiích, osobní ohodnocení atd. o dvacku víc než Jarda. O ženských ani nemluvě. Tam si užijete. Není dobré mít vedoucího, mistra z kolektivu, kde jsem léta s nimi pracoval. Takže pevné nervy.
Jste v obtížné situaci. Pochopila jsem , proč je lepší, když šéf přijde z venku, než když kolega postoupí. Pro lidi je těžké nechat si šéfovat od někoho, s kým se léta znali, znají jeho slabosti, jeho soukromí, jeho máslíčo na hlavě. Nejprve začnou řeči, jak se ten člověk změnil, jak z milého a srandu milujícího kolegy se stal důležitý suchar. Nikdo nechápe, že pouze začal dělat práci, tedy šéfovat, za kterou je placen. Tohle si myslím, je nejtěžší. Vykličkovat z toho se ctí a jako dobrý šéf. Vlastní zkušenost
Tak nevím, co jim provedete - ale z praxe dobrých pár let vím, že takové to "povýšení", vytáhnutí jednoho z lidu, aby ten lid vedl, je velmi často špatná varianta ... Někteří vás respektovat přestanou, někteří začnou "závidět"...
Manažerských kurzů je spousta jak v literatuře, tak na webech... Často jsou ale z jiných zemí jiných mentalit a zkušeností - takový manager pak může uškodit firmě víc, než samotný covid nebo restrikce od státu.
Konzultace lidi rádi, protože když se to nepovede, pak "ona mi to řekla". A pomoc v jejich práci, to je takový český hit - nechat si pomoci, protože to neumím - přitom "zadarmo".
Snažte se vše řešit stejně jako doposud. Pokud se setkáte s nepříjemnou změnou vztahů, nezohledňujte to na mzdách, ale posuzujte případné odměny nestranně. Nicméně lidi z týmu se rozdělí na fandy a odpůrce - počítejte s tím a berte s nadhledem.
Přeji pevné nervy a štěstí na podřízené.
Já už to tu někomu psala. Taky jsem byla v davu a pak ze dne na den 40 podřízených. Někdy je to opruz řešit problémy přímo v práci , takže jsem zavedla "sedánky" kde jsme všichni "sobě rovni" a musím říct, že to pomáhá. A další, pro mne hodně důležitá věc je, což jsem řekla všem hned na začátku, ať si nevymýšlejí báchorky, ale jednají na rovinu, protože se ke mně vždy vše nějakou oklikou dostane. Ať mi raději do očí někdo řekne, že jsem kráva nebeská a řekne i důvod proč než aby to někomu šuškal za mými zády, ať mi řekne, že se včera opil a má kocovinu a nevymýšlí si nemoce atd... Člověk se samozřejmě nezavděčí všem, ale snažím se chovat tak jak si přeji, aby se chovali i moji podřízení. Já vyjdu vstříc tobě, ale očekávám, že totéž uděláš ty pro mne. Hlavně to chce pevný nervy, ty moje bývají občas lehce na pochodu
Zažila jsem to - jako jediný vysokoškolák na oddělení bez diskuze a bez možnosti úniku instalována do vedoucí funkce. Neumím delegovat pravomoci, jsem přezodpovědnělá, nejsem prostě vůdčí typ - za 5 let jsem na tom téměř nechala zdraví a odešla jsem. Neskutečně se mi ulevilo. Kolegyně byly úžasné, nemusela jsem je honit, bylo by mi to hrozně nepříjemné - před 10 lety mě tu práci učily a já je teď mám pérovat?
Práce byla ale nesmírně zajímavá. Jenom mě to prostě sdíralo.
Občas se jako důchodce brigádník zúčastním pravidelných provozních porad, když se to týká i mého úseku, a líbí se mi, jak mladý šéf jedná. Kolektiv je to mladý, asi 22 osob. Někdy jejich námitky a připomínky zastaví klidnými slovy: "Ale tohle teď není diskuze"..Hodně zdůrazňuje, že jsme tým a každý je důležitý.. Má ty schůzky dobře připravené, jde to rychle bod po bodu, co v jakém časovém horizontu splnit a kdo za to zodpovídá, pro každý úsek, i jmenovitě. A chce po nás komunikaci, spolupráci, znalost chodu dalších úseků, zastupitelnost, pořádek, důslednost, ocení kreativitu. Sám se hodně vyskytuje na všech úsecích a dokáže i zastoupit osobně za maroda na nižší pozici, jen aby to jelo. Na poradách veřejně chválí, a výtky jednotlivci si nechává mezi čtyřma očima. V tichosti už se i s někým rozloučil. Ten ale připustil, že byl nepoučitelný a že dělal špatně.
Když Vám tu funkci dali, tak k tomu asi měli nějaký důvod. Tak bude jenom na Vás, jak se s tím vyrovnáte, a jestli to zvládnete, to uvidíte časem. Příručka a ani rady lidí, kteří ten kolektiv neznají a neznají ani Vaši práci, jsou Vám k ničemu a je to zbytečná ztráta času. Tohle Vám nejlépe ukáže praxe. Buďto si dokážete zjednat respekt, nebo to nedokážete. Je to jenom na Vás, a ukáže to čas.
kunka: Rovněž se "připravte" na nečekané situace které budete muset řešit. Např. zítra si vás zavolá váš nadřízený, že dochází k reorganizaci pracoviště a musí se snížit z vašeho úseku počet pracovníků o jednoho či dva. Máte na to nějaký čas a musite se rozhodnout a vybrat kdo to bude z vašich kolegů. Máte představu který z konstruktérů to bude? Tak to jen pro představu co vás může potkat. Vy je budete muset určit, protože to jsou vaší podřízení.
Pořiďte si pistoli, pak vás budou poslouchat . To je samozřejmě nadsázka, nic méně práce s lidmi je ta nejhorší, nesmíte si je nechat skákat po hlavě, ale zároveň si z nich nesmíte nadělat nepřátele. Jenže to se snadno řekne a hůř provede, přijdou dva, že chtějí dovolenou a vy víte, že ji můžete dát jen jednou. To je pak těžké zůstat s oběma zadobře.
Počítejte s tím, že někteří začnou zkoušet, co si můžou dovolit, takže pokud nechcete dělat práci za ně, nevyhnete se nepopulárním opatřením. Říká se, že správný šéf nemusí dělat nic.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.