Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví po babičce

Od: abba odpovědí: 11 změna:

babička přítelkyně měla dceru a syna, syn zemřel. teď zemřela babička. mají její vnuci tj. dospělé děti od zemřelého syna

nárok na dědictví?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

18x

Ano, mají:

NOZ § 1635

První třída dědiců

(1) V první třídě dědiců dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel, každý z nich stejným dílem.

(2) Nedědí-li některé dítě, nabývají jeho dědický podíl stejným dílem jeho děti; totéž platí o vzdálenějších potomcích téhož předka.

spu
hodnocení

2x

Pokud je dala do závěti tak ano, jinak ne

Nesmysl, prostě dědí synovo/ tj jejich otce/ podíl.

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Vycházím z toho, že neexistuje závěť. Vzhledem k tomu, že zmíněná babička po smrti syna má ještě žijící dceru, jsem přesvědčená o tom, že jedinou dědičkou babiččina majetku se stává tato dcera. Že pokud žije přímý potomek (dcera, syn), vnoučata nedědí (bez závěti). Pokud by i tato dcera zemřela dřív než babička, dědila by pak vnoučata po obou dětech - po synovi i dceři. (Jistotu nemám, ale myslím, že to tak je). Ida

doplněno 31.01.22 14:59:

@vilik, ale já to netvrdila jako fakt, já jsem právě zdůraznila, že nemám jistotu, ale že si to tak myslím. Co na tom tedy nechápete? Ida

vilik*
Není, a nechápu, proč jste se alespoň nepozastavila nad odpovědí s citací zákona, která má v současnosti 13 kladných hodnocení.
vilik*
Nechápu, proč máte potřebu se vyjádřit k něčemu, co NEVÍTE. Kdyby tu nebyl již uvedený přímo odkaz na zákon, prosím, máte zájem popohnat diskusi. Ale takto je váš příspěvek zbytečný, zavádějící a navíc samozřejmě obodovaný, i když evidentně chybný, takže proto mám zase potřebu já na chybu upozornit a vás tím komentářem nasměrovat k lepšímu promýšlení, kdy je třeba reagovat.
Co na tom nechápete vy?

hodnocení

1x

Pravdu má jedubabicka a vy ostatní netárejte nesmysly. Odpovídejte když víte a ne když si jen myslíte a nic o tom nevíte a chcete jen být zajímaví! Pěkný den všem, i těm kecálkům!

spu

Buďte tak hodný , zameťte si napřed před vlastním prahem např: poradte.cz/...

A prosím odpovídejte když víte a ne když si jen myslíte a nic o tom nevíte a chcete jen být zajímaví! Pěkný den všem, i těm kecálkům

hodnocení

1x

Nevím jestli se už něco nezměnilo,je to už cca 20 let ale když umřela naše babička-matka našeho otce tak byli 2 strejdové a my 3 děti po našem zemřelém otci jsme dědili 1/3 co náležela otci my 3 na 3 díly.

mikez
hodnocení

0x

spu, idanova, prosím nešiřte CHYBNÉ osobní domněnky, když tady hovoří zákon zcela jasně. Tohle se bere i na neprávnických školách. Vždyt už ho tady jb dokonce uvedla.

tabletka*
hodnocení

0x

Našla jsem podrobnější informace a podle nich vnoučata dětí. Viz odkaz, ale není to jediný, našla jsem to i v odkazech o zákonech... umirani.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]