Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starožitný popelník?

Od: petrazako odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,nevíte někdo co to je za popelník a při jakých příležitostech se používá?dekuji
Starožitný popelník?
Starožitný popelník? #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

spu
hodnocení

9x

Bezcený suvenýr nejspíš z Egypta a používá se při kouření cigaret (odklepává se na to popel).

Někdy i pokládá cigareta. *smich*

hodnocení

0x

Ne, není to starožitný popelník. Je to docela normální popelník, který se dal koupit i u nás, snad ještě za komunistů. Tenkrát se to sem dováželo nejspíš z Indie, protože to bylo levné zboží. No a používá se při těch příležitostech, že když si někdo zapálí cigaretu, tak potřebuje někam odklepávat popel, nebo si odložit cigaretu. Proto se to nazývá popelník. mám něco podobného někde v altánu na zahradě, akorát je popelník větší a je uvnitř dekorovaný a zdobený glazurou. Teď ho hledat nebudu, ale mám doma ještě několik takových předmětů, které jsem koupila před asi 40 lety v Paříži v obchodě "Tati" a nebylo to vůbec drahé. Ale zajímavé je, že to asi bylo v té době ještě docela kvalitní, protože to je pořád docela hezké. Schválně jsem Vám vyfotila alespoň jednu mísu, kterou mám na chodbě na klíče a tak podobně. Sice už je na ní trochu to opotřebování vidět, ale je to zespoda a ve skutečnosti to vidět není.

Starožitný popelník? #3
Starožitný popelník? #4
Starožitný popelník? #5

hodnocení

0x

Odpověď trochu mimo dotaz - jinak samozřejmě souhlasím, že se jedná o zřejmě indickou cetku z minulého století. Proč mimo svůj domov kuřáci klepou popel volně na zem stejně tak jako odhazují vajgly, zatímco jak přijdou domů, tak vajgly hážou do popelníku či koše.

tm
To je zajímavá úvaha. Proc lidi plivou venku na zem a doma většina ne))

No já jsem přece napsala, že mám i takový popelník, ale nechtělo se mi ho hledat potmě. Šlo o ten materiál, který je stejný. Takových všelijakých předmětů z Indie je mnoho a všechny si jsou podobné. On si asi tazatel myslel, že je to starožitnost právě kvůli způsobu zdobení a že je to z kovu. Tak proto jsem mu to chtěla trochu přiblížit.

makk
hodnocení

0x

To není starožitný, ale starý popelník (max tak 50 let). Taky bych se přikláněl k tomu, že je koupený u nás. Když ho dáte na Aukro od koruny, tak ho nejspíš ani neprodáte. Bohužel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]