Nejste přihlášen/a.
Hezký den přeji, manžel má zvýšený cukr. Je pravda, že umělá sladidla škodí zraku? Škodí ještě jinak? Manželovi naměřeno 7,3 může trochu medu? Hodně bobuje s chutí na sladké, ke své lékařce teprve půjde s výsledkem. Děkuji za rady.
Maky, umělá sladidla nejsou zrovna zdravá, ale dát si umělé sladidlo do kávy nebo s ním upéct dia buchtu nevadí. Varování se týká spíš limonád s tzv. "zero" cukrem a podobně. Takže se nemusí bát si dát čaj nebo kávu se sladidlem, spíš bývá problém najít takové, které jedinci vyhovuje. Proslavená stévie je pro dost lidí hnusná, pro někoho i špatně stravitelná, čekankové sirupy fungují jako projímadla. Med je v tomto případě mnohem horší než nějaké sladidlo, rozhodně není méně narvaný sacharidy než čistý cukr, jen obecně je zdravější, ale v množství, které diabetik smí je to zanedbatelný benefit.
7,3 není tragédie, uvidíte, jak to bude dál, hlavně věřte lékaři a dodržujte (tedy manžel, ale hodná žena to drží s ním), co vám poradí. Držím palce.
Tak moc děkuji, nikdy jsem se o to nezajímala, tak jsem potřebovala nějaké praktické zkušenosti. Díky
Také jsem měl cukr 7,2 a více, od lékařky jsem dostal Glukophage a od její zdravotní sestry pokyny na dietu - žádné výrobky z pšeničné mouky (chleba i rohlíky existují celo-žitné), jíst 5x denně malé porce, na talíři 1/3 maso, 1/3 příloha a 1/3 zelenina, nesladit. Nesladit není nic moc, ale překonat se to dá. Na co náhražky - berličky? Teď mám cukr pod 5,8 a zhubl jsem, klesl mi krevní tlak. Takže VYDRŽET a nelitova se.
Kolik váží a měří, kolik má obvod břicha? Má nějaké další hodnoty zvýšené či snížené? Na první odhad jde o inzulínovou rezistenci (předstupeň cukrovky druhého typu). Umělá sladidla zas tolik nestojí, víc škodí zraku ta cukrovka (diabetická retinopatie). 7,3 ještě není moc, ale tohle zpravidla není konečné číslo. Trochu medu do čaje může, když to do dvou tří čajů za den, sladkosti jako takové a sladké nápoje si odepřít, místo toho doporučuju zeleninu.
A pokud je tlustý, začít se hýbat - denně 3 km chůze, později zvýšit na 5, zapojit kolo nebo rotoped. Nejde jen o tu Váhu, ale sport spouští různé opravné hormony, které umí tu cukrovku často úplně zastavit.
Marek
Chtěl jsem napsat "uměla sladidla zas tolik neškodí".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.