Dobrý den, syna jsem porodila překotně doma před příjezdem RZP. Pak nás převezli do nemocnice, kde byla porozena placenta a dokončeno ošetření - cca. hodinu po narození syna. Na matrice nás nahlásila porodnice s tím, že uvedla jako místo narození syna porodnici, že prý se uvádí místo, kde se porodila placenta. Je toto jejich tvrzení pravdivé a podloženo nějakou právní úpravou? Děkuji za radu. Eedit
Zajímavé. Takže postup je donutit instituci, aby zapsala do úřední listiny údaje, které nemůže ověřit, ač je ze zákona povinna údaje zapsat pravdivě. A prudit tak dlouho, až někomu nahoře rupnou nervy a prohlásí: "Tak ji to tam zapište, jak chcete, než nás požene do Štrasburku, máme lepší věci na práci".
eedit
V mém případě by to mělo být doložitelné zprávou RZP, kdy záchranář řešil přestřihnutí pupečníku. Tu má ale k dispozici nemocnice, já jsem nic neobdržela. Možná tudy vede cesta...
jamess
Do dokumentace snad máš právo nahlédnout, tak když budeš nahlížet, tak si pořídíš i kopii
A ještě mi upřesnit, proč na místě tak bazíruješ? Chceš jako místo narození v občance mít svoji vesnici? Nebo jde o něco jiného? Děkuji za ujasnění, pokud to teda není tajné.
eedit
No, jde mi o pravdivé informace o místě narození mého syna. Teď má v záznamech hodinu svého narození, ale místo je místem porození placenty. Kdyby byl zákon, který výslovně určuje místo narození dítěte = místo porození placenty, tak do toho nešťourám. Ale zatím jsem nic takového neobjevila. Ani matrika a porodnice mi k tomu nic nenašla.
Bylo to v minulém tisíciletí a v letadle měli dost jiných starostí, než sledovat, kde a kdy se letadlo nacházelo. A tak našli vesnici s vyslovitelným a napsatelným jménem v té oblasti ..
V tomto zákoně ale není zmínka o tom dle čeho se určuje místo narození, ale pouze kdo má narození oznámit.
tabletka*
par.15. Jde o to, kde byl porod ukončen. A ukončen je vskutku porozením placenty.
eedit
Dobrá, ale existuje nějaký zákon nebo vyhláška, která toto upravuje? Kde je to výslovně uvedeno? Proč tedy čas narození syna je časem narození dítěte a né placenty?
eedit
V §15 je opět pouze napsáno, kdo má ohlašovací povinnost. O tom jak a kdo určuje místo narození není v §15 žádná zmínka.
Tak po 6ti týdnech máme rodný list se správným místem narození syna. Není zákon, který by hovořil o určení místa narození dle ukončení porodu/vypuzení placenty. Primářka dětského oddělení to konzultovala i s právníkem z lékařské komory. Zákon o matrikách pouze upravuje kdo má narození nahlásit. Nicméně to vypadá, že porodnice si tam vždy napíše sama sebe, pro zjednodušení. I matrikářka, která nikdy neřešila zápis narození si nechce komplikovat život (nám např. vyhrožovala, že to bude trvat rok). Všem krásné dny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.