Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Otec zakoupil předmět v ceně cca 2 000,,- Kč, zboží mu bylo doručeno DO BALÍKOVNY, po rozbalení zjistil, že nevyhovuje. Takže jsme 27.1. odstoupili prostřednictvím emailu od kupní smlouvy. Formulář jsme přiložili i k balíku. Jenže otec, ačkoliv jsem mu říkal, ať balík odešle Českou poštou Balíkem do ruky, on ho odeslal Balíkem na poštu. Firma si ho však nevyzvedla, ačkoliv musela dostat avízo na email určený k odsupovaní od smluv, že má Balík na poště. A nám se teď, 9.2., na konci 14 denní lhůty k odeslání vrátil.
Nikde v zákoně, ani ve vysvětleních, v poradnách jsem nenašel informaci, jestli jsme povinni balík poslat jim přímo do ruky. Tuším, že někde jsem kdysi narazil na info, že zboží je možné vrátit způsobem, jak bylo zasláno. A to bylo poštou, DO BALÍKOVNY. V obchodních podmínkách mají napsáno "Vrácení zboží je podmíněno zasláním zboží na naši adresu". Já si zaprvé myslím, že na tuto podmínku nemají nárok. A za druhé, že ani "zaslání zboží na naši adresu" nutně neznamená "Do ruky" a nevylučuje zaslání na poštu.
Nechce se nám znovu platit 140,-Kč za balík, obvzlášť když vezmu v potaz komunikaci a přístup eshopu. Jak to tedy je? Je nějak určen způsob vrácení zboží při odstoupení od smlouvy ve 14 denní lhůtě? Prosím, jen spolehlivé informace, kterých se lze chytit, ne domněnky. Děkuji
Platilo by to i v případě, kdy by v obchodních podmínkách bylo něco, co není v souladu se zákonem?
V takovém případě by to samozřejmě neplatilo, ale zavedené firmy si snad dávají pozor, aby v podmínkách neměly něco, co odporuje zákonu.
Zajímavé, cca polovinu věcí nakupuju na e-shopech a s vrácením zboží jsem až na výjimky neměl problém. Jejich obchodní podmínky nečtu, jen si ověřím, kam chtějí zboží zaslat.
Chyba je jednoznačně na straně otce, je celkem logické, že firma nechce jezdit vyzvedávat vrácené zboží na poštu, v žádném případě to není jejich povinnost. Vždy se zboží vrací na adresu, kterou mají uvedenu v kolonce o vrácení zboží (někdy se adresa pro vrácení zboží liší od sídla firmy, které máte na faktuře).
Ale kdeže. Ještě zítra můžeme zboží odeslat ve 14 denní lhůtě od odstoupenní od smlouvy. Mě jen zajímalo, zda je jejich postup v pořádku se zákonem. Zda neplatí ona možnost - jak bylo zboží doručeno, může být i vráceno. Pak bychom je HLAVNĚ vzhledem k jejich chování nechali, ať se starají a zboží si dopraví napodruhé za své. Domnívám se, že i kdybychom odsouhlasili obchodní podmínky a bylo v nich něco v nesouladu se zákonem, tak jsme v právu (?).
Nejste v právu.Jak zboží doručit si určuje zákazník a ne firma. Firma má své požadavky přesně popsané jak se chovat při vracení zboží. Vy jste je nedodržel i když při objednávce jste je potvrdil.
Ukažte mi jednu firmu, kde mají protizákonné podmínky, to by museli být padlí na hlavu.
...ačkoliv musela dostat avízo na email určený k odsupovaní od smluv, že má Balík na poště.
A kde máte potvrzení aviza ,že firma musela dostat potvzení? Jestli máte potvrzení od té firmy že má balík na poště tak snad možná,ale jinak nee.Poslal to pán otec na ,,reklamační,, nebo zpět na nějakou adresu firmy?
V obchodních podmínkách mají napsáno "Vrácení zboží je podmíněno zasláním zboží na naši adresu". - udělal to tak jak je v obchodních podmínkách uvedeno? Sídlo firmy můžu mít např.v Ostravě,ale sklad a výdej a posílání a řešení reklamací v Aši.No tak si kdejakej balíček v Ostravě nevyzvednu.
Napište sem co je to za firmu a kouknem co je to za firmu kde mají adresu a kde se posílají reklamace.
Podle mne jste špatně četli, protože v tom formuláři, který najdete v jejich obchodních podmínkách "jak odstoupit od smlouvy" máte vždy jasně napsáno, na kterou adresu musíte zboží zaslat. Určitě tam žádný internetový obchod nemá možnost zaslání do nějaké "balíkovny", ale musí se poslat přímo do jejich reklamačního oddělení. Minulý týden jsem přesně tohle dělala. Jednalo o zboží v hodnotě 1.500 Kč. a prodejce byl Datart. Zaslala jsem balíček doporučeně, stálo mne to 140 Kč., do odesílacího lístku jsem uvedla i své tel. číslo a dokonce mi pošta poslala sms, že byl právě balíček v pořádku doručen příjemci. Datart reagoval ten samý den, že balíček dostali, třetí den mi napsali, že je požadavek kladně vyřízen a ukončen, a že mi přijdou peníze na účet do 10 dnů. No a peníze mi na účet došly už pátý den. Vrátili mi plnou částku, kromě poplatku za dobírku. Takže Váš otec udělal chybu, asi chtěl ušetřit, ale to se v tomto případě nevyplácí. Představte si, že by to dělali i jiní lidé, to by museli mít zvláštního kurýra, který by objížděl všechny možné balíkovny a vyzvedával by tam balíky. To musíte uznat, že to je hodně nereálné. Takže je normální, že se nikdo neobtěžoval do balíkovny pro ten Váš balíček chodit, jednoduše jste nesplnili jejich obchodní podmínky a oni jsou z obliga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.