Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přelít silnou kyselinu do menší nádoby?

Od: terinda odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, chystám se pracovat se silnou kyselinou a nemám s tím moc zkušeností. Potřebovala bych ji přelít (nebo jinak přendat) z litrové lahve do nečeho menšího. Jaký postup byste doporučili? Máte s tím někdo zkušenosti? Strašně nerada bych skončila s poleptanýma rukama nebo obličejem, nebo zničeným domem... Pak chci kyselinu nabírat do ještě menší nádoby, na to jsem si objednala pipetu. Také jsem pro jistotu koupila celoobličejovou masku s filtry a rukavice, které budu mít po celou dobu práce na sobě. Snažím se nastudovat nějaké zásady o bezpečnosti práce s chemikáliemi, ale všechno je to velmi obecné a moc to nepomáhá... Díky všem za případné rady.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

5x
Nedělejte zagorku a řekněte co za kyselinu to je. A je ta kyselina organická, anorganická, opravdu silná nebo tou silnou myslíte koncentrovaná? Třeba s dusičnou nebo chlorovodíkovou bych bez digestoře nedělala, se sírovkou klidně, ta netěká, tudíž nesmrdí a dá se vedle ní dýchat. Ale zas je exotermická, takže se při ředědí uvolňuje hodně tepla a může vyprsknout. Proto se ředí pomalu, po kapkách za stálého míchání a ani chlazení ve vodní lázni není od věci. Nejradši mám fosforečnou, nesmrdí a je hezky hustá jako sirup. Doma bych s tím šla do vany nebo sprcháče a pracovala tam. Rukavice a ochranné brýle jsou základ. Na ruce kyselina nevadí, pokud se rychle smyje, udělá při rychle leptavých kyselinách jako je dusičná maximálně puchýř. V oku kyselina nic moc, tam hrozí poškození zraku.

Na ruce kyselina nevadí
Taková sírovka 98%, když si polijete ruku, tak máte velmi nepříjemné zranění jisté. Tato kyselina totiž odnímá vodu a kůži vám spálí během vteřiny. A takových by se našlo více, třeba kyselina chloristá také bude ňuňu.

terinda
hodnocení

Vlastně se trochu bojím i o vanu/umyvadlo. Nerezi by kyselina neublížila, ale vana je smaltovaná a umyvadlo sice keramické, ale s nějakou vrstvou neznámého původu.

hodnocení

4x
Stačí brýle na oči, nalévat ve dřezu, chovat se klidně, nebát se, stačí respekt, nádoba nesmí stát tak, aby se mohla převrhnout. Nalít přes běžný trychtýř. Není důvod, aby to cákalo a kdyby náhodou, oči máte chráněné a vše ostatní vyřeší okamžité důkladné opláchnutí vodou. Při nalévání mít ruce spíše natažené a nenaklánět se nad to, ať výpary nevdechujete, ani nejdou do očí.
V případě nehody (já nevím, skočí kočka do dřezu, vyleze vodník Vodovodník z odpadu) nepanikařit, nesnažit se rychlým pohybem padající nadobu chytit, prostě jen pustit vodu a vše důkladně vyplavit. Kočku důkladně omýt taky, vodníka Vodovodníka našlapat zpět do odpadu.
Dělat to raději ve dne, náhoda je potvora a proud může vypadnout, nebo světelný zdroj dosloužit, v nejméně vhodný okamžik.
terinda
hodnocení

Děkuju za vtipnou, ale věcnou radu. Počkám, až dorazí všechny ochranné prostředky a půjdu na to. Jak říkáte, hlavně nepanikařit.

hodnocení

4x

No, připadám si tu jak elektrikáři v sekci Domácnost a bydlení / elektroinstalace. Jak může kdo napsat, že je to v pohodě, bez znalosti o jakou kyselinu jde?!

Pravda s chemií jsem krom ZŠ přicházel do styku už jen okrajově, ale i přesto vím, že existují i kyseliny, které jsou nestabilní a tím pádem dost choulostivé na manipulaci. Poslední, s čím jsem přišel do styku, byla H2SO3 a jak píše @pb, s tím se bez odsávání fakt dělat nedá.

Není to sice úplně pravděpodobné, ale tazatelka může taky dopadnout hůř, než strýc František:

A strýček opravdu na leccos přišel. Tak například zjistil při pokusu, který měl velmi vzrušující průběh, že lít vodu do kyseliny je blbost, a vůbec mu nevadilo, že tento poznatek, korektněji vyjádřený, mohl získat z učebnice chemie pro nižší třídy škol středních, aniž by si byl při tom popálil prsty a zánovní vestu.

Z. Jirotka, Saturnin

hodnocení

3x

Netřeba z toho dělat horor. Postačí nějaké starší oblečení, silnější gumové rukavice na nádobí a plexi obličejový štít. Na přelévání použijte běžnou PP nebo PE kuchyňskou nálevku, nalévejte nejlépe v kuchyňském dřezu, kde necháte tenkým proudem téct vodu pro případ nutnosti rychlého omytí. Po přelití a zazátkování vše opláchnout.
S pipetou pozor, žíraviny se musí nasávat pomocí balonku, v žádném případě ústy.

terinda
hodnocení

Snad ano. Pipetu mám s balonkem. Pro jistotu jsem koupila tu masku. Bojím se, aby mi neublížily kyselé páry při nadýchání.

jirib
hodnocení

1x
Je to legální,v litrovce a název je tabu?
Tak to sorry SMRDÍ.
terinda
hodnocení

Ale ne, fakt ne. Je to na výzkumné účely. Sice potřebuju pracovat s chemikálií, ale nejsem chemik, teda chemička, tak se bojím.

Aha, další výzkumník bez znalostí ZŠ ..

jirib
Tak se nic nedozvíme...
Potom už jedině karbid do záchodu.
Přečteme si o vás zítra na novinkách.

111®
hodnocení

0x

gumové rukavice, holiny a zástěru, štít je OK , v nouzi poslouží pláštěnka

guma
hodnocení

0x

Co to je silná kyselina - název?

terinda
hodnocení

Je to prostě silná kyselina, velmi specifická. Promiňte, nechci, aby tento dotaz našel někdo známý přes vyhledavač, spojil by si ho se mnou.

pb®
Není to fosforečná a nesnažíte se vařit pervitin, když je ta kyselina tak specifická?
terinda
hodnocení

Nene, nic takového, nic nezákonného.

hodnocení

0x

Při běžné zručnosti není potřeba vůbec žádné zvláštní opatření. Stačí mít poblíž tekoucí vodu. Při šikovnosti na úrovni Pata a Mata je potřeba ruku opláchnout. To je všechno.

jabraka*
hodnocení

0x

nejlépe je s tím sjet dolů před dům a tam to pomocí nálevky přímo z lahve nalít.Nejlépe do malých lékovek se skleněnou zátkou.

Pomůcky:

rukavice,brýle,PVC zástěru,tác na manipulaci a sáček se sodou,konvičku s vodou.Při rozlití - zasypat sodou - spláchnout vodou.

JABRAKA

hodnocení

0x

Na devítiletce nám každému soudruh učitel kápnul na hřbet ruky kyselinu dusičnou na hřbet ruky a pak jsme si ruku šli opláchnout k umyvadlu.

Abychom věděli, že ta kapka neprožere nás a podlahu pod námi a všechny další pod ní, jako ve filmu ..

Tak pokud měla koncentraci kolem 2%, tak jste se v ní mohli vykoupat.

Alebane. Náš pan soudruh učitel byl docela střelec. Taky kvůli tomu málem přišel o zrak ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]