Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědické rizeni- jak dál postupovat?

Od: nikississ® odpovědí: 12 změna:

Dobrý veče,

řeším teď zapeklitou situaci. Před více jak rokem zemřel náš otec. Můj a sestry. Ještě měl dva syny s jinou ženou, z toho byl jeden osvojeny. Tím pádem se dědické řízení táhne už dlouho. Dnes jsem tam opět volala,abych se informovala,jak to dál pokračuje. Bylo mi řečeno, že se musí udělat odhad nemožnosti,protože bez něj se to dál nepohne. Jenže jak mám takto postupovat v případě,že v domě bydlí otcova bývalá družka( matka těch dětí), která s námi nijak nespolupracuje? Tihle informací jsem se dozvěděla až ted od notáře,ne od ní. Je to tedy na právníka? Je mi jasné,že bude potřeba ještě odhadce nemovitosti, ale to je až ten další krok.

Předem děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

0x

Doporučuji notáře neustále urgovat, písemně i telefonicky, a žádat o projednání věci bez dalších průtahů, příp. o vyjádření, proč projednání pozůstalosti trvá tak dlouho,proč nestanovil odhadce.To,že v domě bydlí družka nic nemění na věci.

Pokud tímto způsobem nebude projednávání dědictví urychleno, máte možnost podat stížnost na průtahy v řízení, a to k soudu, který notáře pověřil dědickým řízení. Ve stížnosti uvedete veškeré okolnost dědického řízení. Pokud soud zjistí pochybení ze strany notáře, může rozhodnout o odebrání Vašeho případu stávajícímu notáři a jeho svěření jinému notáři.

hodnocení

Již jsem tam byla

osobně, to bylo v červnu. To mi řekli, že teprve sbírají podklady. A že právník určitě nebude potřeba, protože oni to vše vysvětlí tak, aby to i laikovi balo jasné. Začátkem září jsem tam volala, to mi řekli, že se řeší opatrovnický soud, protože je tam nezletilé dítě. A to, že může klidně trvat i 3 měsíce. Už uběhlo těch měsíců dokonce 5, a tak jsem tam dnes volala, abych se informovala, jak to pokračuje. Ale děkuji za užitečnou odpověd. Je to případně další cesta jak dál.

re4zon
hodnocení

0x
A na co potrebujete spolupraci k odhadu ceny nemovitosti? K tomu staci dum videt. Bud zajistete odhad, nebo ho zajisti notar a uhradu si vezme v ramci odmeny z dedictvi. Matka bude jeste rada spolupracovat, az zjisti, ze jinak nezletilym detem urci opatrovnika soud a nakladat bude s majetkem za ne on.
hodnocení

Vůbec netuším jak to funguje. ta informace s odhadem nemovitostí je pro mě dnes úplně nová.díky za další informace.

hodnocení

0x

S notářem komunikujete, tak proč se ho nezeptáte, jak postupovat, zvláště tehdy, když ta paní nebude spolupracovat? Odhad snad nevisí na tom, že v domě někdo bydlí, stejně do toho bytu někdo musí jít a určit majetek zůstavitele (pokud tam tedy po roce ještě něco cenného zůstalo). Notář si účtuje nemalé peníze a není schopen s tím pohnout?

hodnocení

Paní s náma nekomunikuje. Vše vím od notáře a o tátově smrti jsem se dověděla oklikou od třetí osoby.Notářova asistentka řekla, že se dědici musí domluvit mezi sebou, když jsem jí řekla, že paní v podstatě neznáme.

To je nějaký divný. Když jsme byli účastníky dědického řízení, tak si nás notářka všechny pozvala a řešilo se to u ní. Pokud paní nekomunikuje, tak notář musí určit co dál, nemůže přece čekat další rok.

hodnocení

Sohlasím se zvláštním jednáním notáře a jeho asistentek. Jak kdyby jim to bylo jedno. Zkusím tam bě+hem příštího týdne znovu zavolat a zeptat se. Já na jeho družku telefon nemám. Určitě to není jen tak, sestře psal, že jí dá auta a my at jí necháme dům.

hodnocení

K tomu je tam ještě nevypořádané SJM z předchozího manželství. To nám taky notář neřekl co s tím.

hodnocení

0x
On nikam nespěchá, on má svoje procenta z majetku jistý. Navíc, ceny nemovitostí strmě rostou, čím později se udělá odhad, tím bude vyšší a tím víc mu kápne. :)
Jako nemyslím si, že by to byl hlavní motiv, ale on prostě nemá důvod spěchat.
hodnocení

Ano, to máte pravdu. Dává to smysl.

hodnocení

Tak v dubnu konečně proběhla první schůzka, kde byl vyčíslen majetek a zažádali jsme si o konvokaci. Všichni dědictví přijímáme s výhradou. Další schůzka měla být měsíc nato, ale z důvodu nemoci ji posunuli až na září.Paní matka stále nekomunikuje a já nevím co s tím. Obě se sestrou nemáme zájem o spolupodílnictví, ani by to nebylo jak rozdělit. Pro mě je ten den 2 hodiny cesty autem, sestra bydlí v zahrničí. Co tedy dál?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]