Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přispěje krátký spánek přes den ke kratšímu spánku v noci?

Od: matiseli® odpovědí: 5 změna:

Na internetu na tuto problematiku slýchám různé názory. Někdo tvrdí, že spánek přes den je "k ničemu", pokud je vašim cílem spát méně v noci. Čili když spíte každý den v noci 6 hodin, tak i když budete spát 1 hodinu přes den, stejně budete potřebovat těch šest hodin. (Což mi přijde jako hloupost.)

Další názor je, že přes den je to méně kvalitní spánek. To jsem pochopil tak, že když bych spal přes den třeba tu hodinu, tak v noci budu muset spát, řekněme, 5,5 hodin (za předpokladu, že ta kvalita denního spánku je 50%), abych byl tak čilý, jako po šesti.

A další teorie tvrdí, že spánek přes den může nahradit spánek v noci za předpokladu, že budete spát optimální dobu. Uvádí se, že ideální je 1,5 hodiny, protože tak "projdete" celý spánkový cyklus. Pokud budete spát víc, je to k ničemu (pokud tedy nebudete spát 3 hodiny), stejně tak kratší spánek je k ničemu (respektive pomůže pouze "osvěžit", ale stále budete muset spát v noci stejnou dobu, jako kdybyste vůbec přes den nespali).

Mé (malé) zkušenosti jsou zatím takové, že spánek přes den přispěje pouze málo ke spánku v noci. Tedy když bych přes den spal 1,5 hodiny, tak v noci budu "moci" spát o cca půl hodiny méně. Ale možná, že se dopouštím nějaké chyby.

Jaký máte názor vy? Přispěje krátký spánek přes den ke kratšímu spánku v noci?

Děkuji za odpověď

doplněno 07.02.22 14:50:

Podle mě to musí "nějak" jít - spát efektivně přes den. Jinak by neexistovali přeci lidé provozující polyfázický spánek...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

spac
hodnocení

8x

Přes den se to jmenuje šlofík. Někdy se ríká i "dát si dvacet". Jde o krátký spánek, 15 - 30 minut, když se to přetáhne, tak se to pokazí, protože se přejde do fáze hlubokého spánku a to nechceš, blbě se z toho budí a má to neblahý následky. Takový šlofíček je ale super. Je regenerativní, student se víc naučí, pracující lépe pracuje atd. Spánek v noci je jiný. Představte si to jako uklízečku, která postupně uklízí velký dům, to ji trvá 6-8 hodin, když ji něco přeruší, nestihne to. Když začne ve 4 odpoledne a v půl pátý ji někdo vyruší, je pak naštvaná a večer už se jí do toho ani nechce.

makk
hodnocení

1x

Vezmu to obráceně. Když se z nějakého důvodu v noci nevyspím, dopoledne funguju normálně, ale po obědě se mi chce spát. Proto je prý také po poledni nejvíc dopravních nehod. Když si na půl hodiny lehnu, tak to doženu a můžu zase ponocovat. Takže mě to funguje.

tm
hodnocení

0x
Když si dachnu odpoledne na pul hodiny, večer nemůžu zabrat...

joudic*
hodnocení

0x
kratky spanek pres den uplne rozbije mozek a energii

hodnocení

0x

Je to individuální. Muži kolem padesátky si většinou potřebují schrupnout. Mému muži stačí 10 - 20 min. Já bych v noci usnula o to déle. Spánek ve dne není tak kvalitní jako v noci, protože epifýza potřebuje tmu pro tvorbu melatoninu a toho dosáhnete pouze absolutním zatemněnímfo přes den. Ne obyč, závěsy, ale spec. zatemňovacími, nebo alespoň černými chrániči očí proti světlu, které se používají do letadla. Navíc neproběhnou všecny fáze spánku, je to jen relax. V noci se čistí mozek od přebytečných informací a informace se celkově zpracovávají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]