Dobrý den , mám zvláštní dotaz . Jsem majitelem domu s kterého odešla má přítelkyně s kterou mám dítě . Žije s jiným mužem v nájemním bytě . Muž je samý problém ... Můj dotaz zní : jak mám zamezit tomu aby se v případě mé smrti bývalá přítelkyně nenastěhovali do domu s nynějším přítelem? Ano zní to zvláštně a nemám v plánu umírat ale člověk nikdy neví a chci si to pojistit . Co třeba další osoba která by měla dům na starost? Chci aby jednou dům byl dětí ! Nevadilo by mě kdyby ho užívala ona jinak však nikdo ! Věřte že nejsem žádný kretén a přesně vím proč tenhle dotaz píšu . Děkuji
Podle mě se tomu zabránit nedá. Pokud dům zdědí dítě, rozhodnutí za něj dělá až do plnoletosti rodič (což bude matka) nebo opatrovník, pokud rodičů není nebo byli zbaveni rodičovských práv. Některá rozhodnutí by musel posvětit soud (například pokud by chtěla dům jménem dítěte prodat). Ale nedovedu si představit takovou závěť, ve které byste někomu zakázal dům užívat. Prostě vydržte naživu co nejdéle.
Tohle je zajímavý právní problém. Pokud po otci dědí nezletilé dítě, kdo spravuje dědictví do dovršení dospělosti? Matka? Jak tedy zabránit matce, aby s dědictvím nakládala podle svého? Jedině mě napadá v závěti určit nějakého správce, příbuzného či firmu, který bude dům spravovat podle instrukcí a dědici ho předá po dovršení plnoletosti.
Matka s dědictvím může některé věci dělat jen se souhlasem opatrovnického soudu (například prodat dům). Ale nastěhovat se do toho domu nebo nastěhovat si tam někoho, to opatrovnický soud řešit nebude.
Děkuji všem za odpověd. Přemýšlím že dům přepíšu na sestru s tím že ho bude pronajímat až do dospělosti syna . Syn žije s matkou v dobrém prostředí .Možná to zní zaujatě a sobecky ale nikdo s vás nezná bývalou přítelkyni ! Tak mě prosím nesuďte. Děkuji
Nikdo vás nesoudí, to je čistě vaše věc, jak si organizujete své věci. Přepis na sestru se zdá jako nejjednodušší řešení, akorát v případě smrti sestry dříve, než dům přepíše vašemu synovi, tak budou dům dědit její děti, a ty nelze z dědictví nijak vyloučit.
Dům můžete synovi darovat ještě za života a nikdo mu ho nevezme. Do té doby než dospěje tam však můžou bydlet všichni. Když napíšete na sestru a ona náhodou zemře, tak dědí její děti a váš syn nebude mít nic.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.