Nejste přihlášen/a.
Pouze pokud to některý z účastníků dědického řízení navrhne a notář není líný.
Sám o sobě nemá notář potřebu obesílat s dotazem na existenci účtu zůstavitele zahraniční ani tuzemské banky.
No to není tak docela pravda. Notář obešle všechny banky u nás a nechá případné účty zablokovat. To by to vypadalo, kdyby to nechal na pozůstalých. Rázem by po zemřelém nebylo nic.
Jak je to se zahraničím, to nevím.
Nevím, jaké povinnosti má notář, ale mám vlastní zkušenosti z nedávné doby. Zemřela mi matka, notář mě pozval na projednání dědictví po 5.měsících a prohlásil, že to bude jednoduché, když jsem jediný dědic. Řekl jsem mu, že to není pravda, že mám ještě sestru, tak na mě vyvalil oči a nedokázal mi odpovědět na dotaz, co těch 5 měsíců dělal. Účty v bankách nezablokoval, vím o účtu, který máti měla, ale téměř nic na něm nebylo, tak jsem mu to ani neříkal.
Další zkušenost je o mém známém, který zemřel před 9ti měsíci. Mám přístup k výpisům z jeho účtu a vidím, že pohyb na účtu je stále.
petrm
to mne překvapuje, my měli v loňském roce dvakrát řešení pozůstalosti a bylo to vždy tak, jak jsem napsala. Notářka měla otevřený počítač a už jen četla, co zjistila.
boba
Měli jste se zeptat notářky, zda kontaktovala všechny banky, penzijní spořitelny, životní pojišťovny, stavební spořitelny, družstevní záložny, investiční společnosti atd. Tam všude může mít zemřelý účet. Pokud vím, tak notář spoléhá na to, co mu sdělí pozůstalí a pouze to ověří. Pokud bude nějaká nesrovnalost mezi pozůstalými, tak to rozhodne.
petrm
já jsem se jí neptala, neměli jsme žádné tajnosti a v podstatě jen potvrdila, co jsem já věděla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.