Dobrý den,chtěl jsem se zeptat když uzavřu se zákazníkem smlouvu o dílo na rekonstrukci domu a můj dodavatel se opozdí s dodávkou materiálu potřebného k dokončení zakázky a tím zapříčiní pozdější předání zakazky dle smlouvy.A zákazníkovi vznikne škoda třeba že měl v umyslu byt v domě pronajmout od data předání zakazky,kterou bude požadovat ode mě,mohu tuto částku pak požadovat od dodavatele, který zapříčinil zpoždění předání zakazky? Mohu doložit dle smlouvy o dílo převzetí zboží v pozdějším datu než je ve smlouvě. Dekuji.
Chtel bych videt dodavatele, ktery by ti podepsal, ze pri zpozdeni dodavky ti uhradi vsechny skody ktere ti vzniknou na zakazkach vcetne penale a kompenzaci. To by musel byt blazen, nebo by o tebe jako o zakaznika musel sakra stat. Predstav si, ze si uzavres smlouvu se zakaznikem, ve ktere s nim sjednas penale ve vysi 100% ceny dila. Naplanujes montaz cehokoliv na posledni mozny termin, dodavatel se o tyden zpozdi a pak zaplati cely dum? Penale se bezne urcuje jako pevna castka za casovy usek nebo sleva na danou objednavku. Co mas ty se zakaznikem je tvuj problem, od toho jsi podnikatel.
Já se zákazníkem budu mít pouze sjednaný termín zhotovení zakazky a to samé budu mít s dodavatelem části zakázky. Takže v podstatě to samé. Ani já vůči zákazníkovi a ani dodavatel vůči mě nebudeme mít ve smlouvě nějakou penalizaci.pouze termíny zhotovení díla.toť vše.
re4zon
Ty s dodavatelem jednas jako podnikatel (predpokladam, jinak to skoro ani nejde). Co si ujednas, to mas. Kdyz ve smlouve nemas penale ani moznost odstoupit pri nejakem vyraznem nedodrzeni terminu, je tam vylozene na okrasu. Zakaznik naproti tomu bude mozna spotrebitel. Na toho se vztahuji trochu jina pravidla. Kdyz termin vyrazne prekrocis, muze chtit slevu nebo i odstoupit. Bude se muset kvuli tomu mozna s tebou soudit, ale ma sanci uspet. Zaver je, ze si udelej normalni smlouvy se vsim co tam ma byt, na obou stranach.
Záleží jak si podepíšeš smlouvu s dodavatelem...u nás na firmě to řešíme tak, že drtivou většinu penalt a podmínek ze smluv s investorem (termín dokončení, platební podmínky...) překlápíme na dodavatele, právě proto aby se eliminovaly tyhle problémy a subdodavatel nám nepřidělával problémy...a přesně pro tyhle případy si tě zákazník najímá, a to je přesně to za co tě platí...odborně řečeno...to je ta PŘIDANÁ HODNOTA výrobku...
Dobře,to chápu. Ale já nebudu mít ve smlouvě s mojim zákazníkem žádné penále,když opozdím svoje plnění,jen tam bude věta že zakázka bude zhotovena do určitého data. V podstatě to samé bude ve smlouvě s mojim dodavatelem určité části díla pro mě zhotoví do určitého data. Nebude tam níkde zminované penále ani já od dodavatele aní můj konečný zákazník ode mě. Co by se pak dělo,když dodavatel se opozdí a já se díky tomu také opozdím.
re4zon
Stane se to ze s nejakou rozumnou toleranci se nestane v zasade nic. A kdyz to nedodelas ani s nejakym kratkym zpozdenim, muze se zakaznik nastvat a ty mu budes muset dat nejakou slevu, v krajnim pripade si sbalit fidlatka a cast materialu a odtahnout s nedodelanou zakazkou, ostudou a uhrazenou jen casti. Co udela konkretni zakaznik a jak to dopadne ti nikdo nerekne. O tom ovsem podnikani je. Mas mit na zakazce takovy zisk, aby sis riziko podobneho prusvihu dokazal kompenzovat. Nebo jeste lepe, mas mit krome patricne rezervy v terminech i moznost pripadne pouzit na rychlo jineho dodavatele nebo si proste material nejak obstarat a dodelat to. A pokud jde o specialni veci na miru jako jsou okna, tak to se da resit i tak ze si je zakaznik nasmlouva primo s vyrobcem, ty mu jen pomuzes. Kdyz je nedodaji, neni to tvuj problem. Kazdopadne znovu opakuju, jestli resis coby kdyby u veci, ktere mas mit osetreny smluvne, delas velkou blbost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.