Zdravím. Je mi 14 let a rad bych si začal dávat nějaké peníze stranou. Ve městě máme zastavarnu a doma mam nějaké staré AirPody, powerbanku, telefon atd. Rad bych se zeptal, zda to tam muzu jen tak odnést a daji mi peníze na ruku, nebo k tomu musím mit papír o koupi… Většinou mi to koupili rodiče a ja jim dal peníze a papír uz dávno není
Žádnou účtenku, doklad o koupi nepotřebuješ, ale...
V 1. řadě musíš být plnoletý (což nejsi).
V 2. řadě si zřejmě pleteš zastavárnu a bazar. V některém bazaru Ti vyplatí peníze na ruku, v jiném Ti vezmou zboží tak zvaně "do komise". To znamená, že peníze dostaneš až když se zboží prodá. Zastavárna v podstatě vezme zboží do úschovy (do zástavy) a vyplatí Ti peníze na ruku (citelně pod jeho hodnotou), ale zboží zůstává stále tvoje. Takže když seženeš v příslušném termínu peníze, zastavárna Ti to prodá zpátky. Samozřejmě za výrazně větší cenu. Když zboží neodkoupíš zpět, zastavárna ho prodá někomu jinému.
V prvním případě musíte být starší osmnácti let. Dále musíte mít s sebou platný průkaz totožnosti (občanský průkaz nebo pas). Bez předložení platné identifikace s Vámi zástavní (výkupní) smlouvu nemůžou v žádném případě uzavřít.
Domluv se normálně s rodiči (věřím, že když ukážeš snahu - dáš věci do kup, vyčistíš, připravíš na prodej, rádi Tě podpoří) a dejte to na bazos, na aukro nebo na fb marketplace. Za mě je to nejsnazší způsob, jak prodat věci za co nejlepší cenu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.