Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych začal podnikat jako truhlář, ale bohužel nemám vzdělání v oboru (mám střední s maturitou, ale ne v oboru). Truhlařina je mým velkým koníčkem, vše mě učil děda, který byl truhlářem, jezdil jsem k němu každý týden do dílny a vyráběl věci pro rodinu a kamarády. Teď jsem po dědovi zdědil velkou dílnu a veškeré vybavení a nechci se toho zbavovat, ale využít to k vedlejší podnikatelské činnost. Pracuji 4 roky na přířezu dřeva, chtěl bych tam zůstat a mít truhlařinu jako bokovku.
Teď k otázce: jaká je nejrychlejší cesta k získání živnostenského oprávnění, které by mi umožnilo prodávat své výrobky ze dřeva (předpokládám, že je potřeba činnost Truhlář, podlahář)
Co jsem zatím tak četl, tak rekvalifikační kurz v oboru truhlář, jenže ten je 300 hodin a vzhledem k tomu, že mám zaměstnání a rodinu, tak by mi zabralo možná rok než bych jím prošel. Navíc nechci se tím vyložené živit, ale spíš jako koníček a prodával bych hlavně lidem z vesnice a okolí a nadále pracoval v mé současné práci. Vyráběl bych možná jeden výrobek měsíčně.
Děkuji za pomoc.
Dobrý den, nejrychlejší cesta k získání živnosťáku je cestou zřízení odpovědného zástupce. Může to být kdokoliv, jen musí mít alespoň výuční list, může mít i SŠ, ani nemusí mít živnosťák. Může za tuto funkci požadovat nějaký peníz, záleží na domluvě. S ním zajdete na úřad, on předloží požadovaný papír, a živnost můžete mít pak okamžitě.
Ne na každou truhlářskou práci si musíte zřídit živnost řemeslnou, například níže uvedená činnost je živnost volná. Záleží co budete dělat a kolik toho budete dělat, pro občasnou výrobu skříňky či botníku vás snad nikdo nebude honit kvůli tomu, že nejste vyučen.
Zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků - živnost volná
Ještě doplním, že když truhlařinu ovládáte, tak snad nemusíte absolvovat žádný kurz, postačí vám složit zkoušky.
děkuji za odpověď, také jsem se díval na volnou živnost Zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků a přemýšlel jsem, jestli by to nestačilo.
Opravdu se neplánuji tomu věnovat denně, chci u toho normálně pracovat, pouze jak říkám, tak občas vyrobit něco ve volném čase, ale samozřejmě to chci dělat legálně a také si například udělat web. Právě nechci aby kvůli "jednomu botníku" za měsíc na mě potom došli z úřadu, že provozuji nelegálně živnost.
Truhlařinu umím, je to můj koníček už cca 10 let, nicméně doteď jsem to dělal pouze pro sebe a známé, takže praxi zvládám, ale teorii ze školy neznám a jelikož nejsem profík, tak určitě neznám všechny techniky apod., takže těch zkoušet zase bez nějakého kurzu se docela bojím...
Ještě se teda promyslím tu volnou živnost, ale každopádně děkuji za pomoc
Samozřejmě, že neznáte všechno, ale truhlařina není jaderná fyzika, sežeňte si nějaké učebnice a nastudujte to.
No, sice to není jaderná fyzika, což je pravda, ale řekněme že není úplně od věci vědět něco o základních odborných předmětech. V případě tohoto oboru mezi ně řadím technologii, nauku o materiálu, stroje a zařízení a v neposlední řadě konstrukce nábytku a technické kreslení.
Jestli si myslíte, že to, co se učí tři roky v případě studia SOU, nebo čtyři roky v případě studia na průmyslovce, obsáhnete přečtením pár knih, tak jste poměrně naivní
Myslím, že pokud chce tazatel tyto základní znalosti načerpat, chce to minimálně rekvalifikační kurz.
Mluvím o učebnicích, nebo kde jinde čerpáte vědomosti do školy? Je potřeba ověřit, co konkrétně musí žadatel splnit, aby člověk tu živnost dostal, ale předpokládám, že to snad nebude maturita ze SŠ. Pokud stačí nějaký 300 hodinový rekvalifikační kurz, tak to snad nebude tak horké.
neni to sice jaderna fyzika,ale vyvoj jde strasne rychle ku predu.Vyucil jsem se v 84.V te dobe se delali dyhove sesazenky odesilali do dyhoru,nasledne hrany olepovali dyhou.V 91 jsem presel na jiny obor.doma mam hoby dilnicku udelal jsem si kuchyn ,obyvak ale hodne natrapil a ztjistoval na yutube jak na ruzna kovani .To je uplna veda ,na druhe strane super vychytavky.Ktere ale treba pochopit jak stim.
Pak prijdou znami a reknou tebe se to dela jsi vyucen.Z nadsazkou muzu ric ze jsem se ucil v praveku)
Přesně, Paboz!
Prakticky ve všech směrech se řemeslo velmi změnilo, jak po stránce materiálů, lepidel, povrchovky - o kování ani nemluvě. Totéž se dá říct o strojích a technologiích jako všude i zde je velký příklon k elektronice, která je dnes v každém stroji, počítač už má i kdejaká olepovačka a pila, o CNC mašinách se dřív ani nesnilo, dnes tyto technologie mají i ,,jednomužné firmy´´.
jj na yutube je rad sleduji,ty jednomuzne firmy.Ta vybava to se neda srovnavat,v 80 jak byla na dilni velka formatovacka bez predrezu tak to bylo neco.Z druhe strany jak je vidim jak se musi otacet,od rana do vecera.Obcas potkavam dva spoluzaky co u toho zustaly ,delaji sami na sebe a kdyz se otevrou u piva co za tim vsechno stoji .Neni co zavidet.Nyni obcas zajdu k jednomu na vypomoc ,nikde nejsou lidi.Ma stesti ze v 55 uz ma vse splacene ,a je je ve svym.Druhy je na tom hur,porad splaci protoze modernizuje,plati najem ma dluzniky ,porad pry chce nekdo slevu,prej vymysleji nesmyslne reklamace.
Kde jsou ty casy jak jsme cast smeny delali fusky ) v 14hod.padla.Zadne starosti.
Známá peče doma dorty a pořád má zájemce a cukrářka určitě není, má nějakou ekonomku a dělá to jako koníčka. Kdybyste takhle dělal sem tam psí boudu, přístřešek a občas plot či králíkárnu kámošům, tak to snad nemusíte nikde avizovat. Ono to je podle výše přímu z téhle činnosti. To už se tu nedávno řešilo.
Paní cukrářka má také svůj web? Veřejně nabízí své výrobky bez ŽO? Tazatel se takto chce prezentovat a bez ŹO to bude mít těžký.
Ono to je podle výše přímu z téhle činnosti. Zde nejde vůbec o výši příjmu, ale o opakovanou činnost.
Nemá, ale to si lidi řeknou na malým městě. Kdysi se na fcb chlubila dortama pro dětičky. Žádná nabídka, jen ukázky domácí tvorby. Dělá nárazově, jen když ji někdo osloví a má zrovna čas.
@liska5 jde o typicke nedovolene podnikani, pokud za to bere penize a dela to soustavne (casteji nez 1x za rok). Ve vysledku by na ni mohla prijit kontrola z ZU i FU, domerit ji za 3 roky dane a protoze nema ZL, tak ani zadne naklady na sve prijmy nemuze uplatnit. Pokud jeste u toho brala davky, tak je to daleko vetsi pruser. Typicka seda ekonomika.
Sbírejte zkušenosti, ptejte se.
Ptejte se na internetu, ptejte se známých, samostatně se podívejte do zákonů a paragrafů, v knihovně si půjčte potřebné materiály, a to nejdůležitější - dojděte na živnostenský odbor, kde Vás pracovnice do toho zasvětí, jsou tam totiž od toho, aby podaly informace, jak má nováček postupovat. Objednejte se tam, aby na Vás pracovnice měla čas.
Podnikání v této zemi chce čas, nervy a určitou zarputilost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.