Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzít v 48letech 12hod směny?

Od: solan odpovědí: 10 změna:

Pracoval jsem již přes 30 let, z toho asi polovinu i na směny i 12hod. Poslední firma po 2 rocích ukončila činnost a vyplatila mě tučené odstupné i s vyjednanou kompenzací osobně od ředitele. Myslel jsem si že si chvíli odechnu, dokud bylo teplo dalo se to, byla práce venku, pořád něco. Ted přes zimu se spíše už užírám. Samozřejmě mě průběžně chodí nabídky přes aplikace na mobil i PC. Nu nabídky, většinou jsou to dlouholeté provařené firmy co neplatí a i tady v dosti platově nevalném regionu nemůžou logicky sehnat trvalé zaměstnance na odbornou práci se státními zkouškami. Jedna nabídka byla na spadnutí uzavření smlouvy, ale projevili se jako nesolidní firma co vyloženě příplatkově porušuje ZP, navíc řetězení smluv 3 roky za sebou na dobu určitou ! Druhá firma také těsně před uzavřením smlouvy, ale prokurista firmy s kterým jsem vyjednával se odmlčel, obé bylo více méně jen běžná prac. doba, bez směn a za relativně opticky solidní vyjednanou mzdu. Nyní jsem pozván do firmy v které se ale pracuje nepřetržitě na 12hod směny i víkendy, odpověděl jsem jim v depresi, jak mě to doma užírá. Ale už v poslední firmě na odpolední směně jsem cítil pravidělně kolem 20hod. nejen únavu, ale pálení očí a celkovou otupělost na kterou už ani káva nezabírala. Také si pamatuji jaký zápřah bylo poslední roky na 12hod směnách před 15ti lety. Vím téměř jistě, že to psychicky ani fyzicky už nedám znovu, mám tak problémy se spánkem, budí mě světlo i mírný hluk i normálně, ne tak při spaní přes den a tedy bych byl trvale se spánkovým deficitem a rozhozeným bio rytmem těla. Navíc při své práci potřebuji z logiky profese a nutné bezpečnosti být ve střehu a řešit s rozvahou případné havarijní poruchy, které ve výrobě nastanou, ale současně je obecně vždy tlak na doslovně čas odstávky, "čas jsou peníze". Jsem v rozpolceném stavu, doma mě to užírá, ale nechci se zničit psychicky nebo po noční někde havarovat s autem apod. nebo se dostat z nevyspání do konfliktu s nadřízeným "naháněčem času".

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tabletka*
hodnocení

2x

Sám jste si odpověděl - nevzít. V současnosti je strašný nedostatek všech profesí a to i v regionech s tradičně vyšší nezaměstnaností. V klidu vybírejte dál a pokud máte z čeho žít, nechoďte někam, kde už předem avizujou podmínky, které vám nevyhovují.

solan
hodnocení

Ano, žít mám bohatě z čeho, tam problém není vůbec. Jen po psychické stránce mě to nárazově značně deptá už, také okolí mě to závidí, všimnu si totiž i jemných nuancí různě. Mám strach jak dlouho bude trvat, než najdu solidní nabídku (nejen finančně samozřejmě), kde si obě strany sednem.

tabletka*

Svět je plný náhod, někde se ta nabídka jistě už rýsuje. A na okolí se snad ve 48 letech už můžete zvysoka vykašlat, ne?

rajskyprotlak
hodnocení

2x

Vy se ani ptát nemusíte, vy to víte, že tam nechcete. Jen si to potřebujete pro sebe nějak ospravedlnit, že chcete přijmout nevýhodné řešení. Pokud nemusíte, jste finančně nezávislý, počkejte. Za chvíli bude jaro, práce na zahradě, kolem domu, chalupy, nebudete mít čas na nějaké užírání se. A třeba se za nějakou dobu objeví něco, co vám bude vyhovovat po všech stránkách. Sám musíte cítit, že větší nepohodu byste teď měl v uvedeném zaměstnání, pořád byste se musel hlídat, být ve střehu, také ve stresu, každá drobnost by vás utvrzovala, že jste udělal chybu. Počkal bych.

hodnocení

1x
Není noční jako noční. Já dělám dvanáctky celý život a žíly mi to netrhá. Jenže jsem v klimatizované kanceláři, kde sedím v křesle. Stát někde u pásu nebo ve skladu tahat balíky z palety na paletu, to bych si už ve svém věku sakra rozmyslel. A stim, že se lidi na vesnici starají proč se furt válíš doma, to máš pravdu. Děláme 7 denních a 7 nočních do měsíce takže viděno optikou sousedů jsem v práci jen 7x za měsíc. Kolegovi starostlivá pošťačka nabízela jestli nechce jít pracovat na poštu mezi lidi když tak dlouho nezaměstnaný a furt doma.

hodnocení

0x

Jestli tam moc toužíte pracovat, zkuste částečný úvazek... Ale jinak mi to přijde jako velký risk - s vaším zdravím.

doplněno 07.02.22 16:07:

možná je čas zkusit jiný obor - jinou oblast - třeba něco, co by bylo blízké koníčkům

solan
hodnocení

Částečné úvazky v mé profesi vůbec nejsou. Drtivá většina je na směny. Užírá mě to doma, připadám si zbytečný, také ubozí lidé na venkově mě ještě závidí.

sirokko
hodnocení

0x

Záleží, jakou zátěž ta dvanáctka obsahuje. 48 let, to si vem, že půjdeš do důchodu až v pětašedesáti.

jenda22
hodnocení

0x

Jak chcete zvládnout odchod do důchodu v uváděném věku, když teď nezvládáte práci?

hodnocení

0x

Nebral bych to. Je mi přesně tolik co vám a dělám přesně tyto směny a už cítím, že to není ono. Ve dne bych spal, v noci jsem vzhůru, organismus v tom má guláš. S rodinou nemohu být o všech víkendech. Jak někdo psal, že se bojíte práce, tak to je nesmysl. Kdo směny nezažil, tak pak takto pindá. Není to o lenosti, organismu tato práce neprospívá a ty příplatky za to nestojí. Dále, že se lidé blbě koukají, s prominutím, co je jim do toho, to bych neřešil vůbec. Kdybych byl s pracha za vodou, tak klidně nepracuji a v klidu hledám, až se naskytne něco, co mi vyhovuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]