Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prace životopis

Od: janat odpovědí: 10 změna:
Dobrý den. Stane se něco, pokud do svého životopisu neuvedu všechny své zaměstnání? Děkuji za názor. Jana

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Nic, spíš byste tam měla uvádět jen relevatní zaměstnání.

personalista
hodnocení

2x

Kdybych byl personalista, vyžadoval bych strukturovaný životopis. Soustředil bych se, mimo jiného, na průběh škol a prací, jak by nesouhlasila léta (někde nějaká mezera) hned by byl dotyčný podezřelý. Copak asi dělal, že to sem nechce napsat...

molly
A jak na to jako personalista přijdete? Jediný papír který uvidíte je max z posledního zaměstnání a to ještě v případě že člověk nepřišel z ÚP. Jestli jsem v letech 2010-2015 5x změnila práci a napíšu si 2010-2015 XY - jedna z těch pozic, ale časově natažená, jak na to chcete přijít?

Molly, mluví z Vás naprostá neznalost problematiky. Když jsem vedla výběrová řízení, vždy jsem si podrobně přečetla životopisy přihlášených. Zajímalo mě, čím vším prošli, co mohou zaměstnavateli nabídnout. Kdyby tam někdo napsal jenom svoje poslední zaměstnání, ztratila bych zájem - jestli jeho dřívější praxe nestojí za to, aby ji uvedl, čím by mi byl v práci prospěšný? Žádná práce není podřadná, je to práce a každé si vážím. Očekávala jsem v životopisu od základní školy pokryté všechny doby, i kdyby měl nějaké období na ÚP - sama jsem registrací na ÚP prošla a nezatajila jsem to, proč taky, když moje předchozí pracoviště rozmetala restrukturalizace na ohrabky?

Kdyby chtěl někdo něco utajit, nebyl by to člověk, kterému bych mohla důvěřovat, že by se třeba přiznal, kdyby udělal chybu. Chyba se dá napravit, ale tohle bych nesnesla.

My jsme dokázali zjistit, jestli to, co je v životopisu, je pravda. A vždycky se můžu zeptat minulého zaměstnavatele, pokud by se mi něco nezdálo.

molly
@inzinyrka Já nepsala nic o tom, že má psát jen poslední práci, ale o tom, že pokud má
2010 Novák uzeniny
2011 Dvořák obuv
2012 Michl kabelky
2013 Penny
2014 Lidl
... Zkrátka je to fluktuant a do CV napíše
2010 Novák uzeniny
2011-2013 Penny
2014 Lidl
tak personalista na nic nepřijde. Stejně tak pokud má někde rok na ÚP a nechce ho přiznat tak lze snadno zaměstnání před a nebo po "natáhnout". Neříkám, že je to fér, ale pokud tazatele zajímá zda na to někdo přijde, tak těžko. Nikam nedokládáte doklady ze všech předchozích míst. Max to poslední.
Je úsměvné, že o dané problematice "nic nevím" když jsem na tom personálním 4 roky seděla. Právě proto vím, že pokud jde o běžnou, řadovou pozici, nikdo se na 99% nebude historií zaměstnance zaobírat. Občas se zavolá někomu známému,pokud třeba na předchozí pozici máte na persu kámošku, sestru... Ale nikdy nikdo nezkoumá X předchozích pozic. Na to není ani čas, ani chuť. Zkušebka ukáže.
Možná, že se to zkoumá u nějakého mini soukromníka a nebo naopak na super pozici - ředitel zeměkoule atp. Tam chápu, že se jde do hloubky. Ale u referentů bůh ví čeho je vcelku fuk, co do CV člověk napíše.

Kdybych teď ve svých letech psala životopis, tak 100% některá zaměstnání natahuju. Kdybych totiž měla napsat vše, tak mi jedna A4 nestačí :-D .

molly
@m123 mám ve své historii také pár naprostých omylů trvajících pár týdnů, které nikde nezmiňuji. Nepovažuji to za nijak hrozné
A já měl pocit, že ty živozopisy ani nikdo běžně nečte a mám vykoumáno, že personalisti se zpravidla pletou v oborech kdo co vubec dělá a to někteří měli u sebe i zahraniční tituly.. Personalistu beru jako hrubé síto výběru a agendu. Ale pracovníka by si měl vybrat hlavně ten, co ho chce... Ten ví nejlépe koho chce.

jabraka*
hodnocení

0x

Do životopisu bych vložil průběh svého života,ale zkomponovat jen to kladné,tak,aby celek nevytvořil až příliš negativní obraz nového pracovníka.Přesto tu musí být doložitelná fakta.Tu popsaná osoba musí vyvolat dojem,že to je právě jen ten člověk,se kterým se chci setkat znovu.

JABRAKA

tabletka*
hodnocení

0x

Je nutné profesní životopis uspořádat tak, aby v letech nebyly nápadné mezery, o tom není sporu. Nicméně není třeba tam psát několikaměsíční prkotiny nebo něco, co není zrovna k chlubení. Je dobře přiznat podezřelé delší absence práce, na to se většinou přijde ( typicky kriminál nebo tři roky na pracáku). Ale jde to vždy okecat a není třeba zacházet do přílišné minulosti, stačí max. pět let zpátky.

A jak je trefně psáno v Betty McDonald - Kdokoli může dělat cokoli, když je krize a práce málo, klidně napište praxi z jiného podniku, než ve kterém zrovna stojíte, pokud je to profese, kterou aspoň trochu znáte (netýká se odborných prací, ale kancelářských krys).

Dlouho jsem tohle měla na starosti a je fakt, že špatně napsané životopisy jsem rovnou vyřadila, ani jsem ty lidi nechtěla vidět. Personalisti, i když jsou to mladé blondýny, mají své zkušenosti a úplně se opít rohlíkem nedají. Ovšem ani vy si nemusíte kálet do vlastního hnízda a zdůrazňovat své nedostatky. Vezměte v úvahu, že oni vám taky slibujou hory i s horákama, ale nemají tak docela v úmyslu vše splnit na 100%.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]