To je televizní humbuk. V Polsku byla daň DPH na potraviny 5% a u nás je myslím 19% takže ty potraviny tam byly levnější vždycky. To snížení o 50 korun na nákupu za tisícovku bez mediální masáže ani nezaregistruješ. Jezdíme tam od jara do prvního sněhu tak jednou za šest neděl. Teď tam ale určitě nepoletím abych se někde u lidlu tahal s bláznama o košík a stál půl hodiny ve frontě na pokladnu. Nemá smysl psát co se vyplatí, ono je to prakticky všecko mimo výrobků, kde platíš za značku. Abych to vysvětlil - Takové brambůrky pringels, lays, tam stojí to samé co tady ale vedle je kupa polských za 10Kč. Nejvíc se vyplatí dětské plínky Dada a polský nutrilon ( v licenci pod značkou Bebilon). Na tom se dá hodně ušetřit. Výborná a levná je třeba majonéza, o masu ani nemluvím. To by se zase ozvaly vrány co krákají kraviny o nekvalitních surovinách z výseku a posypové soli
My v Polsku nakupujeme semtam, nejezdíme cíleně na nákupy potravin. Čechů je tam teď opravdu mraky (u hranic, dále cestou jich moc nepotkáváme), stavili jsme se v potravinách dvakrát (teď od snížení DPH) a maminka říkala že do cen se to skutečně promítlo (já nevím, ceny osobně nesleduji nikde) . Máte samozřejmě pravdu, že potraviny tam byli levnější vždy. Jinak osobně nemám problém s masem z Polska nebo tak.
Totak, máte stoprocentní pravdu ve všem. A to nekvalitní maso se daleko větší pravděpoboností dostane třeba o českého Tesca, protože ho objedná sám nákupčí, jelikož si vybírá to nejlevnější zboží, aby by byl co největší zisk. A rozhodně to není tím, že by to sem Poláci nacpali sami o sobě, jak si mnozí myslí a jak je to lidem vysvětlováno. Při tak velkých objednávkách jako jsou řetězce, jde o to, kterou kategorii zboží si obchodník u výrobce objedná, a to je velmi dobře hlídané a stále kontrolované. Takže za šunty a závadné zboží je zodpovědný ten, kdo ho objednává. A když si někdo kvůli ceně objedná kaminony kuřat třetí třídy, a tady je prodává za první jakost, tak se k tomu pak samozřejmě nepřizná a "hodí" se to na Poláky. A nejhorší na tom je, že tomu většina lidí věří.
rozhodně jim nehodlam vykupovat spiš mě jen zajimalo jaky druh potravin jsou tam levnejší mám rad másové vyrobky respektive takové ty malé klobasky jako svačinu pak by zaajimalo by mě sladkosti a limonady
hanzelka78*
Polske Dada se dělají v Čechách. A není to prostě jen že máte na nákupu 50 kč dolu. Něco se holt vyplatí. Je to ale tak že to co je v akci je jako u nás hned pryč. Některé mléčné výrobky, některé pečivo,některé maso, klobásy, párky, sýry, pomazánky
max2
Totak, u nas je DPH uz dost dlouho 21%! 10% je na vodne a knihy.
To maslo mate trosku prestrelene. O veprove svickove ani nemluve. Bezne ji kupuji za 130 a to mi ji dovezou az pred dvere. Mozna pleny nebo rostline oleje se vyplati vice. Ale jet nekam a usetrit par korun na testovinach, to si je radeji vyrobim za polovicni cenu v domaci kvalite.
hlavicka
Ono je třeba se dívat i na váhu balení v tom Polsku a u nás v Česku a porovnávat i to. Například máslo se u nás v Česku běžně prodává v balení 250 g a v Polsku pouze 200 g.
Nějaký divný ceník. Třeba plec za 149. V Penny koupím krkovičku bez kosti za 80 Kč. Žádné menší DPH. Nejspíš za to "může" Čína. Někde v EU se vyskytla nějaká prasečí nemoc a Čína přestala odebírat. Teď si asi s masem nevědí rady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.