Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snížení platu

Od: anca* odpovědí: 7 změna:

Ahoj,

pracuji v soc. službách. Když jsem nastoupila měla jsem 4. platovou třídu. Byla jsem bez potřebného kurzu. Od 1.1. mi byla snížena třída na 3. Moje chyba, že jsem si toho nevšimla při podepisování dodatku ke smlouvě. Na základu jsem dostala přidáno 100,- + se mi zvýšilo osobní ohodnocení. Takže v porovnání s předchozí prac. smlouvou to vypadalo jako zvýšení. Naivně jsem předpokládala další zvýšení od 1.1. kvůli zvýšení minimální mzdy. Že by se to promítlo a v konečném důsledku bych měla vyšší čistý plat. Jenže můj plat nevzrostl, jelikož mi byla snížena třída, čímž základ zůstal u stejné výše.

Chápu to správně, že pokud by mi byla zachována třída, tak můj plat by vzrostl o zvýšení minimální mzdy? Mohou vůbec snížit platovou třídu, když u této profese je minimálně 4 třída? Chápala bych, kdybych nastoupila, měla 3 třídu a po dodělání kurzu mi vzrostla na 4. Ale takto budu mít kurz a k tomu nižší třídu.

Můžete mi někdo vysvětlit jak se věci mají? Mám zkušenosti jen ze soukromé sféry, kde se zvýšení od zaměstnavatele promítlo a promítlo se i každé zvýšení minimální mzdy. Čímž moje mzda rostla.

Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

0x

Chybí podstatný údaj. Kurz máte již dodělaný? K jakému datu? Nebo jej ještě nemáte?

anca*
hodnocení

Právě ho dělám. Ale to zaměstnavatel věděl, že bude dělán v průběhu těch 18 měs po nastoupení do zaměstnání. Tu 4 třídu jsem měla ihned po nastoupení. Změna nastala při podpisu prodloužení smlouvy. A já si toho nevšimla při podpisu.

id

Neznám platové třídy. Píšete, že u této profese je 4 pl. třída, ale určitě se vzděláním. Vy vzdělání zatím nesplňujete, tak máte 3 p. třídu a po dokončení kurzu vám snad zaměstnavatel dá čtverku. Jen se domnívám, že zaměstnavatel napravil, co v minulosti pokazil. Vám se plat nesnížil a po dokončení kurzu ve vyšší platové třídě se vám zvedne.

id

Zdravotničtí pracovníci poskytující zdravotní služby uvedené v § 2 odst. 2 a 3 zákona o zdravotních službách nově mají tabulku (tarif) číslo 3. A tabulky z roku 2021 číslo 3 a 4, jsou pro rok 2022 přečíslovány na čísla 4 a 5

anca*
hodnocení

To mi přijde jako hloupost. Já se v tom tedy taky neorientuji, nemám s tím zkušenost. Rok jsem pobírala 4 třídu. Koukala jsem na netu a u mé profesese začíná na 4 třídě. Nemyslím si, že by si rok nikdo nevšiml, že pochybil. A náprava bez upozornění? To se mi nezdá. Práce mě baví, je svělá, ale tohle je divný.

Nejsem zdravotnický pracovník, jsem pracovník v sociálních službách. Na kurz je ze zákona 18 měsíc. Nikde jsem nenašla, že třída se mění po kurzu. Já našla tohle, ale mohu to špatně chápat

osetrovatelstvi.info/...

id

Váš odkaz je 4 roky starý, od letoška jsou změny. Je požadováno vzdělání, zatím jej nemáte,

kurzy.cz/...

anca*
hodnocení

Děkuji moc.

Uvidím co mi řekne zaměstnavatel ještě k tomu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]