Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
nastoupil jsem letos 3.6. do nového zaměstnání a dneska na výplatním lístku jsem zjistil,že mi vůbec firma nezapočítala standartní slevu na dani a slevu na 2 děti za minulý měsíc.Po mém dotazu na toto jsem se dozvěděl,že tím,že jsem nastoupil až 3.6.tak se to tak dělá a dojde k vyrovnání daně až v březnu příštího roku.Má na to zaměstnavatel právo?A případně,jak se mám bránit?Děkuji za odpověď.
Prohlášení poplatníka daně z příjmu je v případě požadavku na uplatňování nezdanitelných částek, slev na dani a daňových bonusůnutno podepsatdo 30 dnů od nástupu do zaměstnání na dané období(sledují se celé měsíce). V případě požadavku na pokračování uplatňování nezdanitelných částek, slev na dani a daňových bonusů v každém dalším roce je nutno Prohlášení znovu podepsat do 15. února.
Zaměstnavatel je povinen srazit Vám ze mzdy daň nebo zálohu na daň a to podle toho, zda u něho podepíšete výše uvedené Prohlášení poplatnika daně z příjmu. Pokud podepíšete, bude Vám ze mzdy srážena v průběhu roku zálohová daň a uplatněny slevy na dani, po ukončení roku můžete zaměstnavatele požádat o roční zúčtování daně.. Z ročního zúčtování daně vzniká obvykle přeplatek na dani, který se zaměstnanci vrací.Nárok na uplatnění slevy na poplatníka máte ode dne podpisu Prohlášení poplatníka daně z příjmu. Záleží tedy na tom, kdy jste jej podepsal a od jakého data jste požadoval uplatnění slevy.
Ano, je to v pořádku, slevu na dani vám zaměstnavatel uplatní po podepsání tzv. Prohlášení k dani ("růžový papír)", pokud bylo prohlášení podepsáno k 1. dni daného měsíce. A protože jste nastoupi 3. 6., zaměstnavatel slevu odečíst nemohl. O nic nepřijdete - v dalších měsících už vám bude sleva započtena a po skončení zdaňovacího období bude provedeno zúčtování a vyrovnání daně, případný přeplatek na dani vám FÚ prostřednictvím zaměstnavatele vrátí.
"Bránit" se můžete tak, že podepíšete daňové prohlášení (růžový dvojlist) a doložíte potřebné doklady (potvrzení o studiu dětí apod.) a tím dáte najevo, že uplatňujete slevy na dani. Po skončení kalendářního roku Vám tento dvojlist zase mzdovka dá k podpisu a tentokrát se na něm vyjádříte v tom smyslu, že požadujete (pokud podle zákona o dani z příjmu můžete), aby Vám zaměstnavatel udělal roční zúžtování daně. Samozřejmě opět po doložení např. potvrzení o příjmech a sražených zálohách z předchozího zaměstnání. O tom, jaké doklady jsou potřeba, Vás bude informovat mzdová účetní. (Ona také bude pomocí těchto dokladů obhajovat před finančním úřadem Vaše slevy na dani, takže jí vyhovte a neříkejte, k čemu že to potřebuje...)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.