Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podpora v nezamestnanosti

Od: michaelaa odpovědí: 9 změna:

Zdravím,
potrebuji nutne poradit... od dubna 2017 do listopadu 2021 jsem pracovala na HPP. Od Listopadu 2021 do konce ledna 2022 jsem byla OSVC. Na uradu prace mi rekli, ze podpora se pocita pouze z posledniho zamestnani, tudiz OSVC, ze se to neslucuje, tudiz budu mit narok na cca 6k. Jak je to mozne? nema se to scitat za posledni rok? Opravdu tomu nerozumim, clovek se dre a nakonec nic..
dekuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

@michaelaa - Jak je to mozne?

Protože je na to zákon, konkrétně

z. č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti

§ 50

(2) Výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci u uchazeče o zaměstnání, který naposledy před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání vykonával samostatnou výdělečnou činnost, se stanoví procentní sazbou z posledního vyměřovacího základu v rozhodném období přepočteného na 1 kalendářní měsíc.

hodnocení

1x

Ako OSVC ste si zrejme nastavili odvody tak, aby ste "usetrili" a neplatili zlemu statu "vela".

Male odvody = mala podpora. Este vas to dobehne druhy raz, ked sa bude pocitat dochodok a ten rok ste platili aj male odvody na dochodok.

tabletka*
hodnocení

0x

Snad jste se nedřela kvůli sociálce, ne? Naštěstí existuje řešení - vykašlat se na prázdniny s podporou a jít pracovat-

molly
Tak podpora je pojistná dávka z pojištění, které si člověk v průběhu zaměstnání platil. Nemám nic proti lidem, kteří se krátkodobě párkrát za život na ÚP přihlásí. Spíš mi vadí, že je úplně stejně pohlíženo na člověka co třeba 15 let v kuse dělá, třeba i za nadprůměrný peníz i na Ukrajince co tu rok maká a hned má nárok na 5 měsíců dávek.
V případě tazatelky mi to taky přijde sprosté, mohla 5 let brát 40 měsíčně a z toho platit odvody, její firma třeba zkrachovala, tak to zkusila na ŽL tam se jí nedaří a podporu dostane z pár neúspěšných měsíců. Tento systém vede jen k vycuranosti, kdy by daleko lépe udělala kdyby šla na ÚP hned a brala podporu třeba plnou. Poučení pro příště - na co se snažit
tabletka*

Opakuji, určitě se nedřela kvůli tomu, aby měla vysoké sociální dávky, ale aby měla výplatu. A pak je jistě lepší to tak dělat i nadále.

michaelaa
Jezisi, dekuju za radu! Ono to ale chcili trva, nez si najdete novou praci, to asi nevíte. Lol pry prázdniny. Blbko
makk

No jestli chcete radu tak ta zní: Až zas budete pracovat jako OSVČ tak přiznávejde všechny své příjmy. Ano budete platit sociální, ale až pak zas budete nezaměstnaná, bude se vám podpora počítat z toho, co jste přiznala a bude tedy podstatně vyšší.

michaelaa
No, ono to bylo tzv. Švarc system, tudiz ka mela fixní mzdu. Nebyl prostor moc vic priznavat. Vse jsem platila

makk
hodnocení

0x

Dřít se nestačí, když něco od státu chcete, musíte mu taky něco odevzdávat. To počkejte to překvapení, až půjdete do důchodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]