Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak to chodí na úřadu práce?

Od: slunecnice odpovědí: 21 změna:

Krásnou neděli,

prosím, jak to chodí na úřadu práce? Na vysvětlenou: mám za sebou bakalářské státnice a teď v únoru mi vyprší status studenta, musím se tedy přihlásil na úřad práce. Kvůli fyzickému handicapu jsem nikdy nepracovala, můžu tedy doložit "jenom" maturitní vysvědčení, promoci budu mít na jaře, vysokoškolský diplom tedy ještě doložit nemůžu. Co všechno mám mít s sebou a jak to probíhá? Předpokládám, že mám mít s sebou občanku, maturitní vysvědčení. Dávky žádné nepobírám, nárok na sirotčí důchod, který mi náležel během studia, mi teď zanikne.

Omlouvám se, že se ptám jako tydýt :) Budu ráda za každou pomoc

Krásný den přeju *slunce*

doplněno 13.02.22 09:44:

Ještě doplňuji: plánuju od září pokračovat v navazujicím studiu, jde mi tedy o období únor - září.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tabletka*
hodnocení

1x

Gratuluji k úspěšnému zakončení studia. Ale to, že se musíte přihlásit na úřad práce je pověra. Nemusíte.

slunecnice
hodnocení

@tabletka - děkuju za reakci. Jak je to ale se sociálním a zdravotním, to mi doteď platila coby studentovi škola? Nejsem si jistá, jestli budu kvůli svému zdravotnímu stavu sehnat brigádu a minimálně zdravotní pojištění si platit musím, ne?

tabletka*

Pokud se nechystáte jít pracovat, tak stát za vás při registraci na ÚP bude zdravotní platit, sociální ne, to se platí jen z příjmů, které si vyděláte. Ale pracovat nemusíte jít až po promoci, to je jen slavnostní akt, nikoliv podmínka zaměstnání. Proč jen brigádu? Nějak se budete muset následujících cca 40 let živit, tak je lepší si najít něco trvalého.

slunecnice
hodnocení

@tabletka - od podzimu plánuju jít na navazující studium a vím, že brigádu/práci souběžně se školou neutáhnu, takže vím, že stejně na brigádě/v práci na podzim skončím, do "pořádné práce" bych ráda šla po skončení Mgr. studia a snažím se najít "aspoň" tu brigádu. Už tak si nemůžu vybírat, fyzicky pracovat nemůžu.

tabletka*

Tak to je rozumné.

hodnocení

1x

Tak já vždy předkládal doklad o nejvyšším dosaženém vzdělání (kopii mat. vysv.+ výuční list,) osobní doklady (OP a ŘP) profesní životopis, záp.list. (což Vy nemáte)

hodnocení

0x

Škola za Vás samozřejmě žádné pojistné neplatí, platí stát, za státní pojištěnce, kterými jsou i studenti. Úrad práce by Vám měl nějaké práce nabízet. Něco ve Vašem oboru byste nenalezla jako brigádu? Praxe v oboru se vždycky hodí.

slunecnice
hodnocení

Jsem popleta, sociální a zdravotní platí stát, já vím, spletla jsem to...

Po práci v oboru koukám a nic, vystudovala jsem jeden obor spadající pod humanitní vědy. Je to dost svízel, co koukám na nabídky brigád/prací, tak nabízí volné pozice u samých fyzických prací a já fyzicky pracovat nemůžu :(

K sociálnímu pojištění studentů (sociální pojištění = nemocenské a důchodové):

Od 1.1.2009 podle zákona o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb., není od tohoto data doba studia nemocensky pojištěna. Od 1.1.2010 není studium ani náhradní dobou důchodového pojištění ve smyslu zákona o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb.

Převedeno do lidské řeči to znamená, že studentům, kteří studují od 1.1.2009, nevzniká nárok na dávky nemocenského pojištění, a po 31.12.2009 se doba studia od 1.1.2010 už nezapočítává do dob potřebných pro vznik nároku na důchod, v současnosti je to těch 35 let.

Jediná výjimka se týká peněžité pomoci v mateřství (což je jedna z dávek nemocenského pojištění): pokud žena úspěšně dokončí (absolvuje) střední nebo vysokou školu, a nastoupí do zaměstnání, pak může mít nárok na PPM, i kdyby v novém zaměstnání nesplnila podmínku 270 dní nemocenského pojištění za dva roky.

k2
hodnocení

0x

Pokud UP presvedcite, ze nemuzete fyzicky pracovat, tak Vam budou hledat (a popripade najdou) vhodnou "nefyzickou" praci. Nebo kde je problem?

doplněno 13.02.22 10:24:

Ptala jste se, co mit s sebou? Zajimave, ve Vasich VSECH dosavadnich reakcich pouze omilate, ze fyzicky pracovat nemuzete...

doplněno 13.02.22 10:49:

Ano, uz jste to dala najevo poctvrte behem 1,5hodiny.

slunecnice
hodnocení

Jenom jsem se ptala, co všechno mám mít s sebou, vím, že ÚP se snaží nabízet vhodné pozice.

Nějaký doklad o ukončení studia? Index s poslední zkouškou?

slunecnice
hodnocení

To je dobrý nápad, ale indexy byly v průběhu mého studia zrušené - přestaly se používat, když jsem končila v prvním ročníku.

slunecnice
hodnocení

V úvodním příspěvků se ptám, co mít s sebou, zmiňuju tam občanku a maturitní vysvědčení. A jenom jsem chtěla dát najevo, že nemůžu jít brigádničit kamkoli, právě pro rýpaly, jako jste vy. Buďte rád, pokud jste zdravý :)

tabletka*

Ve Stagu nebo jak se jmenuje váš školní systém je nejen potvrzení o studiu, ale i možnost vytisknout si výsledky. A na studijním rádi vystaví potvrzení o zdárně ukončeném studiu.

aha, no, my kdysi dostali kromě diplomu ještě takové "vysvědčení " - kde byla uvedena data jednotlivých státnic, a výsledky.

slunecnice
hodnocení

@tabletka - přístup do Stagu mám zablokovaný, zablokovali mi to víceméně obratem po státnicích - vím, že jsem se zkusila přihlásit asi tři dny po státnicích a moje údaje byly vyhodnoceny jako neplatné. Tak možná napsat na studijní o to potvrzení, děkuju :)

@albireo - Jediné, co mám, tak je rozpis státnic, který nám posílali e-mailem před státnicemi - datum, čas a jména studentů, ale žádný "doklad" o složených státnicích nemám. A promoci budu mít až na jaře. Nemám teď jak dokázat, že mám státnice složené, maximálně zkusit napsat na studijní, jestli mi poslali potvrzení o ukončení studia, o kterém píše @tabletka

Zajděte si pro to potvrzení, to se vám může hodit i při shánění práce.

slunecnice
hodnocení

O potvrzení o ukončení studia požádám, díky @tabletka, @albireo

id
hodnocení

0x

Nepobíráte ze zdravotních důvodů invalidní důchod? Zažádala jste si někdy?

slunecnice
hodnocení

Děkuju za reakci. Žádala jsem si před pár lety a zamítli mi to, možná si zkusím podat žádost znovu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]