Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,
mám malou prosbu o vysvětlení.
Kontext:
– jsem zaměstnanec
– podepsal jsem Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti pro zdaňovací období 2021, kde jsem zaškrtl "Základní slevu na poplatníka".
– hrál jsem si s kryptem, a tak musím podat DP sám
– ve výplatní pásce mám na každý měsíc pod "Sleva na poplatníka: 2320,-"
Můj dotaz: Co mám teď napsat do DP do řádku 64 (písm. a) zákona (základní sleva na poplatníka))? Předvyplněných 27840,-, anebo to dát na nulu? Pokud 0, je pro mě vůbec výhodné podepisovat prohlášení poplatníka daně (na výplatě jsem to moc nepocítil – na čisté mzdě jsem to nepocítil, anebo se to má projevit na hrubé?)
Díky!
Do řádku 64a zapište 27 840. Tato sleva byla na základě prohlášení uplatněna z příjmu ze zaměstnání, takže ve výsledku zaplatíte daň za svého dalšího příjmu. Doporučuju počkat, až bude zveřejněný formulář EPO. Má kontrolu, která nepustí dál formulář s chybou.
Rozumím tomu tedy správně, že mé podepsání či nepodepsání vlastně nehraje žádnou roli, resp. v obou případech by byl řádek 64a vyplněn pro rok 2021 se sumou 27840; co by se naopak změnilo, tak by byla Skutečně sražená záloha na daň z příjmů (ř. 6) v Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň z těchto příjmů a daňovém zvýhodnění, které mi poskytl zaměstnavatel?
+
Ještě jsem se chtěl zeptat, co vyplnit do ř. 32 (Úhrn povinného pojistného podle § 6 odst. 12 zákona), když v dokumentu, který jsem dostal od zaměstnavatele (Potvrzení o zdanitelných příjmech...) tato položka chybí. Má se to nějak procentuálně dopočítat z ř. 1 (Úhrn zúčtovaných příjmů ze závislé činnosti zdanitelných v ČR), anebo se mám ozvat zaměstnavateli?
Jinak děkuji za radu s EPO, počkám si na něj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.