Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Za dva měsíce mám 15 a nevím jak na to. Našla jsem tu samou starší otázku, ale každý radí něco jiného.
Když půjdu před 15 narozeninami, musím jít v doprovodu rodičů? Mamka nemá věčně čas, takže bych šla radši sama po 15 narozeninách. Ty mám ve čtvrtek a musím tam v úřední dny nebo kdykoliv?
Jak to tam probíhá? Vezmu si rodný list a cvaknu si lístek. Mám si předtím vypsat nějakou žádost nebo až v kanceláři? Focení je prý na úřadě.
Děkuju.
Zdravím, mrkni na úřední hodiny městského úřadu a zajdi tam v době úředních hodin, většinou mají do tří, nebo do pěti. S sebou měj rodný list, žádost ti dá vypsat paní za přepážkou. Focení je až na úřadě. Doporučuju přijít upravená - s umytými vlasy, čistým obličejem, ev. vyndat piercingy a podobně. Platnost občanky je deset let, tak ber na vědomí, že stejnou fotku budeš mít na občance do 25 let
Občanku bys měla mít k vyzvednutí do třiceti dnů, vyzvedneš si ji na tom samém úřadu, na kterém jsi podala žádost. Rodiče s tebou myslím být nemusí, doporučuje se tam zajít "až" když je člověku patnáct, dřív to nemá smysl.
Platnost OP bude 5let a prd zalezi, jak kdo na fotce vypada, nebo Vy si denne tu fotku prohlizite?
Platnost občanky je 10 let (u lidí starších patnácti let), kde jste vzal, že je platnost jenom pětiletá?
Samozřejmě, nikdo se na svoji občanku nedívá denně jako na svatej obrázek, ale přijde mi normální, aby na fotkách kdokoli vypadal upraveně.
V běžném životě se to řeší tam, kde se OP vydávají. Ve virtuálním světě už netuší z mladých nikdo nic a proto jsou takové dotazy. Na každou hloupost jsou dotazy, jejichž odpovědi se ale předávají o dost dříve na základní škole v příslušné výuce Občanské nauky.
Jak jsme všichni ze starší generace mohli vše vyřídit, když internet neexistoval, je mi záhada...
Za málo. Jenom si pohlídej úřední hodiny, často mají otevřeno "jenom" od pondělí do čtvrtka do tří/do pěti, s sebou rodný list a vyraž. Vyřizování občanek je v samostatné kanceláři, na úřadu by měly být navigační cedule, abys věděla, kudy jít, když tak se někoho zeptáš. Neboj se, když jsem si před pár lety vyřizovala občanku já, paní byla moc milá. Ještě počítej, že po tobě budou chtít "digitální podpis," který je na občance taky, to se píše takovým speciálním perem, kterým se hrozně blbě píše, tak je možný, že tenhle digitální podpis nebudeš mít tak elegantní, jako když píšeš normální propiskou A fotek mi vyfotili několik a dali mi vybrat, to samé podpis - podepsala jsem se několikrát a který podpis byl nejmenší hrůza, tu jsme potom použili.
Chodím okolo a tak už jsem tam nakoukla, nemůžu se dočkat Stará budova, přístroj na lístky v rohu a prý mně ještě čeká ten digitální podpis v bance, mám od mala svůj účet, ale tam prý radši půjdu s mamkou, kdoví co by mi tam prý vnutili a dali podepsat
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.