Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prohlášení poplatníka daně + Daňové přiznání

Od: xyzzz odpovědí: 4 změna:

Zdravím všechny,
mám malou prosbu o vysvětlení.

Kontext:
– jsem zaměstnanec
– podepsal jsem Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti pro zdaňovací období 2021, kde jsem zaškrtl "Základní slevu na poplatníka".
– hrál jsem si s kryptem, a tak musím podat DP sám
– ve výplatní pásce mám na každý měsíc pod "Sleva na poplatníka: 2320,-"

Můj dotaz: Co mám teď napsat do DP do řádku 64 (písm. a) zákona (základní sleva na poplatníka))? Předvyplněných 27840,-, anebo to dát na nulu? Pokud 0, je pro mě vůbec výhodné podepisovat prohlášení poplatníka daně (na výplatě jsem to moc nepocítil – na čisté mzdě jsem to nepocítil, anebo se to má projevit na hrubé?)

Díky!

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirib
hodnocení

0x
Výhodné?Podepsat musíte!
Případně vám stát vrátí těch 27.tis.příští rok...

hodnocení

0x

Do řádku 64a zapište 27 840. Tato sleva byla na základě prohlášení uplatněna z příjmu ze zaměstnání, takže ve výsledku zaplatíte daň za svého dalšího příjmu. Doporučuju počkat, až bude zveřejněný formulář EPO. Má kontrolu, která nepustí dál formulář s chybou.

xyzz
hodnocení

Rozumím tomu tedy správně, že mé podepsání či nepodepsání vlastně nehraje žádnou roli, resp. v obou případech by byl řádek 64a vyplněn pro rok 2021 se sumou 27840; co by se naopak změnilo, tak by byla Skutečně sražená záloha na daň z příjmů (ř. 6) v Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň z těchto příjmů a daňovém zvýhodnění, které mi poskytl zaměstnavatel?

+

Ještě jsem se chtěl zeptat, co vyplnit do ř. 32 (Úhrn povinného pojistného podle § 6 odst. 12 zákona), když v dokumentu, který jsem dostal od zaměstnavatele (Potvrzení o zdanitelných příjmech...) tato položka chybí. Má se to nějak procentuálně dopočítat z ř. 1 (Úhrn zúčtovaných příjmů ze závislé činnosti zdanitelných v ČR), anebo se mám ozvat zaměstnavateli?
Jinak děkuji za radu s EPO, počkám si na něj.

xyzzz
hodnocení

Tak druhá otázka je už passé, řádek 32 zmizel vlastně díky zrušení superhrubé mzdy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]