Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Péče o osobu blízkou vs Žádost o důchod

Od: ciperka® odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat - věřím, že zde budete vědět odpověď. Byla jsem sepsat žádost o důchod. Asi 13 let pečuji o zdravotně postiženého potomka, tedy jsem předkládala Potvrzení prokazující péči (jedná se o 3.st.-24 hodin). Na potvrzení byly uvedeny doby hospitalizací (já totiž hlásila vše, i 4 dny - což mne později upozornili, že pokud hospitalizace nepřesáhne měsíc, není to třeba - po měsíci se zastavuje Pnp, kvůli němuž toto bylo). Bylo to asi 15 x hospitalizace. Úřednik po mně požadoval názvy nemocnic k dobám hospitalizací - jsem schopna nemocnice vyjmenovat, ale přiřadit k dobám tedy určitě za těch třináct let nedokážu. Což jsem řekla, s tím, že tedy ať mi doklady vrátí, že to donesu jindy vše... To ne, to nešlo. Najednou však šlo to tam "od boku nastřílet" - což si tedy nemyslím, že je správné. To, že po mně dále vyžadoval popis, jak pečuji (to je uvedeno na sociálce, x-krát projednáno, jinak bych pečovat a být důchodově pojištěna ani nemohla - nu, do kolonky, která byla široká asi tři cm tam dotyčný psal dle toho, jak jsem popisovala péči... (To, že přitom nejprve zřejmě se domníval, že nutně asi člověk, jenž potřebuje péči je též oslaben na inteligenci, nebudu popisovat...). Zajímá mne toto - má na toto vůbec právo? Nebylo příjemné zpovídat se - kóje jsou pouze oddělené přepážkami, které nesahají až do stropu - výši mého důchodu tohle vůbec neovlivňuje, neboť jsem nebyla v tuto dobu výdělečně činná... Celé to na mne působilo velmi špatně - toto vše prokazuji na ÚP v odd. PnP - postižení... Čekala jsem, kdy se mne ještě zeptá na diagnozu... Přijde mi, že chtěl být tzv. "chytřejší chytřejšího"...

Děkuji za odpověď.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Ač se to očima slušného člověka (vás) zdá absurdní, člověk nepoctivý přesně ví, proč tomu tak je. Ono totiž velké množství pečujících ve skutečnosti osobně nepečuje, nechá "postiženého na krku komukoliv", a sám si užívá života a načerno vydělává různou, i nelegální činností, ze které navíc státu neodevzdává (nejen) daně. A takovému člověku pak starobní důchod nenáleží. Proto se tito úředníci snaží každého žadatele o důchod prověřit a ty podvodníky zaskočit a odhalit. Správně ale neměl úředník kolonku vyplňovat hned, ale dát vám list čistého papíru a chtít po vás, abyste sama popsala, jak přesně probíhá den vaší péče, které léky přesně vámi opečovávaná osoba užívá atd. To vámi napsané pak prodiskutovat. Z toho měl do té 3cm kolonky zapsat shrnutí a arch s vaším podpisem přiložit. Na to má nejen právo, to je jeho náplň práce. Snad vám bude útěchou to, že po vás na ten list papíru podrobný popis dne nechtěl a kolonku vyplnil po několika ústních odpovědích hned, a tím vlastně ukázal, že vám plně důvěřuje, že pro něj jste čestný člověk, ale má své předpisy. Ida

hodnocení

Paní Ido, moc Vám děkuji. Mne to totiž vůbec dost rozhodilo, vzhledem k tomu, že ČSSZ je u nás ve stejné budově jako

ÚP, komunikace mezi těmito úřady je - přinejmenším - na bodu mrazu, Také jsem se domnívala, že potvrzení z ÚP je dostačující a zcela nepochybně moji péči prokazuje. Jinak by mi jej přece úřednice na ÚP ani nemohla vydat. Navíc- stále je to státní úředník a jedná se o můj starobní důchod... Ano, předložené potvrzení, pokud mu nestačilo, měl mi opravdu dát list papíru, na který bych péči vypsala...

Krom toho - najednou nesešlo na tom, u které hospitalizace bude která nemocnice...

Chápu jeho předpisy - také jsem byla před péčí státním úředníkem - byť ve zcela jiném úřadě. Jednání tohoto úředníka mi přišlo nejen netaktní, ale přímo ponižující, náš rozhovor mohlo slyšet xy dalších úředníků a až tak velké město nejsme, aby se nemuselo stát, že náš rozhovor "půjde po nitkách klevet"...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]