Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chystám se pracovat se silnou kyselinou a nemám s tím moc zkušeností. Potřebovala bych ji přelít (nebo jinak přendat) z litrové lahve do nečeho menšího. Jaký postup byste doporučili? Máte s tím někdo zkušenosti? Strašně nerada bych skončila s poleptanýma rukama nebo obličejem, nebo zničeným domem... Pak chci kyselinu nabírat do ještě menší nádoby, na to jsem si objednala pipetu. Také jsem pro jistotu koupila celoobličejovou masku s filtry a rukavice, které budu mít po celou dobu práce na sobě. Snažím se nastudovat nějaké zásady o bezpečnosti práce s chemikáliemi, ale všechno je to velmi obecné a moc to nepomáhá... Díky všem za případné rady.
Na ruce kyselina nevadí
Taková sírovka 98%, když si polijete ruku, tak máte velmi nepříjemné zranění jisté. Tato kyselina totiž odnímá vodu a kůži vám spálí během vteřiny. A takových by se našlo více, třeba kyselina chloristá také bude ňuňu.
No, připadám si tu jak elektrikáři v sekci Domácnost a bydlení / elektroinstalace. Jak může kdo napsat, že je to v pohodě, bez znalosti o jakou kyselinu jde?!
Pravda s chemií jsem krom ZŠ přicházel do styku už jen okrajově, ale i přesto vím, že existují i kyseliny, které jsou nestabilní a tím pádem dost choulostivé na manipulaci. Poslední, s čím jsem přišel do styku, byla H2SO3 a jak píše @pb, s tím se bez odsávání fakt dělat nedá.
Není to sice úplně pravděpodobné, ale tazatelka může taky dopadnout hůř, než strýc František:
A strýček opravdu na leccos přišel. Tak například zjistil při pokusu, který měl velmi vzrušující průběh, že lít vodu do kyseliny je blbost, a vůbec mu nevadilo, že tento poznatek, korektněji vyjádřený, mohl získat z učebnice chemie pro nižší třídy škol středních, aniž by si byl při tom popálil prsty a zánovní vestu.
Z. Jirotka, Saturnin
Netřeba z toho dělat horor. Postačí nějaké starší oblečení, silnější gumové rukavice na nádobí a plexi obličejový štít. Na přelévání použijte běžnou PP nebo PE kuchyňskou nálevku, nalévejte nejlépe v kuchyňském dřezu, kde necháte tenkým proudem téct vodu pro případ nutnosti rychlého omytí. Po přelití a zazátkování vše opláchnout.
S pipetou pozor, žíraviny se musí nasávat pomocí balonku, v žádném případě ústy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.