Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamarád užívá žvýkací tabák

Od: nickaname1 odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
můj kamarád užívá žvýkací tabák, a to poměrně ve velkém množství. Je mu 14, chodí na gymnázium do Prahy. Často se ho ptám, proč to bere… a on na to že z nudy. Bojím se, aby neměl např. rakovinu dutiny ústní… lze mu nějak pomoct? Jeho rodiče to neví.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

1x
Za prve bych se mu do toho nemontoval, at si dela co uzna za vhodne. Za druhe bych se vubec nebal co se kde provali, nikotinovy polstarek neni heroin, aby to nekoho vyrazneji vzrusovalo, navic nevim jak to souvisi se spoluzaky, ti mu to snad neprodavaji. A za treti lyft ma s tabakem asi stejne spolecneho jako sojovy parek s masem..

hodnocení

0x

Někdo tabák inhaluje - cigaretou, doutníkem, dýmkou, e-cigaretou, vapem. A někdo ho žvýká.

Pokud nebude chtít skončit sám, tak ho nepřesvědčíš. Čím víc se budeš snažit, tím větší bude riziko konce vašeho kamarádství.

nickaname1
hodnocení

Možná (to jsem se chtěl původně také zeptat), by bylo lepší, kdybych se od něj distancoval… nechci, aby mě měli např. učitelé spojeného jako s tím, kdo bere "lyfty" (kdyby je někdo u něj objevil nebo se to provalilo).

jary
hodnocení

0x
Svého času jsem si "vyráběl" svůj žvýkací tabák. Taras Bulba+rum+strouhaný kokos+rozinky naložené tři dny v rumu a nikdy jsem žádný problém neměl a ani ostatní kamarádi. Trošku problém nastal když se místo rumu použila slivovice. To se začala odlupovat kůže z vnitřní strany tváře.
Ale to asi nebude případ Vašeho kamaráda. Ten bude používat ten komerčně vyráběný a tam bych strach z následků asi neměl.Tento výrobek musí splňovat přísné hygienické pravidla.

Jistě... stejně jako komerčně vyráběné cigarety nemohou mít vliv na rakovinu plic a komerčně vyráběný alkohol na cirhózu jater... *zed*

hodnocení

0x

Tak to na něj řekni. Zachráníš mu život, nebo aspoň hubu.

dylin
hodnocení

0x
Na jednu stranu je to blbý, ale za mého dětství se začínalo kouřit od deseti let a v 15 letech se pravidelně v pátek chlastalo. Jsem rád, že doba pokročila a děti jsou moudřejší. A nesnažte se tu morálové tvrdit, že to tak nebylo. Nech ho slinit. Tobě to neubližuje a on s tím stejně na tvoje ani naše rady nesekne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]