Pokud zdědím byt s věcným břemenem, má tato osoba také nějaké povinnosti? Respektuji přání zůstavitele, aby "věcné břemeno" dožila v nemovitosti, ale třeba platit fond oprav za byt ve kterém nebydlím a ani s ním nebudu třeba dalších 20 let nijak nakládat je pro mě finančně dost nepředstavitelné. Stejně tak nějaké nutné opravy atp.? Máte někdo zkušenost?
Pokud neobsahuje smlouva o vecnem bremeni zadne takove povinnosti, tak jde vse krome sluzeb primo spojenych s uzivanim za majitelem. Tedy obdobne jako u pronajmu, uzivatel si plati vodu, elektriku, vytah, odpady, pojisteni domacnosti atd. Majitel si plati fond oprav, pojistku nemovitosti, dan z nemovitosti.. to ten byt kupujes nebo jsi ho dostal od rodice s tim, ze tam chce dozit? V prvnim pripade bych koupil jedine hodne pod cenou. Ve druhem bych byl sakra rad, protoze to co zaplatis i za sto let do fondu je porad zlomek ceny bytu. Edit: Jo aha zdedim. To je ten druhy pripad. Bud rad a plat si super levnou hypoteku.
nebula
Jde o dědictví po otci, který mě od 7 let neměl zájem vidět. V bytě žije jeho partnerka, pro mě cizí paní. Paní není žádného vyššího důchodového věku. Jsem na mateřské a platit 2500 měsíčně za byt se kterým nebudu mnoho let disponovat se mi prostě nehodí. Nechci s paní jít do žádných sporů jako že byt pronajmu 5 Ukrajincům, ale její sdělení že to platit nebude mě dost překvapilo. Přijde mi to docela sprosté. Byt není v Praze s hodnotou v řádech milionů
Fond oprav 2,5 tisice mesicne? To je nejaka ruina nebo obri byt? V praze je prumer 30kc/m. Kdybych na to nemel, tak to resim jednoduse tak, ze ji dam na vyber. Muze to platit a bydlet tam v klidu. Nebo to platit nebude, ja na to nemam a prodam to firme, ktera si s ni nejspis poradi jinak. Takovych je dost, co umi vystrnadit i majitele, natoz nechteneho najemnika. Poznamku od @martincakl nereste. Vyplati se vam to i tak sakra dost. Akorat nebudete v nejhorsim mit byt, ale penize. Ani s vecnym bremenem nema byt nulovou hodnotu, zvlast dnes.
nebula
@re4zon Např. v ústeckém kraji stojí byty 2+1/3+1 okolo 1 mil Kč. Tedy za 20 let plateb je to zhruba polovina hodnoty tohoto bytu. Ne všude má byt hodnotu 8 milionů
nebula
@re4zon Samozřejmě vím o řešeních, která nejsou zrovna slušná a pro dotyčnou ani příjemná. Jak jsem napsala nechci se k nim uchylovat, ale čekala bych že člověk co zdarma bydlí bude platit to, co s provozem bytu souvisí. Víc nechci.
Tak zkusím jinak. Tohle je otázka pro zkušeného právníka a případně dlouho se táhnoucí spor s nejistým výsledkem. Znám případ věčného břemene (sice jiného typu než je zde ale..), kde "věcné břemeno" resp. jeho "majitel" nemá vůbec žádné povinnosti a ten na jehož pozemku věcné břemeno je, tak jen platí... platí. Také bych ale čekal, že ve vašem případě bude "věcné břemeno" platit za energie a další přímé náklady související s bytem.
nebula
@re4zon Byt má 78m2 a platí se ca 30kč. Mají nějaký úvěr zateplení + okna
nebula
@martincakl Jasně že nečekám žádný právní servis zdarma, chtěla jsem jen nějaké zkušenosti ostatních. Předpokládám, že někdo již něco podobného řešil.
Reseni je ze musite videt smlouvu, na jejimz zaklade vecne bremeno vzniklo. Ale i kdybyste ten fond platila, porad je to zhodnoceni investice 100% a to neni zrovna malo. Nebo to muzete vazne prodat, za pulku to koupi spekulanti ihned.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.