Nejste přihlášen/a.
To je na návštěvu optika. Změření zraku je zdarma, jsou poruchy zraku, které se brýlemi nespraví, ale musí se léčit jinak.
Je to možné. Mělo by to po nějaké době odeznít, ale jak dlouho to bude trvat, to se nedá říct. Pokud je to jako jiné příznaky COVIDu, tak bych čekal pár týdnů až měsíců.
Dioptrie si můžeš změřit doma celkem jednoduše, viz fyzika ZŠ: Vezmeš si nějaký přiměřeně velký text, např. učebnici nebo tuto stránku na mobilu, ideálně toto, a změříš si, v jaké vzdálenosti od oka se ti začne rozostřovat tak, že budeš mít problém ho přečíst. Potřebný počet dioptrií pak odpovídá převrácené hodnotě (1/x) této vzdálenosti v metrech. Pro nižší korekce (do cca. 1 D)
Samozřejmě je třeba měřit každé oko zvlášť, pokud použiješ tištěný text (tj. bez podsvícení), tak v dobrém světle, a ideálně ráno po probuzení, kdy ještě nemáš unavené oči (jinak by ti mohlo vyjít zbytečně moc, což jenom podporuje zhoršování krátkozrakosti). Totéž platí i v případě, že si necháš zrak změřit v optice - pokud tam půjde odpoledne po 6 hodinách koukání do učebnic a ještě tam budou mít málo světla, tak ti klidně může vyjít i o několik dioptrií víc, než opravdu potřebuješ (v mém případě -6,75 D a -3,75 D, ve skutečnosti bohatě stačilo -5,75 a -3.
Pokud umíš trochu anglicky, tak před nákupem brýlí doporučuji podívat se na endmyopia.org. Pokud ne, tak pomůže Google Překladač Způsobem, který je tam popsaný, jsem se dostal z výše uvedených hodnot až na -4 a -2. Pak jsem začal pracovat u počítače, což mi moc nepomohlo, nicméně pořád jsem "jenom"na -5 a -2,5.
Pro nákup brýli pak budeš potřebovat ještě změřit vzdálenost zornic (viz Lentiamo). Ne každá optika ti prodá brýle podle parametrů bez předpisu, e-shopy jako třeba právě Lentiamo ale často ano.
Nezapomeň však, že brýle budou na dálku - na vzdálenost, na kterou vidíš bez korekce, je nepoužívej, vedlo by to ke zbytečnému namáhání očí a dalšímu zhoršování zraku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.