Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyčtu něco z CD rezonance mozku?

Od: loska odpovědí: 11 změna:
Byl jsem na tom vyšetření a dostal CD s nálezem. Zkusil jsem to otevřít ale moc mi to neřiká. Jako chápu že s tím umí pracovat doktor ale stejně by mě zajímalo co s tim můžu dělat.? Mám prý nějaký nález vepředu vlevo.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

"...by mě zajímalo co s tim můžu dělat.?"

Nic.

Jen předat příslušnému doktorovi. Ten nález není určený pro laika. Divím se, že se Vám to vůbec podařilo otevřít, bývá to v programu, ke kterému se běžný uživatel nemá šanci dostat.

loska
hodnocení

No on je na tom cd přiložený i nějaký prohlížeč

Ano, prohlížeč tam bývá. Jen chybí pár semestrů medicíny ..

tabletka*

Pár semestrů medicíny a spousta let praxe.

Podle toho, o co tam jde. Já jsem poměrně dobře viděl postup léčby manželčina problému. Ale tam šlo o prostupnost splavu - a to bylo s kontrastní látkou učebnicově názorné ..

Snímky jsou vytvořeny většinou pro program DICOM a ten je volně dostupný. To je jako snažit se otevřít PDF a stáhnout si jen adobe reader. Nic na tom není. Žádná věda.

petera*

@gumidek: Přesně tak, DICOM je totiž mezinárodní standard, ve kterém se ukládají obrazová data med. vyšetření. Dokonce není ani třeba mít prohlížeč, existují online DICOM viewery, kam lze studii nahrát a která - po automatické anonymizaci - data uloží a umožňuje sdílet. A ačkoli v některých případech i laik pozná, když je něco špatně, podstatu problému opravdu bez medicínského vzdělání hádat nelze.

hodnocení

2x
Nedávno tu byl jeden, co si dělal rozbory krve podle internetu. Tak se ho zeptej, jistě to taky dokáže poznat podle netu.
Normálně s tím nedělej vůbec nic a předej to lékaři.

petera*
hodnocení

1x

Samozejmě si můžete prohlédnout vlastní mozek, to udělat můžete. Ale nepokoušejte se o intepretaci, to vám spíše uškodí. Nejde jen o znalosti anatomie a neurologie, ale i principu jednotlivých sekvencí MR. Kupříkladu drobná depozita krve či vápníku prakticky neuvidíte na jiné sekvenci než SWI, atd.

Ohledně prohlížení MR mozku v češtině:

makk
hodnocení

0x

Tak nález by mělo být něco tmavšího nebo naopak světlejšího. Takže když víte místo, tak ten flek možná najdete, ale to je tak všechno. Dělat s tím nemůžete nic, v tom se musíte spolehnout na doktory.

petera*

Otázka je, k čemu mu to bude. Ta zpráva zcela jistě obsahuje popis nálezu, ale i tak - ať je to známka po krvácení, žilní anomálie, kavernom, cysta, nespecifická glióza nebo jeden z mnoha druhů nádorů, sám si to (dost pravděpodobně :) ) neodoperuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]