Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké jsou základní příspěvky na žití?

Od: ellen* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den. Měla bych dotaz, netýká se přímo mě, mám tyto informace. Vzdálená kamarádka, po operaci zad, ID zamítli, ale práce není schopná (chůze o holích, čekají ji lázně a dlouhá rehab.). Je na ÚP, má neschopenku, peníze ani z jednoho už nebere. Jaké má tedy možnosti, o co zažádat? Napadá mě příspěvek na bydlení - co dál? Žije s přítelem, vdaná není. Nemohou přece člověka nechat úplně bez příjmu, ne? A hmotná nouze se na ni asi vztahovat nebude, myslím že bydlení mají vlastní. Děkuju za pomoc.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Projděte si předběžně tohle

Působnost MPSV

Sociální poradce /...

tabletka*
hodnocení

0x

A co ten přítel? Když je to přítel, měl by se o ni postarat, pokud je aspoň trochu zdravej. Je zvláštní, že jí zamítli ID, v takových případech to nebývá problém. Určitě bych se ještě v tomto případě snažila o revizi rozhodnutí. Je jasné, že o holích jí nikdo nepřijme do práce, ani takové, kterou by mohla dělat. Pokud ale je šikovná, může něco dělat doma. Na hmotnou nouzi ji budou nutit prodat bydlení, což je blbost, ale mohlo by se jí povést ho získat. Možná příspěvek na péči. Tzv. mimořádná okamžitá pomoc - to asi ne.

Na druhou stranu, pokud byla na operaci plotýnek (beru to nejčastější, ale mohlo to být něco horšího, samozřejmě), tak se po ní lidé uzdravují velmi rychle a brzo odloží hole atd. Před třemi lety na mne šéf hudral, že jsem dlouho doma /měsíc před operací a čtrnáct dní potom a že najde jinou babu na mé místo, tak jsem se vykašlala na lázně, zakoupila klekačku (byla nanic), cvičila doma místo dojíždění na rehabko a prostě do práce chodila, i když to nebylo snadné. Ovšem teď mne čeká druhá operace a nevím, jaké to bude po ní, takže nijak nezlehčuji situaci té paní. Pokud je paní na tom tak špatně finančně, bude se muset nějak rychle zmátořit. Na sociálce myslím paní poradí, co by pro ni připadalo v úvahu, bývají dost ochotní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]