Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď ze zdravotních důvodů

Od: faktnevim odpovědí: 11 změna:

V naší organizaci se dává odstupné pokud musím opustit zaměstnání ze zdravotních důvodů. Je to i můj případ. Mám ale strach aby to nějak nebagatelizovali, nebo nezametli pod koberec. Stačí když mi to doktor napíše, nebo jak to funguje?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Vidíte to opravdu moc jednoduše. Zdravotní důvody?

Přečtěte si ustanovení § 52 zákoníku práce, jestli něco z toho na Vás sedí::

d) nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice,

e) pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost,

Odstupné ovšem náleží pouze v prvním z popisovaných případů a pouze za určitých okolností, viz § 67:

Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. d) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku. Byl-li se zaměstnancem rozvázán pracovní poměr, protože nesmí podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutím příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz nebo pro onemocnění nemocí z povolání, a zaměstnavatel se zcela zprostí své povinnosti podle § 270 odst. 1, odstupné podle věty druhé zaměstnanci nepřísluší.

Ještě je jedna možnost, také jsem se s tím v praxi několikrát potkala.

Zaměstnavatel přiměje zaměstnance, aby ze zdravotních důvodů ukončil pracovní poměr, a slíbí mu za to odstupné. Není to sice odstupné podle regulí zákoníku práce, ale např. mimořádná odměna ve výši dvou mzdových tarifů. Zaměstnanec obvykle neřeší rozdíly v odvodech a formulační nepřesnosti, je rád, že dostal aspoň to odstupné a jde. A zaměstnavatel je taky spokojený, protože se celkem lacino zbavil zaměstnance, který stejně nepodával žádný výkon.

Přesně tak. Nic nepodepisovat.

tabletka*
hodnocení

2x

Pokud tohle máte zohledněno v kolektivní smlouvě, pak by měl stačit posudek od vašeho závodního lékaře. Vyhněte se tvz.dohodě a poraďte se s vašimi odbory a tím lékařem.

hodnocení

0x

Jestli nechcete vymáhat finance za nemoc z povolání, nebude lepší "dohodou"?

jamess
hodnocení

0x

Takze vy sam chcete skoncit, protpze nezvladate praci, pochopil jsem to spravne?

hodnocení

0x
Doktor vám to nemůže napsat, musí vás vyšetřit na klinice pracovního lékařství. Pokud se prokáže nemoc z povolání, máte nárok na 12ti měsíční odstupné. Tedy paragraf 52 písm. D

tabletka*
hodnocení

0x

Musíte, protože vás někdo nutí nebo je pro vás práce z vašich zdravotních důvodů nevyhovující? Nebo snad je to nemoc z povolání? To jsou zcela rozličné případy, tak to ujasněte.

faktnevim
hodnocení

Nikdo mě nenutí. Práci prostě nezvládám. Máme kolektivku, kde je na to myšleno. Žádná nemoc z povolání. Prostě už nejsem způsobilý to vykonávat. Třeba jako řidič, který by neviděl. Takže chci odejít, ale nevím jestli to stačí napsat nějak od doktora?

hodnocení

0x

Pokud chcete odejít Vy, můžete - stačí napsat Dávám výpověď z pracovního poměru, jméno, datum, podpis, a od příštího měsíce Vám začne běžet dvouměsíční výpovědní lhůta. Ale odstupné v tomto případě nenáleží, ať byste měl důvod jakýkoli. Odstupné pouze při výpovědi od zaměstnavatele. A to ještě pouze v některých případech.

Co přesně je v tí kolektivce napsáno?

hodnocení

0x
Pokud jste pozbyl zdravotní způsobilost, nevěřím, že vám dá zaměstnavatel odstupné. Ale třeba existují výjimky, které i nad rámec zákona odstupné dobrovolně vyplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]