Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dělám si roční zúčtování daně za loňský rok a mám pár otázek, které by mě zajímaly a potřeboval bych to trochu osvětlit.
1) loňský rok jsem pracoval u 2 zaměstnavatelů. Podle potvrzení o zdanitelných příjmech jsem měl slevu u jednoho zaměstnavatele na děti, u druhého již nikoliv. Dá se to nějak vrátit v ročním zúčtování případně vyžádat u zaměstnavatele zpětně?
2) loni jsem byl na ÚP, pobíral podporu v nezaměstnanosti. Pochopil jsem správně, že tohle se do příjmů nepočítá a tudíž tuto dobu nezapisuji v ročním zúčtování?
3) byl jsem taky v kuse 1 měsíc na nemocenské, slyšel jsem, že tady můžu si také něco odepsat, ale nevím kde
Děkuji za info
Nu, zaprvé - přiznání k dani z příjmů fyzických osob majících příjmy jen ze závislé činnosti, nikoliv roční zúčtování daní.
Zadruhé- vezmete potvrzení od obou zaměstnavatelů, vyplníte kolonky v přiznání (žádné slevy již uplatněné neodečítáte)
Zatřetí, podpory se daně netýkají
Začtvrté - ne, nic za nemocenskou si odepsat nemůžete, tu ani v daň.přiznání nemáte a daně se z ní neplatí, takže totéž jako podpora - nic
Zapáté - v přiznání uplatníte všechny slevy, na které máte nárok (je jedno, že část uplatnil zaměstnavatel, jednalo se jen o zálohy na daň) a konečně máte výsledek - částku daní.
Pokud je přeplatek, což je vzhledem k části roku, kdy jste nepracoval skoro jisté, přiložíte k přiznání ty přílohy a pošlete na berňák, můžete se těšit na vratku (nezapomeňte vyplnit, že to chcete vrátit, jsou na to kolonky v přiznání). Pokud je NEDOPLATEK, tak celé přiznání hodíte do smetí a nic nikam neposíláte. Tato situace je ale velmi nepravděpodobná, nastala by jen, kdyby zaměstnavatel udělal nějakou chybu, ale to je jeho problém, ne váš.
Formulář na stránkách daňové správy ( interaktivní) je velmi srozumitelný, ale pozor, čtěte poučení k jednotlivým řádkům. Neznalost zákona neomlouvá.
Tyto rady se týkají situace, kdy jste měl výhradně příjmy ze zaměstnání.
1) V tiskopisu ročního zúčtování v patřičném řádku zadáte částku slevy, na kterou je za celý rok nárok, a v jiném řádku zadáte vyčerpanou částku slevy. Tím "vypluje" nevyčerpaná sleva a pokud jste zaplatil daň v dostatečné výši, aby se do ní sleva vešla, bude Vám vrácena. Zaměstnavatele zpětně žádat nemůžete - kdyby to šlo, musel by otevírat pozpátku mzdy, zadat slevu, přepočítat... odvody, které jsou už zaplaceny, by byly jiné a v účetnictví by byl chaos. Uzamčené mzdy se už neotvírají, některé programy to ani nedovolí.
2) Podpora není zdanitelný příjem - odvedl jste z ní snad daň?
3) V měsíci, kdy jste byl na nemocenské, jste neměl zdanitelný příjem (mzdu), nemocenské dávky ani náhrada za prvních 14 dní nejsou zdanitelnými příjmy, ale nárok na slevu na dani Vám zůstal. Za ten měsíc se uplatní právě v ročním zúčtování - je to přesně stejné jako s neuplatněnou slevou na děti, vizte první odstavec...
A neděláte si roční zúčtování, ale daňové přiznání. Výsledek je takřka stejný, pokud máte přeplatek na dani, je Vám vrácen. Nedoplatek zaplatíte, zatímco u zaměstnavatele, když Vám dělá roční zúčtování, neplatíte nic.
1) "slevu" na děti byste při splnění všech podmínek dostat měl - i za měsíce, kdy jste neměl příjem ze zaměstnání - ale za předpokladu, že je neuplatnila vaše manželka. Každopádně budete potřebovat potvrzení od jejího zaměstnavatele, že slevy neměla. Nebo její čestné prohlášení, pokud není zaměstnaná v pracovním poměru.
2) podpora v nezaměstnanosti se do daňového přiznání (nebo ročního zúčtování daně) nezahrnuje.
3) nemocenské dávky se také nedaní. Informace, že "si můžete něco odepsat" je myšlená tak, že základní slevu na dani za měsíce bez zdanitelného příjmu (nemoc, podpora) jste během roku nevyužil - nebylo jak jí uplatnit, když jste neměl zdanitelný příjem. Teď v zúčtování daně tyto slevy uplatníte, což znamená, že vám bude vrácená daň - ovšem pouze za předpokladu, že jste za r. 2021 nějakou daň zaplatil, byla stržená ze mzdy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.