Nejste přihlášen/a.
Z určitých důvodů bychom oba rádi ze SJM do režimu odděleného vlastnictví - dlouhodobě hlavně vůči manželovi mě to přijde výhodnější. Je totiž velmi pravděpodobné, že zemřu první. O mnoha nevýhodách tohoto režimu vím, např. při rozvodu. Ráda bych věděla, jestli to má nějaký vliv na manželovu vyživovací povinnost vůči mě. Asi žádný, že? Mám jen malý invalidní důchod.
Vzhledem k tomu, že sjednání režimu oddělených jmění vyžaduje formu veřejné listiny, tedy notářského zápisu, stejně se bez notáře neobejdete. Ten by vám měl zodpovědět vaše dotazy s ohledem na konkrétní situaci. Ale dokud jste manželé, platí ust.
NOZ § 697
Výživné mezi manžely
(1) Manželé mají vzájemnou vyživovací povinnost v rozsahu, který oběma zajišťuje zásadně stejnou hmotnou a kulturní úroveň. Vyživovací povinnost mezi manžely předchází vyživovací povinnosti dítěte i rodičů.
Zajděte za právníkem. Taky jsem řešila teď už s exmanželem a právník nám to celý sepsal a byl klid.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.