Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Chtěla jsem se zeptat,jak je veliký problém,když při platbě převodem(Internetbanking) zaměním konstantní symbol s variabilním?
Bylo mi řečeno,že by se platba měla uskutečnit běžným způsobem..
Ověřuji si tedy,zda je to pravda-.
Předem děkuji za odpověď Martina V.
Peníze odejdou v pořádku, pokud bylo správné číslo účtu příjemce. Může jenom nastat drobný problém s identifikací platby, k čemuž slouží variabilní symbol. Jestliže ten je špatně, příjemce bude mít víc práce s tím, aby došlou platbu identifikoval a správně přiřadil. Jinak nic. Možná byste mohla zavolat tam, kam šly peníze, a zkusit o tom říct někomu na účtárně příjemce, jestli je to možné.
Jen bych si dovolila malý dodatek. Problém může být u platby splátky na kreditní kartu, nebo paušálu na telefon a pod. Tam je jedno číslo účtu, ale variabilní symbol je vlastně vaše identifikace. Při omylu ve variabilním symbolu byste vlastně mohla někomu zaplatit splátku.
doplněno 15.07.10 17:09: Co vím určitě, tak Cetelem, GE - multiservis a T-mobile to takhle mají.
KS je pouze statistika, ta platbu netřídí. IMHO by nemělo jít do KS zadat delší číslo, než jen 4 číslice. A VS bývá zpravidla delší. Takové platby bývají u větších společností nezaúčtovány a vedeny na zvláštním účtu (myšleno v účetnictví). apište e-mail nebo dopis: IDENTIFIKACE PLATBY ... Dne xxx jsem odeslala xxxx ... žádám o její zaúčtování, jako platbu na/za/ VS... atd. a vše je v pořádku.
Samozřejmě; četl jsem sice "konstantní symbol", ale dosadil jsem si tam podvědomě "specifický symbol". Konstantní symbol je dnes opravdu sípíš jen pro parádu, a jen velmi těžko se bude náhodně rovnat existujícímu variabiilnímu číslu.
Jinak k jinému příspěvku: zrušit platbu v internetovém bankovnictví nejde, pokud platyba již odešla; v praxi to většinou znamená, že zrušení již není možné v den splatnosti (a samozřejmě ani později).
Tahle varování (rozlišení účtu varianilním symbolem) jsou opodstatněná. Na druhou stranu by byla náhoda, kdyby variabilní symbol nějkoho jiného byl zároveň váš konstantí symbol. Konstantní symbol může například určovat druh platby, to je další pojistka proti tomu, aby ty peníze opřišky jinam, nicméně zůstává problém s dohledáním. Takže: vytelefonovat, vykorespondovat (mailem). Bývají vstřícní (ostatně na vaší straně je i zákon), ale opravdu se může stát, že bez dalších údajů nebudou vědět, co s tím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.