Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Investování do ETF

Od: xyvb odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, je tu někdo kdo investuje do ETF? Vše kolem toho mám načtené a vím i do čeho budu investovat. Nicméně chtěl bych spořit i synovi (místo stavebka apod.). A nevím jestli je vhodné mu spořit v tom samém ETF jako budu mít já. Samozřejmě portfolio rozložím mezi více brokerů. Je tu platforma Portu, ale tam se mě nechce platit jejich poplatek. Díky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Investuju do jednotlivých akcií, ETF mi moc smysl nedává. Samozřejmě pro dlouhodobé investice to může být vhodné, ale výnos nemusí být dle představ. Pro dítě třeba ještě jo, pro vás třeba dividendove tituly pro pasivní příjem. Jen nechápu to rozložení mezi víc brokerů, ve většině případů stačí jen jeden.
xyvb
hodnocení

Jedná se pouze o dlouhodobe investice min. na 20 let s minimalnim rizikem, proto ETF, které je také blbuvzdorné. Pasivní příjem ani dividendy tedy neřeším. Rozložení do více brokerů plánuji z důvodu toho, že pojištění je pouze do 20k EUR a při vyšších částkách se vystavuji riziku, že investice mohu přijít. I když to riziko minimální.

Stačí zvolit brokera, který je u nás dostatečně dlouho a navíc je pod dohledem ČNB. Já používám fio a mám dva typy účtů. Jeden je pouze můj v centrálním depozitáři na moje jméno a když broker zkrachuje, akcie stále mám, protože jsou na mé jméno. Stačí přejít k jinému brokerovi a můžu obchodovat stále dál, krach brokera se mě nijak netýká. Druhý účet je majetkový účet banky, ale je stále oddělený od majetku banky, takže krach brokera opět nic neznamená, jelikož je to majetek akcionářů.
Jinak pokud chcete jen etf samotné, podíval bych se, co obsahují. I ty celosvětové obsahují třeba 60% indexu sp500, takže to je zbytečné, protože jsou z větší části zdvojené. Takže vybírat takové, aby nebyly stejné podniky ve všech etf a rozložit riziko mezi více etf s jiným zaměřením treba na nějaké komodity nebo jiné indexy, třeba na rozvíjející trhy.
S odstupem času - jaké ETF jste vybral, případně jakého brokera. Díval jsem se na XTB a mají teď nově investiční plány, kde stačí vybrat ETF, pokud je jich více, nastavit jejích poměr a jen posilat a pravidelně nebo i jednorázově investovat. Jakýkoliv nákup nebo prodej je bez poplatku, takže dlouhodobě nejlepší volba.

hodnocení

0x

Já investuji přes XTB do jednotlivých akcií, do 100.000€ měsíčně je to bez poplatku. Chce to ale investovat pravidelně a dlouhodobě, sledovat trh a nenechat se vyděsit náhlým propadem (mě třeba v posledním měsíci propadl Harley Davidson, takže mi to ukazuje slušnou ztrátu, ale nakupuju dál, uvidíme, věřím, že se to vrátí zpátky a až to budu potřebovat, za pár desítek let, tak tam zisk bude).

Každopádně tohle je na roky, desítky let, fakt je potřeba ten čas dodržet. A jednotlivé akcie mají výhodu, že snadno splníte časový test a pak neplatíte výpalné z příjmu, je to tři roky vlastnictví, což u Portu v podstatě nejde dodržet.

Navíc ode dnes úročí volnou hotovost eur 3,8% a USD 5%. Jinak klasika, akumuluju Berksire, Apple, Amazon, Google plus technologické ETF, k tomu trošku Coin na hraní.Čekám slušný konec roku, listopad bývá nejvýnosnější měsíc v roce, tak snad tu sňůru nepřeruší. Na fiu největší expozice Tesla, Li auto, Xpeng plus tabákové dividendovky. Ještě čekám, zda 20ti letý US bond neotestuje dno, taková příležitost se neodmítá.

Četla jsem, to je milé. A úročí i CZK. Jinak skladbu máme skoro stejnou, tak snad se budeme radovat :)

CZK zatím ne, ale bude i to, i když to až zase není tak podstatné. Spíše by mohli mít svoji vlastní směnárnu s výhodným kurzem, ať nemusím měnit peníze externě. Ale třeba se dočkáme, stále vylepšují a hlavně to dělají dobře.

youtu.be/...

@stir aha, tak já to ze zprávy pochopila, že už úročí i CZK. Tak až přijde úročení na CZK, bude to prima, euro ani dolarový účet nemám...

Já jsem právě založil hned eurovy účet, protože eura se posílají zdarma. Pak jsem založil i cz účet, tam točím české akcie, mám tam jen trochu Google, Amazon, na zkoušku protože tyhle nejdou Obchodovat na xetre v Německu. Berksire má ticker v Německu Bryn.de, Tesla jde také za eura, buďto stejný ticker nebo TLO.DE, to má každý trochu jinak a Apple je APC . DE. Nevýhoda nákupu přes cz účet je, že se platí pul procenta konverze. Na delší držení to nevadí, ale při častém obchodování se to právě i při prodeji účtuje znovu. Takže nákup/ prodej jedno procento. Posílat dolary je drahé, je to zahraniční platba, kartou to pak stojí 0.95% ale jde to přes revolut, tam to vyjde levněji, ale neřeším, dolarové aktiva držím u Fio. Já jsem právě na jaře nakupoval eura i dolar za 23,40/21,50 když byla koruna silná a postupně beru eura i teď okolo 24, 50. Bral jsem včera a v pátek a to měním přes Cyrus fx. Ale třeba XTB udělá svou vlastní směnárnu s výhodným kurzem, už jsem psal návrh na vylepšení:)

Nvidia taky mají za eura - NVD.DE. Eura musíte posílat pouze ze svého eur účtu. IBAN a variabilní symbol najdete až eurovy účet na XTB otevřete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]