Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Režim odděleného vlastnictví

Od: uki odpovědí: 3 změna:

Z určitých důvodů bychom oba rádi ze SJM do režimu odděleného vlastnictví - dlouhodobě hlavně vůči manželovi mě to přijde výhodnější. Je totiž velmi pravděpodobné, že zemřu první. O mnoha nevýhodách tohoto režimu vím, např. při rozvodu. Ráda bych věděla, jestli to má nějaký vliv na manželovu vyživovací povinnost vůči mě. Asi žádný, že? Mám jen malý invalidní důchod.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vzhledem k tomu, že sjednání režimu oddělených jmění vyžaduje formu veřejné listiny, tedy notářského zápisu, stejně se bez notáře neobejdete. Ten by vám měl zodpovědět vaše dotazy s ohledem na konkrétní situaci. Ale dokud jste manželé, platí ust.

NOZ § 697

Výživné mezi manžely

(1) Manželé mají vzájemnou vyživovací povinnost v rozsahu, který oběma zajišťuje zásadně stejnou hmotnou a kulturní úroveň. Vyživovací povinnost mezi manžely předchází vyživovací povinnosti dítěte i rodičů.

hodnocení

1x

Zajděte za právníkem. Taky jsem řešila teď už s exmanželem a právník nám to celý sepsal a byl klid.

ppp

Upřesním - zajděte za notářem, je to sice také právník, ale (notář) může sepsat notářský zápis o modifikaci SJM (kdejaký právník nikoliv).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]