Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodiče a mé vztahy

Od: www odpovědí: 20 změna:
Ahoj.
Jsem plnoletá, ale ještě nějakou chvíli potřebuji vydržet bydlet u rodičů, než ušetřím něco do začátku.
Mám s nimi takový problém. Kdykoliv se s někým vídám, neustále mi to předhazují. Zvláště pak, když se chci sejít s kamarádem (opravdu jen kamarádem) tak pak ještě dlouho poslouchám, kdy si ho přivedu domů a pomalu i kdy plánujeme svatbu. Jsou to takové zdánlivě neškodné posměšky, ale mě to prostě zraňuje.
Trvá to už od dětství, ale v mém věku už jim naštěstí nemusím říkat kde a s kým trávím čas. Ono ale kolikrát stačí zmínit jen nějaké jméno...
Zkoušela jsem s nimi o tom několikrát mluvit, ale bylo to bez výsledku.
Myslím, že to ve mě vypěstovalo jistý strach ze vztahu. Když se mi někdo líbí, nedokážu to prostě dát jakkoliv najevo. Bojím se otevřít. Jsem tedy pořád sama.
Otázka zní, jak to v sobě překonat? Mohlo by to zlepšit, když se odstěhuju?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

boomer
hodnocení

7x

Je to asi tím, že jste vy mladí dnes strašně vztahovační, vše se vás dotýká a jak nejsou věci podle vás je hned "oheň na střeše", z každé prkotiny máte "deprese" a nic vám není dost dobré. Možná je to nedostatkem opravdových problémů, ve kterých by byli ty ostatní pouhou malicherností, nezasluhující si větší pozornost.

dylin
Sněhové vločky no :-D lepší odpověď tu asi nebude
tabletka*

lepší odpověď ani neexistuje

feka
Když už názor boomera, tak máme tady i mladší mileniály(ky) nebo generaci Z?

hodnocení

6x

Kdo nezažil, tak nepochopí. Je mi padesát, ale dodnes si pamatuji, že moje matka byla to stejný. Od jakživa byla velmi přísná, takže i když už jsem byla dospělá a mohla jsem si chodit bez jejího dovolení kam jsem chtěla, tak se vždy ptala s kým jdu. Mne nenapadlo jí lhát, takže jsem vždy vše řekla. A i když to byl jen kamarád, tak jsem poslouchala to co vy.

Nebudu dál rozepisovat co si dovolila mi říci a jak jsem se u toho cítila. Pomohlo až odstěhování. Pokud setrváte, tak si myslím, že se to nepoddá.

hodnocení

Děkuji vám, za smysluplnou reakci a názor.
Přeji vám samé krásné dny.

hodnocení

4x
No tak jim udělejte radost.
1. "Mamko, taťko jsem lesba, našla jsem si holku. Může přijít v neděli na oběd?" Uvidíme, jestli je bude bavit ptát se na svatbu.
2. "Mamko, taťko, jsem v tom, ale nejsem si jistá s kým. Nejspíš s kamarádem z Kamerunu. Můžu vám ho v neděli přivést ukázat? On už teda jednu manželku má, ale tam je mbohoženství normální."
;)

No a do třetice: "Maminko, já jsem strašně zamilovaná. On je sice trochu starší, asi jako ty, ale je strašně fajn a ve všem mi rozumí. Zatím se ale vzít memůžeme, protože je ženatý. Ale slíbil mi, že se rozvede, on s tou svou starou čůzou žije už jenom kvůli dětem. Jo, to jsem ti vlastně neřekla, on má tři děti, ale tomu jednomu už je 18 a těm dvojčatům je 10. Ale je úžasně chytrej a zajímá ho všechno, co říkám a chtěl by se mnou mít děti. " ;)

liska5

*smich*neblbněte...

hodnocení

3x
Todle moc řešeni nemá když rodiče nechtej slyšet
Ja bych posměšky bral s humorem a řek jim co chtej slyšet např ano nedostala sem to asi budu v tom a ani nevim kdo je otec a furt bych se usmival
Domluvil bych si na vykend přespani mimo domov a po navratu bych pozdravil ahoj babičko a dědo prostě v klidu s usměvem bych na jejich protivny reakce kontroval

Přesně...a pořád měnit jména.

tabletka*

Zkrátka je srát tak dlouho, až z toho vznikne skutečný problém, vzájemné hádky a zničení vztahů v rodině. Gratuluji k výborné radě.

liska5

To bude dobrý, o víkendu si budou vykat...

tabletka*
hodnocení

2x

Nevím, zda si děti uvědomují, jak jejich rodiče poslouchali cca patnáct let (první čtyři to bylo spíš takové dětské tlachání) ty hromady blbých dotazů - osmkrát za sebou, zda si můžou vzít koláč před večeří..a to denně, námitek- už jsem si to uklidil, nevím, nebyl jsem tam, byl jsem tam... výmluv (učitel si na mě zasedl, nejel autobus, ztratil jsem peněženku, nevím, kdo provolal na mém mobilu pět tisíc, to cigáro jsem jen držel spolužákovi, než si zavázal boty). Takže je úžasné, že sotva je jim osmnáct, tak se role obrací a jim se to nelíbí...sranda, no.

hodnocení

2x

Zdá se mi, že jsi před rodiči moc ukecaná. Jsi plnoletá, tak si můžeš dělat co chceš. Ale jsi na rodičích stále závislá, jak bydlením, tak i finančně, šetříš. Tak jim nevypravuj všechno a něco si nech jenom pro sebe. Nepřijdeš přece domů a neřekneš maminko, tatínku, dnes jsem se vyspala s Milanem, ale nebylo to ono, zítra to zkusím s Ivanem, a řeknu vám, jestli zůstaneme jenom jako kamarádi. Nemusí vědět, kam jdeš, s kým a proč. Pak nebudou mít do čeho rýpat a bude klid. Tak zkus mít svoje malá tajemství.

liska5
03.02.22 11:32

Tohle určitě má smysl zkusit, ale je to vzájemné kombinaci povah. Jsou mámy, které se takto odbýt nedají a pokud je tazatelka trochu méně sebejistá (jakože zjevně ano), tak to neprojde a raději mámě ustoupí. Mámina povaha už se nezmění, takže na sobě musí holt zapracovat tazatelka. Buď směrem k sebevědomí, nebo aspoň k lážoplážismu.

hodnocení

2x

@www - ještě nějakou chvíli potřebuji vydržet bydlet u rodičů, než ušetřím něco do začátku
Víte, plnoletá slečno, ono je vždycky něco za něco. Vaše zletilost pro rodiče není rozhodující, pro ně jste pořád dítě - a to, že jste na nich svým způsobem závislá, jejich chování jen posiluje. Řešení asi znáte, jen se vám do něj (zřejmě) moc nechce.

Myslím, že to ve mě vypěstovalo jistý strach ze vztahu. Když se mi někdo líbí, nedokážu to prostě dát jakkoliv najevo.
Nebojte - jednou potkáte někoho, komu to tak dáte najevo, až se budete divit sama sobě. Tak ať je to brzy :)

hodnocení

1x

Zdravím. Chování rodičů nezměníte. Škoda, že třeba více nerespektují fakt, že jste na některé věci citlivější zřejmě. Možná až přecitlivělá a to Vám snižuje sebevědomí. Píšete, že máte strach navázat vztah. Až se odstěhujete a budete samostatná, může se to změnit. Začnete si více věřit a méně se vztahů obávat. Ale může se stát i to, že si určitý psychický blok ponesete v sobě i nadále a navázat vztah nebudete z obav schopná. Pak byste to asi musela začít řešit s nějakým odborníkem – psychologem. V každém případě se snažte být více nad věcí a "rýpání" rodičů neberte jako útok na svoji osobu, ale jen jako že si prostě to své říci musí, i když by si to mohli klidně odpustit vůči Vám. Chápu, že Vás to mrzí, ale zatím s nimi žít a vycházet prostě musíte a oni s Vámi též..

Kapko, ono je to fakt těžký. A třeba u mě to ani nebylo o sebevědomí. Ale dodnes slyším matčiny slova jak mi třeba říkala " tak co, už si s ním něco měla? Neříkej, že ne, vždyť je to chlap a není to normální, že ještě ne " . Já v té době byla ještě panna. Ono se to do člověka hodně promítne. Raději jsem se pak odstěhovala a jedla jen suchou rýži, abych měla na nájem. Ale ten pocit uvolnění či jak to napsat za to stál i s tím, že jsem fakt třela bídu s nouzí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]