Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zhoršení zraku po covidu

Od: anonym14 odpovědí: 16 změna:
Hezký den všem, potřebovala bych poradit. V prosinci jsem měla covid, a od té doby se mi velmi zhoršil zrak, poté jsem měla asi před dvěma týdny druhý covid, vidím ještě hůř. Je mi čtrnáct, než jsem to chytla, viděla jsem normálně, titulky na televizi přečtu stěží. Když opisuji z tabule, v druhé lavici si pletu číslice a písmena. Je šance, že se mi oči zlepší? Nebo se budou ještě zhoršovat? A jde si nějak změřit kolik mám dioptrií doma? Děkuji moc.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gnvc
hodnocení

6x
To přeci nemusí být po covidu. Mě se toho v životě už stalo. Zrak se mi zhoršil X krát, začalo to taky ve škole, teď už mám přes 8 dioptrii. Vlasy mi několikrát za život najednou hodně vypadavaly, ekzém jsem měla X krát a další a další. Jen tenkrát nebyl covid, abych to na něj hodila.
Poprvé si určitě zajdi i k ocnimu lékaři, i když výši dioptrii ti změří i v optice, kde budeš kupovat brýle nebo čočky. Lékař ti ale navíc zkontroluje oči jako takové.

hodnocení

4x
Optika ne, jistejsi je ocni lekar, mtery bude resit i pripadnou poruchu,
id

Kolik let jste nebyla u lékaře? Dnes lékař léči nemoci, ale dioptrie změří optik, to už léři nedělají. Maximálně vám dá doporučení.

anonym14
hodnocení

No naposledy jsem byla na 13 leté prohlídce. Teď na jaře půjdu na 15 letou. U očního lékaře jsem nikdy nebyla.
id
Anonym14, to nebyl dotaz na tebe, ale na Aju1946, která ti dala chybnou radu.

olinl
hodnocení

2x
Nosím brýle od konce třetí třídy. Ve třetí třídě na tehdejší "škole v přírodě"v Beskydech se mi zničeho nic po týdnu ubikace zhoršil zrak, že jsem s bídou přečetl napsané věci na tabuli, musel jsem si přesednout blíž a po příjezdu domů nosit brýle. Jestli za to mohla změna prostředí, složení tamnější vody nebo genetické načasování těžko říct. Ve Francii po očkování očk. látkou Pfizer oslepl desetiletý chlapec cnn.iprima.cz/... Chci napsat, že těžko odhadovat pravou příčinu spuštění (někdy snad dočasného) onemocnění u každého člověka a jeho dobu vyléčení či nevyléčení. V roce 2000 byl rozkódován celý lidský genom a výrobci "vakcín"dodnes neumí vyrobit vakcínu proti kovidu bez vedlejších účinků.. Přeji Ti uzdravení.
praivo2

Co sem pleteš očkování? Tazatelka jasně uvedla, že se jí to stalo PO COVIDu!

olinl

praivo, kdyby si si to pořádně přečetl, zjistíš, že poukazuji na "záměrně nefungující vakcíny RNA".

riva
hodnocení

1x

To je na návštěvu optika. Změření zraku je zdarma, jsou poruchy zraku, které se brýlemi nespraví, ale musí se léčit jinak.

jipa

Na cenu vyšetření se přeptat předem. Zdarma může být jen "pětiminutové rychlovyšetření", kde výsledkem nejsou přesné dioptrie. Někde "zdarma" je jen v případě ihned následujícího zakoupení komplet nových brýlí a obrouček .

jipa má pravdu, měření u optika bývá zdarma pokud nakoupíte, jinak si řeknou cca 200 kč.

praivo2
hodnocení

0x

Je to možné. Mělo by to po nějaké době odeznít, ale jak dlouho to bude trvat, to se nedá říct. Pokud je to jako jiné příznaky COVIDu, tak bych čekal pár týdnů až měsíců.

Dioptrie si můžeš změřit doma celkem jednoduše, viz fyzika ZŠ: Vezmeš si nějaký přiměřeně velký text, např. učebnici nebo tuto stránku na mobilu, ideálně toto, a změříš si, v jaké vzdálenosti od oka se ti začne rozostřovat tak, že budeš mít problém ho přečíst. Potřebný počet dioptrií pak odpovídá převrácené hodnotě (1/x) této vzdálenosti v metrech. Pro nižší korekce (do cca. 1 D)

Samozřejmě je třeba měřit každé oko zvlášť, pokud použiješ tištěný text (tj. bez podsvícení), tak v dobrém světle, a ideálně ráno po probuzení, kdy ještě nemáš unavené oči (jinak by ti mohlo vyjít zbytečně moc, což jenom podporuje zhoršování krátkozrakosti). Totéž platí i v případě, že si necháš zrak změřit v optice - pokud tam půjde odpoledne po 6 hodinách koukání do učebnic a ještě tam budou mít málo světla, tak ti klidně může vyjít i o několik dioptrií víc, než opravdu potřebuješ (v mém případě -6,75 D a -3,75 D, ve skutečnosti bohatě stačilo -5,75 a -3.

Pokud umíš trochu anglicky, tak před nákupem brýlí doporučuji podívat se na endmyopia.org. Pokud ne, tak pomůže Google Překladač ;) Způsobem, který je tam popsaný, jsem se dostal z výše uvedených hodnot až na -4 a -2. Pak jsem začal pracovat u počítače, což mi moc nepomohlo, nicméně pořád jsem "jenom"na -5 a -2,5.

Pro nákup brýli pak budeš potřebovat ještě změřit vzdálenost zornic (viz Lentiamo). Ne každá optika ti prodá brýle podle parametrů bez předpisu, e-shopy jako třeba právě Lentiamo ale často ano.

Nezapomeň však, že brýle budou na dálku - na vzdálenost, na kterou vidíš bez korekce, je nepoužívej, vedlo by to ke zbytečnému namáhání očí a dalšímu zhoršování zraku.

tabletka*

Jakože si čtrnáctiletá holka má doma měřit dioptrie? Pěkná ptákovina. Nemá náhodou rodiče nebo opatrovníky, dětského lékaře atd.? Ještěže jste jí neporadil, aby si obroučky vystříhala z papundeklu a dala tam stará sklíčka od hodinek.

anonym14
hodnocení

Chci se ještě zeptat, od kolika dioptrií se dávají dioptrické brýle? Moc děkuju za všechny odpovědi.

tabletka*
hodnocení

0x

Prý se to po covidu někomu stává jsem kdesi četla. Ona je ta nemoc záhadná. Tak šup k očaři.

anonym14
hodnocení

Moc děkuji za odpověďi, už jsem objednaná, ale všude je plno, tak mám termín začátkem května. Hrozně mě poslední dobou bolí hlava, občas se mi i motá, myslíte, že to je od těch očí?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]