Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ČSÚ otravuje s výkazy do statistiky a hrozí pokutou

Od: zelenakyticka odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, prosím o radu ty podnikatele na IČO, kteří mají zkušenosti s tímto. Včera mě nemile překvapil dopis od českého statistického úřadu, ve kterém mi oznamuje, že jsem byla prý náhodně vybrána a vzniká mi povinnost vypliit jim statistiku výkazu nákladů práce. Je to prý povinné na základě nějakých zákonů ( foto viz níže) a za nesplnění oznamovací povinnosti prý hrozí pokuta až 100000 Kč. Což mě velmi rozcililo, nikdy předtím jsem o tomto neslyšela, našla jsem jen nějaký článek ne internetu z roku 2016.
Podnikam už pár let v oboru maloobchod, byla jsem i částečně zaměstnaná a IČO jsem měla na vedlejší činnost. Vždy jsem danila pausalem 60 %. Tento rok jsem již v paušální dani takže jsem si nikdy přesné náklady neevidovala, nebylo to potřeba.
V minulých letech jsem měla i kontrolu od FÚ, kde mi něco samozřejmě našli, takže jsem musela dodatečně vše dodanit, včetně penále. Takže si nemyslím, že je ten náhodný výběr tak úplně náhodný a mám pocit, že po mě někdo jde
Je tu prosím někdo, kdo třeba pracuje na statistické úřadě nebo toto už zažil a může mi poradit?
Má opravdu ČSÚ takové pravomoce, že mi toto může nařídit a oprávnění dávat pokuty?
Jsou pokuty vymahatelne? Dostal ji už historicky někdo?
Proč otravuji malé živnostníky s obratem do 1 milionu opravdu nechápu
Zarazilo mě, že dopis přišel přímo do schránky, ano ne do vlastních rukou, co když bych ho náhodou vyhodila s letáky?
Opravdu toto musím vyplňovat? Nemám nejmenší chuť
Navíc i kdybych jim to chtěla vyplnit, skutečné náklady nemám, protože jsem si nic neschovavala a danila vždy pausalem.
V případě že to vyplním mi budou psát každého čtvrt roku a už se jich nezbavim?
Na základě čeho to můžou po mě vymáhat a co se stane, když to budu ignorovat.
Zase debilní nařízení evropské unie
Děkuji moc každou radu, jak byste to řešili vy.

ČSÚ otravuje s výkazy do statistiky a hrozí pokutou
ČSÚ otravuje s výkazy do statistiky a hrozí pokutou #2
ČSÚ otravuje s výkazy do statistiky a hrozí pokutou #3

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud nepřišel do vlastních rukou, nezajímá mne. Dostávám do schránky mnoho podobných dopisů, ale končí hned v koši. Hrozit mohou, ale nikde jsem ho nepřevzal oficiálně...tvrzení proti tvrzení...v roce 2016 mi přišlo něco podobného ...pokud by to bylo tak důležité, pošlou to do vlastních rukou, potom to bude jiné.

tabletka*
hodnocení

2x

Ano, zažíváme to, ano, mají právo dané zákonem, ano, je to postižitelné pokutami, ano, výběr je vskutku náhodný, ano, je to otrava. Také jsme letos spadli do výkaznictví, pár let byl pokoj, letos bohuže ne. Zbavíte se jich, až usoudí, že vaše výkazy nechtějí.

Doporučuji zavolat na uvedené číslo, které by tam mělo být a oznámit skutečnost (klidně, ony ty zaměstnanci tam jsou většinou dost milí a fakt "po vás nejdou". Pravděpodobně vás díky té paušální dani vyřadí.

Když se na to vyprdnete úplně, můžete si krapet zavařit. Sto tisíc vám pokutu nedají, ale pár tisíc klidně.

joudic*
hodnocení

0x
sorry ale pokud to neni do vlastnich rukou, je to jako listek za steracem, mimochodem nikdy jsem se ani nesecetl, zda se ale, ze vykazy prijdou uz do vlastnich rukou... i tohle apod bylo duvodem, ze jsem se na jejich covid pomoc vysral

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]